Image 1
Image 2

Poate fi o veste şi bună şi rea în acelaşi timp?

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Pare o glumă, dar când este vorba despre politică aceeaşi veste poate fi şi bună şi rea în acelaşi timp. Vestea bună este că şi după alegerile din 2024 cea mai plauzibilă alianţă de guvernare este PNL-PSD. Vestea proastă este că după alegerile de anul viitor, adică în 2024, România va fi guvernată de alianţa PSD-PNL.
Pornind de la sondajele de acum, am introdus o mică nuanţă: în prima variantă vorbeam de o alianţă PNL-PSD, în varianta a doua pomeneam de o alianţă PSD-PNL.
Ce ne arată sondajele? Ceva cunoscut: anume că PSD se va clasa pe primul loc cu puţin peste 30%, iar PNL va ocupa poziţia secundă cu puţin peste 20%.
Aşadar, premierul Nicolae Ciucă pare să aibă dreptate când declară că şi după alegerile din 2024 alianţa partidului său cu PSD este cea mai plauzibilă. Preşedintele PNL vrea să spună că numai cele două partide pot forma o majoritate parlamentară serioasă. Această declaraţie nu este deloc întâmplătoare. În spatele ei se ascunde un adevăr dureros: PSD poate face o majoritate cu partidul de pe locul trei, cu AUR, creditat cu circa 20%, în timp ce PNL nu poate face majoritate cu partidul de pe locul trei, respectiv cu AUR.
Dar să revenim la situaţia paradoxală mai sus enunţată, că aceeaşi veste poate fi şi bună şi rea în acelaşi timp. Explicaţia este simplă: marea “alianţă” PNL-PSD guvernează prost România. Cele două partide nu au reuşit să rezolve nicio mare problemă a ţării. Reforme deloc. Inflaţia mare. Pensiile speciale nerezolvate. Deficite nerezolvate. PNRR în impas. Legea pensiilor, Justiţia, Agricultura, spaţiul Schengen, vizele pentru SUA, aşa cum erau în urmă cu patru-cinci ani. :i câte şi mai câte!
Poate că greşim, dar principala preocupare a partidelor este legată de alegerile de anul viitor. Ce li se poate întâmpla partidelor de la guvernare dacă nu rezolvă problema pensiilor speciale şi în consecinţă România nu poate accesa tranşa a doua din PNRR de câteva miliarde de euro? Nimic. Românii nu mai protestează. :tiu că nu are rost. S-au scârbit. Câte un protest ici şi colo nu are niciun efect.
Imune la proteste sunt şi autorităţile locale. Politicienii noştri ştiu că protestele apar şi dispar. Nici nu le mai bagă în seamă. Marele protest din 10 august este o ţintă prea îndepărată. Apoi dacă partidele cele mai mari sunt aliate, cine împotriva cui să demonstreze?
În urmă cu câteva zile s-a anunţat o posibilă alianţă PMP-USR, eventual cu participarea partidului Forţa Dreptei al lui Ludovic Orban la nivelul Bucureştiului. Această construcţie politică este ineficientă atâta vreme cât partidul lui George Simion, care trece de 15%, este lăsat pe dinafară. Abia cu acest partid zburdalnic opoziţia ar putea să însemne ceva.
Imaculatul USR, feciorelnicul PMP, micuţul, dar sobrul partid al lui Orban, Forţa Dreptei, ar putea speria PNL şi PSD doar dacă ar avea alături AUR. Lucru imposibil, din moment ce liderii USR, PMP şi Forţa Dreptei ţin atât de mult la fason încât refuză să stea de vorbă cu AUR.
Al doilea paradox: dacă aceste partide mici s-ar uni nu ar face altceva decât să forţeze PSD şi PNL să-şi strângă rândurile. De aici concluzia lui Nicolae Ciucă, raţională, că PNL-PSD este singura alianţă plauzibilă după 2024.
O alianţă între cei mari nu este doar plauzibilă, ci este confortabilă. Fără structuri teritoriale puternice, fără suportul media, fără un program de guvernare unitar, USR, PMP, Forţa Dreptei, nu reprezintă un adeversar real pentru cumetria PNL-PSD. Sondajele ar arăta că UDMR nu va intra în viitorul parlament, dar măsurătorile sunt contrazise de fiecare dată. UDMR are capacitatea de a mobiliza electoratul maghiar. Prin urmare la alianţa care tinde să devină tot mai puţin populară se poate adăuga şi UDMR.
:i asta poate fi considerată o veste şi bună şi rea în acelaşi timp.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with