20.07.2018 00.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Ciprian Crăciun, Emil Şuhani, Radu Creţu. Titlul emisiunii: Şedinţă de guvern cu protestatarii la gard. (reluare) 01.30 Natura ne cheamă, cu Ioana Zaharia. 02.40 Cultură, Hajduszoboszlo vacante de vis. 03.00 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu 04.30 Iată omul cu Gabriel Ghişan,invitat: Adrian Pristopan. 05.30 Info Studio cu Laczko Eva. Titlul emisiuni: Casa zâmbetelor-oază de bucurie. 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea: Simona Niste. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea: Ilyes Ilona. 08.00 Audienţe în direct cu Ioan Aniţaş, invitat: Adrian Cozma. Titlul emisiuni: Creşterea cailor de rasa şi relaxarea. (reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea: Simona Niste. 09.30 Sănătate frumuseţe stil, cu Ioana Vladimirescu, invitat: . 10.30 Religie, cu Laczko Eva, invitaţi: Barta Barnabas, Gordan Dalma, Gsiszar Lorant. Titlul emisiunii: La Satu Mare se organizează Întâlnirea Naţională a Tineretului Catolic. 11.15 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Ciprian Crăciun, Emil Şuhani, Radu Creţu. Titlul emisiunii: Şedinţă de guvern cu protestatarii la gard. (reluare) 13.00 Ştiri 13.30 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu,invitat: Iuliu Cadar. Titlul emisiuni: Iuliu Cadar-raport la 3650 de zile. 14.35 Teleshopping 15.00 Iată omul cu Gabriel Ghişan,invitat: Adrian Pristopan. 16.00 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu 17.30 Educaţie ecologică, cu Cristina Bursuc, invitat: Alina Perşa. Titlul emisiunii: Asociaţia ACT4U, implicată în diverse activităţi ecologice. 18.00 Sănătate,cu Mihaela Ghiţă, invitat: Cătălin Cismaş. Titlul emisiuni: Cum controlăm furia? 18.30 Şedinţă de Consiliu 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar 21.30 Ştiri 22.00 Audienţe în direct, cu Mihai Sălceanu, invitat: Constantin Demian, Daniela Silaghi. Titlul emisiunii: Care sunt cele mai mari probleme ale adolescenţilor?(reluare) 23.00 Şedinţă de Consiliu

Politica porţilor deschise, un eşec garantat

Scris de Dumitru Păcuraru, 19 ianuarie 2016 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Klaus Iohannis nu este primul preşedinte care rosteşte cuvântul “cultură“ cu ocazia Zilei Culturii, 15 ianuarie. Prea sofisticate ca să poată să fie memorate, frazele preşedintelui despre cultură rămân însă vorbe goale atâta vreme cât nu sunt susţinute financiar. Şi, din câte ştim, bugetul prezentat de guvernul tehnocrat în Parlament, a repartizat pentru cultură aceeaşi sumă minusculă ca şi guvernele precedente. Ar fi interesant de văzut câţi intelectuali vor comenta declaraţiile preşedintelui.

Dar preşedintele nu este singurul politician care din când în când îşi aruncă privirea către intelectuali. Greu de crezut, dar adevărat, Liviu Dragnea a lansat o invitaţie către toate personalităţile neînregimentate politic să se îndrepte către PSD. Astfel, pe listele partidului pentru alegerile locale nu vor fi doar membri de partid, ci şi independenţi. Adică un fel de tehnocraţi la nivel judeţean.

Alina Gorghiu, mai puţin explicită decât Dragnea, a anunţat cu ceva vreme înainte că PNL are porţile deschise, inclusiv pentru premierul Cioloş. Preşedintele PSD este ceva mai modest. Invită în partid doar personalităţile care s-au remarcat prin ceva şi sunt persoane cu notorietate. Cică la Piatra Neamţ s-a experimentat şi funcţionează. Vedem deja un PSD invadat de oameni de cultură, de sportivi, de persoane publice care le iau locul pesediştilor pe listele pentru consiliile locale.

Aparent populistă, propunerea lui Liviu Dragnea vine în întâmpinarea protestelor în urma cărora şi-a dat demisia Victor Ponta. Tinerii strigau în stradă că nu mai vor partide şi îşi exprimau dorinţa ca societatea civilă să aibă un cuvânt de spus. Eventual să preia conducerea ţării, aşa cum este cazul guvernului tehnocrat.  Aşadar, partidele nu se dau la o parte, ci integrează societatea civilă. Cine ar mai  protesta în stradă împotriva partidelor dacă acest proiect va avea succes?

   Dacă merge puţin în spate vom observa că în ultimii ani au fost date jos două guverne. În 2012 Emil Boc s-a retras în urma unor prelungite proteste de stradă, iar în 2015 Victor Ponta a dat bir cu fugiţii în momentul în care au ieşit în stradă şi i-au cerut demisia vreo 25.000 de persoane.  Fiecare partid a simţit pe propria piele furia mulţimii. Partidele au tot interesul să  îmblânzească societatea civilă care se poate mobiliza ieşi în stradă în orice moment.

Avem toate motivele să ne îndoim de reuşita proiectului PSD. Mult mai aplicat este Liviu Dragnea când vorbeşte despre politica de alianţe. Din motive strategice PSD va păstra alianţa cu UNPR, deşi partidul lui Gabriel Oprea nu se arată foarte interesat dorind să meargă singur în alegeri. PNL nu are un aliat strategic, însă guvernul de tehnocraţi suplineşte lipsa lui. PNL oricum este cu un pas înainte în ceea ce priveşte relaţia cu societatea civilă. Sunt o mulţime de ONG-uri cu tendinţe de dreapta care într-un fel sau altul ajută în campania electorală şi au un anumit aport la alegeri.

Unde îşi găseşte locul cultura invocată de preşedintele Iohannis? Tuturor partidelor le lipseşte componenta culturală. Există câţiva primari împrăştiaţi prin toată ţara care şi-au consilidat poziţiile susţinând acţiuni culturale, implicit atrăgându-şi de partea lor o parte din intelectualitatea după care râvneşte şi Liviu Dragnea pentru întreg PSD-ul. Deocamdată este o misiune imposibilă.

Abonează-te acum Online!