Poetul Vasile Conioşi-Mesteşanu a înfăţişat o poezie plină de naturaleţe la Cenaclul Cronograf

Scris de Vasile Nechita, 27 februarie 2023 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Joi, 23 februarie 2023, la sediul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Satu Mare, a avut loc o nouă întâlnire a membrilor Cenaclului Cronograf.

A fost o participare relativ numeroasă de scriitori, poeţi şi iubitori de cultură: Loredana Ştirbu, preşedinta cenaclului, Robert Laszlo, Felician Pop, Florina Juncu, Mihai Sas, Mihai Sas, Cornelia Bălan Pop, Manuela Breban, Gheorghe Cormoş, Adrian Lupescu, Vasile Conioşi Mesteşanu, Florin Tămaş, Elena Bilstrup (după 30 de ani de locuire în Danemarca), Pamfil  Lipcei, Georgiana Pop, Roxana Bretan, Paula Stan, Patrik Csiszar, Cosmin Dănuţ,  Mariana Cordoş, Anna Szambolics, Anca Soponar, Andreea Dănuţ Herţeg, Vasile Nechita, elevi de liceu, invitaţi iubitori de literatură.

 

Comentarii

 

Pentru început, a citit un grupaj de poezii Vasile Conioşi-Mesteşanu, după care mulţi dintre cei prezenţi au făcut aprecieri în privinţa scriiturii.

Într-un vast expozeu, primul comentator, Gheorghe Cormoş, a remarcat scrisul natural, original, ”fără inginerii lingvistice şi stil de laborator” şi fără englezisme. Altfel este vorba de o poezie sentimentală, scrisă cu rimă şi ritm. El dă ca exemplu poemul intitulat Icoană, ”care ar merita pus într-o ramă”, scris într-un limbaj lipsit de academisme. Cormoş a făcut referire şi la un alt poem: ”Rondelul Sătmarului”, despre care autorul a spus că a vrut să facă trimitere la faptul că ”poemele aparţin unui sătmărean”.

Lui Adrian Lupescu i-a plăcut poezia ”Podul”, din care citează câteva versuri încheind cu remarca ”mi-ar fi plăcut să-l am pe poet ca profesor de limba română”.

În opinia corneliei Bălan Pop, poetul vine mereu cu elemente surpriză la nivel lexical, exemplificând cu citate din creaţia autorului. În încheiere, ea conchide că poezia lui Conioşi Mesteşanu este o dovadă că ”librăriile trebuie să existe pentru cititori”.

După Mihai Sas, ”Vasile Conioşi-Mesteşanu este un om conectat permanant la viaţă şi la cotidian.Ca artist fotograf, urmăreşte frumosul  şi îl imortalizează. Poeziile sale reflectă acelaşi lucru: sunt inspirate din viaţă (…), iar în ”Aşteptarea”, face şi un pic de politică”.

Şi următorii vorbitori, Felician Pop, Florin Tămaş, Manuela Breban, Florina Juncu, Vasile Nechita, Georgiana Pop, Pamfil Lipcei au avut numai cuvinte de laudă la adresa creaţiei autorului, recompensându-l cu felicitări. În ansamblu, toţi participanţii au fost surprinşi de noutatea abordării poetice.

Abonează-te acum Online!
Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.

Tastează numerele care apar! Exemplu: 7 5 unu şapte = 7517