Image 1
Image 2

Poliția a efectuat verificări la comercianții de miei

Politia a controlat comerciantii de miei din Piata de Vechituri a municipiului Satu Mare
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Politia a controlat comerciantii de miei din Piata de Vechituri a municipiului Satu Mare
Politia a controlat comerciantii de miei din Piata de Vechituri a municipiului Satu Mare

Vineri, 18 aprilie Poliția a desfășurat o acțiune de control în Piața de vechituri din municipiul Satu Mare pentru a verifica legalitatea documentelor celor care vând mieii tradiționali de Paște.

Cu aceeași tematică, echipe mixte de control din care fac parte și polițiști au verificat și vor continua să verifice până după 1 Mai unitățile de desfacere a produselor agroalimentare și în piețele din județ.

În acțiunile de control s-a urmărit modul de etichetare, prezentarea și comercializarea produselor alimentare specifice Sărbătorilor Pascale.

Am aflat apoi că în timpul controalelor de până acum s-au constatat o serie de deficiențe precum depășirea termenelor de valabilitate, unități neigienizate, spații frigorifice deteriorate și altele.

Anul acesta s-au implementat măsuri stricte de urmărire a animalelor pentru ca, în caz de un eveniment neplăcut să se poată verifica cine a fost vânzătorul și măcelarul care l-a sacrificat. Fiecare măcelar trebuie să aibă analizele la zi, la fel și vizitele medicale.

Comercianții trebuie să plătească 3 lei pe fiecare miel adus în incinta pieței, chiar dacă acesta se va vinde sau nu. Pe lângă această taxă se înregistrează datele de identificare ale fiecărui comerciant, numărul de animale aduse, și locul de proveniență.

Înaninte ca animalul să fie sacrificat, acesta trebuie să aibă un certificat de la DSVSA și de la medicul veterinar din zona arondată, iar după aceea este introdus într-o bază de date, astfel încât, dacă cineva se îmbolnăvește, chiar și după câteva luni se poate afla de la cine a fost cumpărat animalul și cine l-a sacrificat.

Doctorul Vasile Mărieș, medic veterina și șeful Biroului Siguranță Alimente de Origine Animală din cadrul DSVSA a precizat că punctul de tăiere din piața de vechituri din municipiul Satu Mare este singurul punct de tăiere avizat sanitar-veterinar din județ.

Taxa de tăiere este de 25 de lei pe bucată indiferent dacă e vorba de un miel sau de un ied.

Dacă marţi, 15 aprilie, în Piaţa de Vechituri din Satu Mare mieii se puteau cumpăra la 14 lei/kilogramul-15 lei kilogramul în viu, de la zi la zi preţul a scăzut. Aşa se face că vineri, 18 aprilie, oierii vând mieii la 11 lei/kilogramul în viu, ceea ce înseamnă o reducere cu 3-4 lei/kilogram faţă de prima zi, marţi, 15 aprilie. Fermierii consideră că sub preţul de 11 lei/kilogramul în viu vând mieii în pierdere.

Din cele spuse de doctorul veterinar Vasile Mărieş, cel care a asigurat asistenţa sanitar veterinară la punctul de sacrificare autorizat din Satu Mare, joi până la ora 15, măcelarii au tăiat 220 de miei, ceea ce este aproape dublu faţă de miercuri. Per total, în cele trei zile la Satu Mare s-au sacrificat cu puţin peste 350 de miei.

1 comentariu

Lasă un răspuns