Image 1
Image 2
Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Rămâne un mister de ce preşedintele Iohannis nu convoacă partidele la consultări pe o temă atât de intens dezbătută pe marginea alegerilor locale. Probabil că preşedinţia consideră că este o problemă care priveşte strict partidele, iar preşedintele vrea să-şi păstreze echidistanţa faţă de ele. Echidistant ar fi şi dacă ar vorbi cu toate, fără deosebire de culoarea lor politică. Destul de ştearsă în ultima vreme.

Stânga nu mai este stânga de altădată, nici dreapta nu mai este dreapta aia din tratatele de politologie. Partidele s-au cam amestecat, în procesul de guvernare. S-a aliat toată lumea cu toată lumea. Deci se presupune că partidele se cunosc foarte bine unele pe altele. PSD, PNL, PDL, UNPR, şi altele mai mici s-au îmbârligat la guvernare ca o colonie de şerpi, unii mai veninoşi decât alţii.

În acest haos trebuie făcută ordine. Întrebarea este dacă alegerea primarilor dintr-un tur sau din două contribuie la limpezirea apelor în politică?  Se va ajunge la un compromis? Este greu să prevezi şi la ce compromis  s-ar putea ajunge. PSD este în acest moment singur împotriva tuturor. Toate partidele îşi doresc modificarea legii pentru ca primarii să fie aleşi cu peste 50%, dintr-un tur sau din două, după caz.

O propunere care ar putea veni ca o continuare a stării de război dintre partide este cea legată de alegerea directă a preşedinţilor de consilii judeţene. Parlamentul a considerat anul trecut că prin alegerea lor directă li se dă prea multă putere şi din oameni normali preşedinţii ajung baroni locali. Poate că parlamentarii s-au gândit la propriul lor statut, relativ la poziţia preşedinţilor de consilii judeţene care împart banii în judeţ. Cine împarte bani câştigă autoritate la o dimensiune la care parlamentarii nu pot visa la ei în judeţ. Prin urmare, s-au gândit să limiteze puterea preşedintelui prin alegerea lui indirectă, prin voturile consilierilor judeţeni.

Cum este mai bine? Se vor pune în balanţă cele două probleme, alegerea primarilor din două tururi şi alegerea directă a preşedinţilor de consilii judeţene? Care cântăreşte mai greu? Nu în ultimul rând se pune întrebarea cine are de pierdut şi cine are de câştigat. Intră în această ecuaţie şi respectul faţă de democraţie, dar nu credem că este esenţială. Marea grijă a PNL nu este încălcarea unui principiu democratic. Dacă în sondaje ar fi cotat la peste 40% PNL nu s-ar strădui deloc să modifice legea. Când parlamentarii liberali au votat legea în forma actuală se gândeau că marele PNL după fuziune va creşte vertiginos. Era încă proaspătă în memoria colectivă victoria lui Klaus Iohannis în alegerile prezidenţiale. Toate avantajele păreau a fi de partea PNL. Evoluţia noului PNL nu s-a ridicat la înălţimea aşteptărilor. Ascensiunea a fost mai lentă decât s-a prognozat.

Pe de altă parte nici PSD nu a decăzut atât de mult după căderea atâtor capete în urma campaniei anticorupţie. Nici căderea Guvernului Ponta nu a avut o consecinţă atât de catastrofală în rândul electoratului PSD. Partidul lui Liviu Dragnea are un nucleu dur destul de mare încât PSD să poată spera că va câştiga un număr mai mare de primării dacă alegerile se fac într-un singur tur. Acelaşi lucru s-ar realiza şi în cazul în care preşedinţii de consilii judeţene ar fi aleşi direct. Dar dintr-un singur tur. Aşadar compromisul ar putea consta în acceptarea de către PSD a  alegerii primarilor din două tururi şi a preşedinţilor dintr-un tur. Săraca democraţie, la câte schilodiri este supusă.

PSD punctează, PNL hibernează

Greu de urmărit traseul primului ministru Marcel Ciolacu. Se mișcă într-o zi cât alții într-o lună. Marți a fost într-un buncăr din Israel, miercuri a participat la o ședință de guvern comună cu guvernul ucrainean la Kiev.