Program ITV: 00.00 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină, invitaţi Gabriela Tatu, Ioan Podină, titlul emisiunii: Filme accesibilizate pentru nevăzători, proiectate la Satu Mare (reluare) 01.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi Adrian Albu, Ioan Leitner, Dan Stegerean, titlul emisiunii: Când şi cum scădem preţul apei? (reluare) 02.30 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu, titlul emisiunii: Ciprian Crăciun – raport la 500 de zile 03.36 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu 04.50 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, titlul emisiunii: Se deschid sezoanele de vânătoare 05.48 Sănătate, cu Mihaela Ghiţă, invitat Georgeta Pop, titlul emisiunii: Noi soluţii pentru investigaţii paraclinice 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul Barta Zoltan 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul Arnold Anzik 08.00 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină, invitaţi Gabriela Tatu, Ioan Podină, titlul emisiunii: Filme accesibilizate pentru nevăzători, proiectate la Satu Mare (reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul Barta Zoltan 09.50 Iată omul, cu Gabriel Ghişan, invitat Laura Diana Bota 10.55 Şedinţa extraordinară a Consiliului Local Satu Mare 11.16 Teleshopping 11.33 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi Adrian Albu, Ioan Leitner, Dan Stegerean, titlul emisiunii: Când şi cum scădem preţul apei? (reluare) 13.00 Ştiri 13.36 Mesager educaţional, cu Vasile Nechita, invitat Csaba Csintalan, titlul emisiunii: Părăsirea timpurie a şcolii, cauze şi soluţii 14.28 Teleshopping 14.43 Sănătate, frumuseţe, stil, cu Ioana Vladimirescu 15.20 Educaţie ecologică, cu Cristina Bursuc, invitat Sike Tamas, titlul emisiunii: Parcurile, grădinile, refugii importante pentru biodiversitate 15.55 Religie, cu Mihaela Ghiţă, invitat Laurenţiu Costin, titlul emisiunii: Despre oamenii demonizaţi 16.48 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, titlul emisiunii: Legumicultorii din Halmeu folosesc seminţe din străinătate 17.40 Panoramic sportive, cu Ionuţ Blăjean, invitat Florin Mulcuţan, titlul emisiunii: Viitorul boxului sătmărean sună bine 18.40 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar 21.30 Sănătate, cu Mihaela Ghiţ 22.30 La psiholog, cu Ioana Vladimirescu, invitat Călin Secan, titlul emisiunii: Rostul consilierii psihologice în doliu 23.30 Ştiri

Politicieni de modă veche

Scris de Dumitru Păcuraru, 19 septembrie 2017 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

După ce a împlinit o sută de ani venerabilul liberal Mircea Ionescu Quintus a fost condus pe ultimul drum. Era cu un an mai în vârstă decât Centenarul României. Aşadar, a mers pas la pas cu istoria, ca martor direct al celor mai importante evenimente.
Pentru mulţi liberali, şi nu numai, probabil a fost un model de om politic. Din păcate, în ultima vreme, se vorbeşte din ce în ce mai puţin despre modele, despre marile personalităţi în general.

Cei care intră în politică, indiferent de vârstă, au impresia că totul începe cu ei. Nu mai au nevoie de modele, nu se mai raportează la cei care prin comportament, prin educaţie, prin respectarea unor principii au făcut istorie.
Marile nume aproape că nu mai sunt rostite, ca să nu mai vorbim despre activitatea lor, despre rolul pe care l-au jucat în cadrul unui partid, în interesul naţional. De fapt este compromisă şi ideea de interes naţional.

Dacă ar fi să căutăm vinovaţi, primele pe listă ar fi partidele. O educaţie în interiorul partidelor probabil că există, însă nu se vede în comportamentul membrilor, ca să nu mai vorbim despre acţiunile politice propriu-zise. Se prea poate ca partidele să nici nu-şi propună o educaţie în sensul acesta.

De ce ar dori un tânăr politician să urmeze modele? Partidul care a făcut cel mai mult caz de personalitatea liderului său a fost, şi este, PNŢCD. Ţărăniştii l-au venerat pe Corneliu Coposu încă de când era în viaţă.

Cu toate acestea, PNŢCD a avut o soartă crudă. Continuator al Partidului Naţional Român din Transilvania, partid care a făcut Unirea din 1918, desigur împreună cu PNL şi familia regală, este ca şi dispărut de pe scena politică. Se poate trage concluzia că degeaba ai un model politic dacă partidul în sine nu performează.

Dar în cazul PSD se poate vorbi despre existenţa unor modele de social democraţi? PSD se revendică de la vechiul partid social democrat, însă realitatea arată că nu se preocupă să-şi construiască un trecut.

Poate fi omul care a pus bazele partidului, care i-a adus cele mai remarcabile succese poate fi considerat un model? Este vorba despre Ion Iliescu. PSD practic s-a lepădat de Ion Iliescu, însă în multe privinţe îi urmează preceptele. De ce nu şi-l mai asumă partidul pe care acum îl conduce Liviu Dragnea?

Considerat nepotul politic al fondatorului, la un moment dat Victor Ponta şi-a găsit un model în Tony Blair. În realitate modelul său a fost Adrian Năstase. Cine este modelul lui Liviu Dragnea rămâne un mister.
Întorcându-ne la PNL găsim în acţiunile actualului lider Ludovic Orban semnele că ar urma un model? Se aşează în descendenţa Brătienilor?

Dintre actualele partide parlamentare, PNL este singurul care are o istorie seculară. La ce-i foloseşte din moment ce trece dintr-o criză în alta? Partidele, deşi declarativ au orientări diferite, în realitate s-au egalizat.

Politicienii au acelaşi comportament, se exprimă în acelaşi mod. În cei 28 de ani s-au şters diferenţele. Puţinii politicieni de modă veche care au supravieţuit comunismului nu au reuşit să imprime o direcţie morală în politica românească. Corneliu Coposu a fost un politician integru. Ion Iliescu s-a remarcat prin faptul că a fost “sărac şi cinstit”. Dar în jurul lui a proliferat flagelul corupţiei.

Politician de modă veche, Mircea Ionescu Quintus s-a înscris printre politicienii de o verticalitate morală care face cinste partidului pe care l-a condus o bună bucată de vreme. Dar va deveni un model pentru tinerii liberali? Răspunsul îl va da timpul, dar înclinăm să credem că, din păcate, nu va fi luat ca model.

Abonează-te acum Online!
Baby Trend