26.09.2018 00.00 Agenda publică, cu Stela Cădar invitaţi: Iuliu Ilyes, Adelin Ghiarfaş. Titlul emisiunii: Scandal în PNL.De ce a demisionat Bolojan?(reluare) 01.25 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu,invitat: Marius Gânţă. Titlul emisiuni: Marius Gânţă – raport la 8760 de zile. 02.30 Ne cheamă natura 03.30 Cultură, Fior de Zatmar 04.45 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu. 05.40 Iată omul cu Gabriel Ghişan,invitat: Dan Şuta. 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 08.00 Audienţe în direct, cu Eva Laczko , invitat: Kallos Zolan, Szejke Otttilia. Titlul emisiunii: Cum va fi noul an şcolar pentru secţiile maghiare? (reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 09.15 Viaţa la Ţară 10.20 Religie, cu Mihaela Ghiţă, invitat: Laurenţiu Costin. Titlul emisiunii: ”Pescuirea minunată” – găsirea sensului vieţii. 11.15 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Stela Cădar invitaţi: Iuliu Ilyes, Adelin Ghiarfaş. Titlul emisiunii: Scandal în PNL.De ce a demisionat Bolojan?(reluare) 13.00 Ştiri 13.25 Info Studio cu Ioan Aniţaş, invitat: Lorincz Tiberiu.Titlul emisiuni: Căile ferate înguste din jurul Sătmarului. 14.20 Teleshopping 14.40 Cultură, Digania – O tradiţie reînviată 16.10 Panoramic sportiv, cu Constantin Demian, invitat: Dorel Ziman. Titlul emisiunii: Un nou început de an şcolar la liceul cu program sportiv Satu Mare. 17.30 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu,invitat: Marius Gânţă. Titlul emisiuni: Marius Gânţă – raport la 8760 de zile. 18.30 Audienţe în direct 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar 21.30 Ştiri 22.00 Audienţe în direct 23.00 Iată omul cu Gabriel Ghişan,invitat: Dan Şuta.

Poliţia morală faţă-n faţă cu „statul paralel”

Scris de Dumitru Păcuraru, 28 februarie 2018 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Suntem în următoarea situaţie: o parte a societăţii s-a erijat în poliţie morală, iar alta declară că luptă împotriva statului paralel. Departajarea este făcută de către partidele politice. Pornind de la ideea că toate partidele sunt la fel, vizionăm zi de zi un film în care protagoniştii principali sunt personaje negative. Unui scriitor îi trebuie un talent ieşit din comun ca să scrie un roman în care toate personajele să fie negative.

Realitatea de azi este un roman în care nu există un erou salvator. Să-i enumerăm pe liderii partidelor: PSD, preşedinte Liviu Dragnea, PNL, preşedinte Ludovic Orban, ALDE, preşedinte Călin Popescu Tăriceanu, UDMR, preşedinte Kelemen Hunor, PMP, preşedinte Traian Băsescu, USR, preşedinte Dan Barna, contestat de Nicuşor Dan.

Înalţii slujitori ai statului: Klaus Iohannis, preşedintele Republicii, Viorica Dăncilă, prim ministru. Mai departe: preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea. Pe cine să mai trecem în rândul marilor demnitari?

Să amestecăm puterile în stat şi să-l pomenim pe procurorul general, Augustin Lazăr. Să o amintim şi pe şefa DNA, Laura Codruţa Kovesi. Pe directorul SRI Eduard Hellvig. Pe cine să mai amintim de la vârful puterii? Pe personajele zilei, care fac agenda zilei, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, ministrul Muncii, Olguţa Vasilescu.

Desigur, mai sunt personaje importante. Cei care se erijează în poliţia morală a societăţii, îi consideră pe ceilalţi penali. La rândul lor, „penalii” îi consideră pe ceilalţi susţinătorii „statului paralel”. De ce să-i crezi pe unii în detrimentul celorlalţi?

Cu ce sunt mai buni unii decât alţii? Asta încearcă să o demonstreze formatorii de opinie, editorialişti, ziarişti, realizatori tv şi invitaţii lor, dar şi cei ce ies în stradă pentru a-i contesta fie pe „penali”, fie pe susţinătorii „statului paralel”.
Aşa se prezintă situaţia în anul Centenarului.

În cei o sută de ani trecuţi de la Unire nu pare să fi învăţat mare lucru. Într-un articol din 1922, publicat în ziarul Satu Mare, se scria că oamenii au senzaţia că românii se înţelegeau mai bine cu ungurii decât cu regăţenii. Trecuse momentul de glorie din decembrie 1918, erau pe cale să uite grozăviile războiului şi realitatea venea peste oameni.

Suntem la 28 de ani de la revoluţia din alt decembrie, al anului 1989. La 28 de ani de la sfârşitul primul război mondial, lumea mai trecuse peste un război mondial. Din acest punct de vedere noi, oamenii secolului 21, stăm mai bine. Dar au rămas acelaşi gen de probleme.

Ne înfruntăm între noi ca la război, doar că nu avem puşti, grenade, tancuri şi bombardiere. Este adevărat că ne înarmăm serios. Cumpărăm arme moderne de miliarde de euro, alocând anual 2% din PIB. Toate partidele, toţi reprezentanţii statului, au fost de acord în unanimitate că trebuie să cumpărăm arme moderne. Aceiaşi indivizi nu se pot înţelege asupra unor chestiuni minore.

Unde poate fi încadrată confruntarea directă dintre ministrul Justiţiei şi procurorul şef DNA, transmisă în direct? :edinţa CSM oferă un material pentru ambele tabere. Pot fi găsite aici argumente pentru susţinerea oricărei cauze.

Susţinătorii şefei DNA vor găsi suficiente argumente pentru a se opune revocării, în vreme ce adepţii PSD-ALDE, ascultând argumentele ministrului Toader, vor fi şi mai convinşi că Laura Codruţa Kovesi trebuie revocată din funcţie. Indiferent care tabără va avea câştig de cauză, ce câştigă cetăţeanul de rând? „Poliţia morală”, acţionând discreţionar, este la fel de nocivă ca „statul paralel”.

Abonează-te acum Online!