Image 1
Image 2

Politica porților deschise, un eșec garantat

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Klaus Iohannis nu este primul președinte care rostește cuvântul “cultură“ cu ocazia Zilei Culturii, 15 ianuarie. Prea sofisticate ca să poată să fie memorate, frazele președintelui despre cultură rămân însă vorbe goale atâta vreme cât nu sunt susținute financiar. Și, din câte știm, bugetul prezentat de guvernul tehnocrat în Parlament, a repartizat pentru cultură aceeași sumă minusculă ca și guvernele precedente. Ar fi interesant de văzut câți intelectuali vor comenta declarațiile președintelui.

Dar președintele nu este singurul politician care din când în când își aruncă privirea către intelectuali. Greu de crezut, dar adevărat, Liviu Dragnea a lansat o invitație către toate personalitățile neînregimentate politic să se îndrepte către PSD. Astfel, pe listele partidului pentru alegerile locale nu vor fi doar membri de partid, ci și independenți. Adică un fel de tehnocrați la nivel județean.

Alina Gorghiu, mai puțin explicită decât Dragnea, a anunțat cu ceva vreme înainte că PNL are porțile deschise, inclusiv pentru premierul Cioloș. Președintele PSD este ceva mai modest. Invită în partid doar personalitățile care s-au remarcat prin ceva și sunt persoane cu notorietate. Cică la Piatra Neamț s-a experimentat și funcționează. Vedem deja un PSD invadat de oameni de cultură, de sportivi, de persoane publice care le iau locul pesediștilor pe listele pentru consiliile locale.

Aparent populistă, propunerea lui Liviu Dragnea vine în întâmpinarea protestelor în urma cărora și-a dat demisia Victor Ponta. Tinerii strigau în stradă că nu mai vor partide și își exprimau dorința ca societatea civilă să aibă un cuvânt de spus. Eventual să preia conducerea țării, așa cum este cazul guvernului tehnocrat.  Așadar, partidele nu se dau la o parte, ci integrează societatea civilă. Cine ar mai  protesta în stradă împotriva partidelor dacă acest proiect va avea succes?

   Dacă merge puțin în spate vom observa că în ultimii ani au fost date jos două guverne. În 2012 Emil Boc s-a retras în urma unor prelungite proteste de stradă, iar în 2015 Victor Ponta a dat bir cu fugiții în momentul în care au ieșit în stradă și i-au cerut demisia vreo 25.000 de persoane.  Fiecare partid a simțit pe propria piele furia mulțimii. Partidele au tot interesul să  îmblânzească societatea civilă care se poate mobiliza ieși în stradă în orice moment.

Avem toate motivele să ne îndoim de reușita proiectului PSD. Mult mai aplicat este Liviu Dragnea când vorbește despre politica de alianțe. Din motive strategice PSD va păstra alianța cu UNPR, deși partidul lui Gabriel Oprea nu se arată foarte interesat dorind să meargă singur în alegeri. PNL nu are un aliat strategic, însă guvernul de tehnocrați suplinește lipsa lui. PNL oricum este cu un pas înainte în ceea ce privește relația cu societatea civilă. Sunt o mulțime de ONG-uri cu tendințe de dreapta care într-un fel sau altul ajută în campania electorală și au un anumit aport la alegeri.

Unde își găsește locul cultura invocată de președintele Iohannis? Tuturor partidelor le lipsește componenta culturală. Există câțiva primari împrăștiați prin toată țara care și-au consilidat pozițiile susținând acțiuni culturale, implicit atrăgându-și de partea lor o parte din intelectualitatea după care râvnește și Liviu Dragnea pentru întreg PSD-ul. Deocamdată este o misiune imposibilă.

Parlamentul European și Inteligența Artificială

Creșterea explozivă a populismului, mai degrabă de dreapta decât de stânga, este alimentată de neputința guvernelor de a găsi o rezolvare a complexelor probleme apărute în mod neașteptat, pandemie, război, criza resurselor.