Image 1
Image 2

Podgorenii sătmăreni estimează o calitate bună a strugurilor din soiurile nobile

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Producţia scăzută cu până la 50% nu va conduce la scumpirea considerabilă a vinurilor

Scăderea tempetarurilor din ultimele zile ne duce cu gândul la atmosfera de toamnă. Dacă e toamnă, este normal să ne gândim inclusiv la culesul viei. Iată că în această săptămână, podgorenii sătmăreni încep recoltatul. Din estimările făcute rezultă că producţiile la anumite soiuri de vie nobilă au fost diminuate între 25 şi 50%, iar în zona Dobra, pagubele ajung la aproape 100%. Desigur, vorbim despre efectele nedorite ale căderilor de grindină din luna mai, dar şi ale secetei prelungite.

Culturile de vie au fost afectate diferit de gridină şi de secetă

De mai mulţi ani, judeţul Satu Mare deţine în evidenţele oficiale existenţa a aproape 1.000 de hectare de vie nobilă, în majoritatea lor înfiinţate pe seama programului de reconversie, din totalul de aproape 3.000 de hectare. Faptul că podgoriile sunt amplasate în zone diferite ale judeţului, practic în areale viticole consacrate pare să fie benefic cel puţin în acest an.

Dacă de pildă pe raza localităţii Dobra, comuna Supur, via nobilă a fost bătută de gheaţă în două etape, pagubele ajungând aproape la 100%, în zona Beltiug, Hodişa, grindina dar şi seceta au afectat până la 50% din producţie. Producţii sub mediile multianuale se vor obţine şi la Halmeu, un areal vini-viticol demn de luat în seamă.

Mai multe citiţi în ediţia tipărită de joi, 10 septembrie, disponibilă la chioşcurile de ziare sau în ediţia electronică (abonament pdf).

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns