Image 1
Image 2

Poetul Horia Muntenuș și-a lansat o carte la Satu Mare

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Vineri, 10 mai 2019, la Centrul de Creaţie Satu Mare, a avut loc lansarea volumului de poezii intitulat Orthos, de Horia Muntenuș.


După ce Robert Laszlo, directorul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Satu Mare, a rostit un cuvânt de întâmpinare, Loredana Știrbu, președinta cenaclului Cronograf Satu Mare, a făcut o prezentare a oaspetelui clujean.
Cartea a fost prezentată și comentată de Radu Ulmeanu, Felician Pop şi Loredana Ştirbu pe fondul proiecției video a unui film documentar realizat de autorul volumului de poezii.
În opinia lui Radu Ulmeanu, poezia actuală, ”amorfă și constipată”, se ferește să exprime sentimente și atitudini. Poeții se ascund sub diverse măști pentru a fi cât mai greu de detectat. Prin contrast, poezia lui Horia Muntenuș este plină de forță, prospețime și entuziasm, este o revărsare de vitalitate. Pentru a-și susține argumentația, poetul Radu Ulmeanu a recitat câteva versuri din volum.
Lui Felician Pop, titlul volumului – Orthos, în greacă, drept – este o alegere interesantă a unui ”om vulcanic”, poetul Horea Muntenuș. Și vorbitorul a recurs la o comparație cu tinerii poeți de azi, care sunt ca zugravii în raport cu pictorii. Felician Pop a ilustrat crezul poetic a lui Horia Muntenuș cu recitarea poemului Stea căzătoare.
În cuvântul său, Loredana Știrbu și-a ales un citat dintr-un poem de dragoste.
Fotografiile de la eveniment, cu care ilustrăm aceste rânduri, sunt realizate de profesorul Vasile Conioși Mesteșanu.

Despre autor

Horia Muntenuș este născut în 30 martie 1965, în Agnita/Sibiu. Debut absolut în Napoca Universitară şi în Viaţa studenţească, 1985. Volume: Noaptea exilatului, versuri, 1991; Ioan, versuri, 1993; Gura de piatră,versuri, 1996; 2004; Dreptul la tristeţe, versuri, 1998; Liber, versuri, 1999; Pythia,versuri, 2004; Dincolo de Brâncuşi, 2008. Poesii (Frînturi din tinereţe) şi Dincolo de stelele reci, 2015. A colaborat la Scriitori clujeni contemporani, 2004 şi Poezia părinţilor noştri, 2002. Autor al unui poem cinematografic dedicat lui Brâncuşi.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with