Program ITV: 00.00 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină, invitaţi Alexandru Horvat, Istvan Merkli, titlul emisiunii: Clubul de fotbal FC Olimpia a ajuns cu bugetul la fundul sacului (reluare) 01.00 Agenda publică, cu Mihai Sălceanu, invitaţi Zenoviu Bontea, Iuliu Ilyes, Dumitru Pop, titlul emisiunii: Trei primari din zona Satu Mare vorbesc despre extinderea municipiului (reluare) 02.30 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu 03.32 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu, titlul emisiunii: Arthur Piricsi – raport la 1.940 de zile 04.34 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, titlul emisiunii: Căpşunul, o cultură rentabilă 05.30 Sănătate, cu Mihaela Ghiţă, invitat Adriana Hagău, titlul emisiunii: Antibioticele, între uz şi abuz 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea Simona Nistea 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul Arnold Anzik 08.00 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină, invitaţi Alexandru Horvat, Istvan Merkli, titlul emisiunii: Clubul de fotbal FC Olimpia a ajuns cu bugetul la fundul sacului (reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea Simona Nistea 09.33 Iată omul, cu Gabriel Ghişan, invitat Emilia Enătescu 10.40 Educaţie ecologică, cu Cristina Bursuc, invitat Ioan Man, titlul emisiunii: Cât de ameninţată este biodiversitatea? 11.16 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Mihai Sălceanu, invitaţi Zenoviu Bontea, Iuliu Ilyes, Dumitru Pop, titlul emisiunii: Trei primari din zona Satu Mare vorbesc despre extinderea municipiului (reluare) 13.00 Ştiri 13.35 Mesager educaţional, cu Vasile Nechita, invitat Viorel Solschi, titlul emisiunii: Centrul de excelenţă, şcoală a perfomanţei 14.25 Teleshopping 14.41 Religie, cu Mihalea Ghiţă, invitat Alin Toma, titlul emisiunii: Suferinţa, întâlnirea cu Dumnezeu la cel mai înalt nivel 15.38 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu 16.50 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, titlul emisiunii: Seminţele de calitate asigură succesul în agriculturăn 17.53 Panoramic sportiv, cu Ionuţ Blăjean, invitaţi Vasile Fuşle, Attila Felcz, titlul emisiunii: Turneu internaţional de judo la veterani în 21 octombrie 18.30 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar 21.30 Sănătate, cu Mihaela Ghiţă, invitat Georgeta Pop, titlul emisiunii: Noi soluţii pentru investigaţii paraclinice 22.30 La psiholog, cu Ioana Vladimirescu, invitat Călin Secan, ttlul emisiunii: Copiii şi fricile lor 23.30 Ştiri

Politică europeană, politică românească

Scris de Dumitru Păcuraru, 28 iunie 2016 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

La început cu timiditate, apoi din ce în ce mai hotărât, politicienii români au început să-şi dea drumul criticând la greu situaţia din Marea Britanie. Mai cu seamă europarlamentarii români au început să spună lucruri deosebit de interesante despre politicienii străini, despre adevărata situaţie din Parlamentul European. Este acolo multă birocraţie, corupţie, dezinteres faţă de problemele reale. Clasa politică europeană s-a rupt de populaţie, trăieşte într-o lume a ei, cheltuind sume enorme, nu întotdeauna justificate.  Abia acum s-a înţeles mai profund că fondurile europene se cam distribuie în funcţie de cine strigă mai tare, cine are mai mult tupeu.

Din acest punct de vedere România este codaşă. Din suma alocată iniţial, am pierdut 20 de miliarde de euro pentru că nu am ştiut negocia. Polonia, spre exemplu, a pierdut doar patru miliarde şi se laudă cu acest lucru. În acelaşi timp, din sumele alocate nu am reuşit să accesăm decât un procent mic datorită birocraţiei impuse de funcţionărimea europeană tot cu intenţia de a diminua accesarea fondurilor.

BREXIT-ul a reuşit să arunce un val de pe faţa murdară a instituţiilor de la Bruxelles şi Strasbourg. S-a văzut în acelaşi timp că nici clasa politică din ţara cu cea mai veche tradiţie parlamentară nu este cu mult mai bună decât mult hulita noastră clasă politică. Şi ei fac greşeli, şi ei sunt corupţi, şi printre ei se află personaje politice populiste, care ridică demagogia la rang de politică naţională. Dar ceea ce îi deosebeşte de noi este că ei îşi pot permite luxul de a greşi. Pentru că după un derapaj, instituţiile lor au capacitatea de a redresa situaţia şi a reveni la normalitatea care le permite cetăţenilor să-şi ducă viaţa mai departe.

Ce vom învăţa noi din toată tărăşenia aceasta? Un studiu comparativ se impune. Dar cine să-l facă şi cui îi va folosi? Se vorbeşte în aceste zile despre un “proiect de ţară”. Preşedintele Iohannis are ambiţia să-l prezinte ca principal scop al mandatului său. PNL a prins ideea din zbor şi i se pare normal să meargă alături de preşedinte pentru realizarea lui. A vorbit cu ceva vreme în urmă şi preşedintele PSD Liviu Dragnea despre necesitatea elaborării unui “proiect de ţară“. Problema este că încă nu s-a scris nici o singură frază coerentă din acest proiect. Sunt doar nişte enumerări cu liniuţă în faţă, gen “accesarea fondurilor europene”, “stoparea corupţiei”, “construcţia de autostrăzi” şi alte expresii banalizate prin multa şi inutila lor folosinţă în scopuri propagandistice.

Adevărul crud este că nu avem un “proiect de ţară“. Şi mai trist este că nu se întrevede nicio speranţă că ar exista o personalitate vizionară capabilă să adune în jurul acestei idei toate forţele politice. De fapt ce se dezbate la noi în timp ce Europa este în căutarea propriului viitor? Marea întrebare care frământă marile partide este cu cine se va alia UNPR? Liberalii au depistat cheia succesului în fuziunea cu UNPR. La rândul său, PSD se agaţă de UNPR ca de ultima speranţă. Englezii, în ciuda votului foarte controversat, au avut o preocupare majoră  privind situaţia ţării lor. La noi, poporul este bun doar să voteze odată la patru ani după care rolul i se încheie. Electoratul nu mai are niciun cuvânt de spus, totul este lăsat la cheremul celor care spun că au câştigat alegerile. După ce îşi numără voturile, partidele îşi împart puterea. Şi cu asta se cam termină exerciţiul democratic.

Nu ne putem da seama pe moment dacă avem un avantaj sau un dezavantaj din faptul că alegerile parlamentare din toamnă cad în plină criză a Uniunii Europene. Probabil partidele se vor raporta la ultimele evenimente, şi mai ales  la locul şi rolul României în cadrul instituţiilor europene. Avem ocazia să demonstrăm că ne putem racorda la temele europene, fără complexe, conştienţi şi mândri că suntem a şaptea ţară ca mărime din Uniunea Europeană.

Abonează-te acum Online!
Baby Trend