Audienţe în direct, cu Mihai Sălceanu, invitaţi: Corina Stanciu, Rodica Lohan. Titlul emisiunii: Biologii,chimişti şi psihologii din spitale,nemulţumiţide noua grilă de salarizare.(reluare) 01.00 Agenda publică, cu Stela Cădar invitaţi: Augustin Iştoc,Ciprian Crăciun.Titlul emisiunii: Biologii, chimişti şi psihologii din spitale, nemulţumiţi de noua grilă de salarizare. (reluare) 02.30 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu,invitat: Romeo Poiană. Titlul emisiuni: Romeo Poiană – rapor la 6685 de zile . 03.30 Info studio, cu Ioan Aniţaş, invitat: Ioan Coroianu . Titlul emisiunii: Crimă sau dispariţie. 04.30 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu, invitat: Nicolae Mureşan. 05.30 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, invitat: Marius Dudaş. Titlul emisiunii: Cultura de căpşuni. 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul: Ilyes Ilona. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul: Prinzinger Zsoka. 08.00 Audienţe în direct, cu Mihai Sălceanu, invitaţi: Corina Stanciu, Rodica Lohan. Titlul emisiunii: Biologii,chimişti şi psihologii din spitale,nemulţumiţi de noua grilă de salarizare.(reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul: Ilyes Ilona. 09.20 La psiholog, cu Ioana Vladimirescu, invitat: Adriana Laszlo. Titlul emisiunii:Cum înţelegem plânsul copiiilor? 10.00 Educaţie ecologică, cu Cristina Bursuc,invitat: Mark Nagy Janos. Titlulemisiunii: Noutăţi în custodia ariei protejate de pe râul Tur. 10.30 Religie, cu Eva Laczko , invitat: Florin Fodoruţ. Titlul emisiunii: De la Înviere Mântuitorul până la Înălţarea la cer. 11.15 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Stela Cădar invitaţi: Augustin Iştoc,Ciprian Crăciun.Titlul emisiunii: Biologii, chimişti şi psihologii din spitale, nemulţumiţi de noua grilă de salarizare. (reluare) 13.00 Ştiri 13.30 ]n slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu,invitat: Romeo Poiană. Titlul emisiuni: Romeo Poiană – rapor la 6685 de zile . 14.30 Teleshopping 14.45 Sănătate,cu Mihaela Ghiţă,invitat:Sedonia Lăţea.Titlul emisiuni: Despre diete,vitamine la început de primăvară. 15.15 Iată omul cu Gabriel Ghişan,invitat: Călin Durla. 16.25 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu, invitat: Maria Tripon. 17.30 Panoramic sportiv, cu Constantin Damian, invitat: Dacian Nastai. Titlul emisiunii: Primăvara sportivă cu Dacian Nastai. 18.30 Audienţe în direct. 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar. 21.30 Cultură 22.30 Iată omul cu Gabriel Ghişan,invitat: Călin Durla. 23.30 Ştiri

Politica porţilor deschise, un eşec garantat

Scris de Dumitru Păcuraru, 19 ianuarie 2016 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Klaus Iohannis nu este primul preşedinte care rosteşte cuvântul “cultură“ cu ocazia Zilei Culturii, 15 ianuarie. Prea sofisticate ca să poată să fie memorate, frazele preşedintelui despre cultură rămân însă vorbe goale atâta vreme cât nu sunt susţinute financiar. Şi, din câte ştim, bugetul prezentat de guvernul tehnocrat în Parlament, a repartizat pentru cultură aceeaşi sumă minusculă ca şi guvernele precedente. Ar fi interesant de văzut câţi intelectuali vor comenta declaraţiile preşedintelui.

Dar preşedintele nu este singurul politician care din când în când îşi aruncă privirea către intelectuali. Greu de crezut, dar adevărat, Liviu Dragnea a lansat o invitaţie către toate personalităţile neînregimentate politic să se îndrepte către PSD. Astfel, pe listele partidului pentru alegerile locale nu vor fi doar membri de partid, ci şi independenţi. Adică un fel de tehnocraţi la nivel judeţean.

Alina Gorghiu, mai puţin explicită decât Dragnea, a anunţat cu ceva vreme înainte că PNL are porţile deschise, inclusiv pentru premierul Cioloş. Preşedintele PSD este ceva mai modest. Invită în partid doar personalităţile care s-au remarcat prin ceva şi sunt persoane cu notorietate. Cică la Piatra Neamţ s-a experimentat şi funcţionează. Vedem deja un PSD invadat de oameni de cultură, de sportivi, de persoane publice care le iau locul pesediştilor pe listele pentru consiliile locale.

Aparent populistă, propunerea lui Liviu Dragnea vine în întâmpinarea protestelor în urma cărora şi-a dat demisia Victor Ponta. Tinerii strigau în stradă că nu mai vor partide şi îşi exprimau dorinţa ca societatea civilă să aibă un cuvânt de spus. Eventual să preia conducerea ţării, aşa cum este cazul guvernului tehnocrat.  Aşadar, partidele nu se dau la o parte, ci integrează societatea civilă. Cine ar mai  protesta în stradă împotriva partidelor dacă acest proiect va avea succes?

   Dacă merge puţin în spate vom observa că în ultimii ani au fost date jos două guverne. În 2012 Emil Boc s-a retras în urma unor prelungite proteste de stradă, iar în 2015 Victor Ponta a dat bir cu fugiţii în momentul în care au ieşit în stradă şi i-au cerut demisia vreo 25.000 de persoane.  Fiecare partid a simţit pe propria piele furia mulţimii. Partidele au tot interesul să  îmblânzească societatea civilă care se poate mobiliza ieşi în stradă în orice moment.

Avem toate motivele să ne îndoim de reuşita proiectului PSD. Mult mai aplicat este Liviu Dragnea când vorbeşte despre politica de alianţe. Din motive strategice PSD va păstra alianţa cu UNPR, deşi partidul lui Gabriel Oprea nu se arată foarte interesat dorind să meargă singur în alegeri. PNL nu are un aliat strategic, însă guvernul de tehnocraţi suplineşte lipsa lui. PNL oricum este cu un pas înainte în ceea ce priveşte relaţia cu societatea civilă. Sunt o mulţime de ONG-uri cu tendinţe de dreapta care într-un fel sau altul ajută în campania electorală şi au un anumit aport la alegeri.

Unde îşi găseşte locul cultura invocată de preşedintele Iohannis? Tuturor partidelor le lipseşte componenta culturală. Există câţiva primari împrăştiaţi prin toată ţara care şi-au consilidat poziţiile susţinând acţiuni culturale, implicit atrăgându-şi de partea lor o parte din intelectualitatea după care râvneşte şi Liviu Dragnea pentru întreg PSD-ul. Deocamdată este o misiune imposibilă.

Abonează-te acum Online!