Image 1
Image 2

PNȚCD și vremurile sale de glorie

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Nu multe partide pot trăi din amintiri. PNȚCD, spre deosebire de partidele istorice renăscute după 1989, a cunoscut într-un răstimp foarte scurt un urcuș și un coborâș demn de orice record. Rolul său în reorganizarea forțelor democratice imediat după căderea regimului comunist a fost determinant.

În jurul său, datorită spiritului vizionar al lui Corneliu Coposu, s-au adunat nu numai cele două partide istorice PNL și PSDR, dar și asociațiile civice, presa anti-FSN, o parte dintre sindicate etc. Înființarea CDR a fost soluția cea mai bună pentru momentul respectiv. Dacă alegerile din 1990 și 1992 au fost pierdute, unitatea forțelor democrate a rămas intactă. Moartea lui Corneliu Coposu a creat o stare de spirit care a propulsat, în 1996, candidatul CDR spre victorie. PNȚCD a devenit principalul partid de guvernare într-o coaliție pestriță. Oricum, între 1996 și 2000 PNȚCD a cunoscut o ascensiune la care puține partide puteau visa în condițiile în care Ion Iliescu și partidul său dețineau o putere greu de imaginat. Vechile instituții comuniste, vopsite în culorile democrației, cu întregul aparat de stat comunsit, cu accesul la resurse, toate puse în slujba lui Ion Iliescu, erau o piedică nu numai în calea firavei opoziții, ci și în calea României spre structurile euro-atlantice. Astfel, România a rămas în urma plutonului fostelor țări comuniste, Ungaria, Cehoslovacia și Polonia. PNȚCD, prin vocea lui Corneliu Coposu, a  ținut piept forțelor cripto-comuniste. PNȚCD a trăit într-o primă etapă după 1996 din ideile fostului său lider. Spre sfârșitul mandatului țărăniștii s-au împărțit în tabere, iar partidul a instrat în disoluție.

În 2000 nu a mai intrat în parlament datorită unei greșeli tactice. PNȚCD a intrat în alegeri în alianță cu Alternativa României, iar pentru alianțe legea electorală fixa un procent de 10%. Alianța respectivă a obținut în jur de 7-8 procente. Singur, fostul partid al lui Iuliu Maniu și Corneliu Coposu trecea pargul electoral.

Tot la alegerile din 2000 candidatul prezidențial era guvernatorul Mugur Isărescu. Bine cotat în sondaje, Isărescu s-a comportat în campanie ca un cal șchiop la un concurs.

După anul 2000 istoria PNȚCD se înscrie într-un alt registru, al partidelor neparlamentare, al formațiunilor din spatele scenei politice. A urmat greșeală după greșeală. Cu un orgoliu rămas intact, ba și cu un dram de aroganță, lipsit total de spirit practic, dar și de resurse, nu a reușit să încheie nicio alianță care să-l readucă în parlament. PNȚCD a rămas o simplă marcă. Partidul mai poate trăi din amintiri, însă a pierdut prea multe competiții electorale pentru a mai putea fi reconsiderat ca o forță politică veritabilă. A pierdut bătăliile electorale din 2000, 2004, 2008, 2012.

Despre Germania se spune că a pierdut două războaie mondiale, dar a câștigat pacea după fiecare înfrângere. Ce ar mai putea câștiga PNȚCD după seria de înfrângeri?  Nu cunosc răpunsul.

În Transilvania, pe urmele Partidului Național Român și a PNȚ-ului interbelic, PNȚCD a fost mai mult o stare de spirit decât un partid propriu-zis. De fapt, partidul reînviat de Corneliu Coposu în 1990, a avut aceeași soartă ca PNR după unirea din 1918. O seamă de istorici consideră că PNR , în perioada Memorandumului nu era un partid politic în adevaratul sens al cuvântului. Politicienii din Ardeal au fost pur și simplu spulberați la primele alegeri. Iuliu Maniu a găsit soluția salvaroare prin fuziunea cu Partidul Țărănesc. Coposu a procedat în același fel înființând CDR. Aflat la a treia criză majoră din istoria sa, salvarea PNȚCD poate veni tot de la o fuziune sau o alianță strategică bine gândită. Altfel va trăi din amintiri atâta vreme cât vor trăi ultimii țărăniști veritabili, cei care s-au înscris în partid imediat după revoluție, pe vremea lui Corneliu Coposu.

Oameni greu de înlocuit

Nu putem să ne luăm rămas bun de la discreta aniversare a 30 de ani de la înfiinţarea ziarului Informaţia Zilei fără să reamitim cititorilor lista celor mai buni comentatori ai fenomenului politic şi cultural din judeţul Satu Mare apărut după 1989.