Poliţiştii de frontieră sătmăreni şi-au sărbătorit ziua într-un cadru festiv | Informaţia Zilei

Poliţiştii de frontieră sătmăreni şi-au sărbătorit ziua într-un cadru festiv

Scris de Ioan Aniţaş, 26 iulie 2019 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Miercuri, 24 iulie, peste 100 de rezervişti au marcat după datină Ziua Poliţiei de Frontieră la Satu Mare. Participanţii au asistat la o prezentare a ceea ce înseamnă această armă, la 155 de ani de la înfiinţare.

Activităţile despre care facem vorbire s-au desfăşurat sub egida Asociaţiei Naţionale a Cadrelor Militare în Rezervă şi Retragere – A.N.C.M.R.R. – Filiala Satu Mare, fiind la cea de a 11-a ediţie.

Un moment special în existenţa structurii moderne de astăzi a Poliţiei de Frontieră a fost marcat de semnarea de către domnitorul Alexandru Ioan Cuza, la 24 iulie 1864, a Înaltului Decret Domnesc numărul 893 care prevedea unirea celor două corpuri grănicereşti din Moldova şi Ţara Românească. Corpul grănicerilor, de dincoace şi de dincolo de Milcov, unificat, făcea parte integrantă din armată, aflându-se sub autoritatea nemijlocită a Ministerului de Război.

Ziua de 24 iulie a rămas un simbol în istoria instituţiei, fiind declarată Ziua Poliţiei de Frontieră Române. Este ziua în care, poliţiştii de frontieră de astăzi îşi cinstesc înaintaşii şi privesc cu încredere spre viitor, la misiunea pe care o au de a supraveghea şi proteja frontierele României de astăzi.

S-au împlinit 20 de ani de la unirea trupelor de grăniceri cu cele de la controlul frontierei de stat, când practic a luat fiinţă Poliţia de Frontieră Română. Moderatorul activităţilor organizate cu acest prilej a fost col.(r.) Vasile Budurean. Fiind vorba despre foşti militari, activităţile nu puteau să înceapă fără intonarea Imnului de Stat al României, după care au fost îmnânate diplome de recunoştinţă rezerviştilor de la poliţia de frontieră şi invitaţilor.

În organizarea şi realizarea acestui eveniment emoţionat din viaţa militarilor pensionari din Satu Mare s-au implicat col.(r.) Vasile Budurean, vicepreşedinte al A.N.C.M.R.R., col.(r.) Vasile Ardelean, col.(r.) Pavel Prodaniuc, col.(r.) Vasile Baneşiu, col.(r.) Vasile Drăguş. Din această enumerare a militarilor implicaţi în organizarea manifestărilor despre care facem vorbire nu-l putem omite pe lt.col.(r.) Iosif Pordea, preşedintele A.N.C.M.R.R., Filiala Satu Mare, cel care în anumite momente a descreţit frunţile celor care au dat curs invitaţiei.

Printre participanţii la manifestările de la Satu Mare menite a marca 155 de ani le la înfiinţarea poliţiei de frontieră, se cuvin menţionaţi: lt.col.(r.) dr. Dorel Coica, general de brigadă (r.) Vasile Ciocan, general de brigadă (r.) Marcel Ardelean, general (r.) Ştefan Tătaru, col.(r.) Ioan Grosu, col.(r.) Gheorghe Strâmb, slt.(r.) Vasile Dragoş.

Se cuvin felicitări tuturor celor care s-au implicat în organizarea acestui eveniment, cu precădere lui col.(r.) Vasile Budurean, vicepreşedinte al A.N.C.M.R.R.

Desigur, cele de mai sus au fost urmate de momente de socializare, din care n-au lipsit depănările de amintiri, dar nici cântecele patriotice, în compania unor bucate tradiţionale, stropite cu băuturi alcoolice.

Abonează-te acum Online!
Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.

  • Dacă vrei ca reclama ta să apară aici, sună la 0261.767.303 sau 0724.103.517