Program ITV: 00.00 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină, invitaţi Ciprian Costea, Tiberiu Markos. Titlul emisiunii: Mediul de afaceri se luptă cu lipsa de predictibilitate (reluare) 01.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi Adrian Cozma, Vasile Fernea, Adelin Ghiarfaş. Titlul emisiunii: Iohannis a desemnat-o pe Viorica Dăncilă premier (reluare) 02.30 Sănătate, cu Mihaela Ghiţă, invitat Georgeta Pop. Titlul emisiunii: Schimbări preconizate la plata contribuţiei la sănătate 03.05 Iată omul, cu Gabriel Ghişan, invitat Maria Zamfirache 04.03 Documentar, Vasile Lucaciu 04.50 Natura ne cheamă, cu Ioana Zaharia, invitat dr. Liana Strămb. Titlul emisiunii: Cauze energetice ale bolilor 05.43 Mesager educaţional, cu Vasile Nechita, invitat Marius Horşia. Titlul emisiunii: Migraţia popoarelor din zilele noastre 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea Prinzinger Zsoka 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul Willy 08.00 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină, invitat Ramona Farkaş. Titlul emisiunii: Uitaţi de majorarea salariilor, angajaţii de la mediu protestează (reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea Prinzinger Zsoka 09.26 La psiholog, cu Ioana Vladimirescu. Titlul emisiunii: Cum înţelegem plânsul? 10.08 Educaţie ecologică, cu Cristina Bursuc, invitaţi Mia Chereji, Liliana Mărcuş. Titlul emisiunii: Micii ecologişti de la şcoala Ion Creangă 10.43 Sănătate, cu Mihaela Ghiţă, invitat Georgeta Pop. Titlul emisiunii: Drepturile asiguraţilor pe timpul spitalizării 11.15 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi Adrian Cozma, Vasile Fernea, Adelin Ghiarfaş. Titlul emisiunii: Iohannis a desemnat-o pe Viroica Dăncilă premier (reluare) 13.00 Ştiri 13.30 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, invitat Rodica Maxi. Titlul emisiunii: Cânepa românească nu este drog 14.25 Teleshopping 14.40 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu. Titlul emisiunii: Romeo Nicoară raport la 7.670 de zile 15.45 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu 16.48 Panoramic sportiv, cu Ionuţ Blăjean, invitaţi Florin Turcu, Horia Macarie. Titlul emisiunii: Planurile Asociaţiei Judeţene de Atletism Satu Mare 17.45 Info studio, cu Ioan Aniţaş, invitat Ioan Coroianu. Titlul emisiunii: Crime între cunoscuţi 18.35 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină, invitaţi Ildiko Tivadar, Mihaela Mulg. Titlul emisiunii: Cum se poate obţine alocaţia pentru copil într-un alt stat membru UE? (reluare) 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar 21.30 Mesager educaţional, cu Vasile Nechita, invitat Csaba Csintalan. Titlul emisiunii: Şansele învăţământului de la sate 22.30 Sănătate, frumuseţe, stil, cu Ioana Vladimirescu, invtat Lia Marinela Avram 23.30 Ştiri

PNL s-a săturat de independenţa guvernului Cioloş

Scris de Dumitru Păcuraru, 22 iunie 2016 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Greu de înţeles de ce premierul Cioloş nu a vizitat zonele lovite de inundaţii. Trecea drept un om simplu, fără ifose, lipsit de orice urmă de aroganţă. De câteva săptămâni în diverse locuri din ţară oamenii se confruntă cu furia apelor. Au fost inundate sute de gospodării, zeci de case au fost luate de ape. În tot acest timp, guvernul nu a făcut nici cel mai mic gest.

Nu s-a organizat o celulă de criză, după cum era obiceiul.

  Pe motiv că Victor Ponta în timpul unei vizite într-o zonă inundată a fost pus într-o barcă trasă pe câţiva centimetri de apă, premierul Cioloş, de teama ridicolului, a renunţat la orice vizită.

Mai mult, a plecat câteva zile la mare, odihnindu-se în fosta locaţie a lui Nicolae Ceauşescu de la Neptun. În sfârşit, marţi dimineaţă guvernul a luat în discuţie situaţia din ţară. Prea târziu. Tehnocraţii au arătat că nu prea le pasă ce se întâmplă prin ţară. Peste câteva luni îşi fac bagajele şi îşi reiau viaţa de dinainte.

Dacă la putere era un guvern politic, miniştri în frunte cu premier îşi luau cizmele de cauciuc şi mergeau în mijlocul sinistraţilor.  Premierul Tăriceanu, preşedintele Băsescu, fostul prim ministru Mihai Răzvan Ungureanu, chiar Adrian Năstase, nu au ezitat să meargă în zone inundate sau înzăpezite.

Este drept că au apărut şi situaţii hilare. Tăriceanu i-a spus unei femei că dacă nu-i convine unde a fost cazată să plece la hotel. Ungureanu s-a răstit la oamenii care stăteau la crâşmă în timp ce militarii dădeau zăpada din faţa porţilor. Băsescu s-a certat cu o doamnă profesoară şi le-a reproşat oamenilor că sunt leneşi şi nu-şi repară casele distruse de ape.

Dar important este că au ieşit din birouri şi au mers pe teren. Oamenii aşteaptă o faţă oficială care să-i îmbărbăteze. Era de aşteptat un gest de respect şi de solidaritate şi din partea preşedintelui Klaus Iohannis.  Aşa cum doamnei Iohannis îi place să-l însoţească în vizitele externe, ar fi fost frumos din partea primei doamne să-şi urmeze soţul într-o zonă calamitată. Nu au servit o porţie de noroi pe cizme. Păcat. Au ratat o bună ocazie de a-şi mări popularitatea.

Guvernul are alte preocupări. Rezultatele nemulţumitoare obţinute de PNL la alegerile locale se răsfrâng asupra guvernului. Liberalii consideră că lipsa de performanţă a guvernului de tehnocraţi se răsfrânge negativ asupra partidului care susţine cabinetul Cioloş. Probabil că şi şedinţa de marţi a guvernului s-a ţinut tot sub presiunea PNL.

Partidul condus de Blaga şi Gorghiu are la dispoziţie doar câteva luni ca să demonstreze că merită votat. Dacă în toamnă se repetă istoria de la locale, Iohannis va fi obligat să guverneze cu PSD. Sigur, şi prezenţa în zonele sinistrate este importantă, dar nu suficientă. PNL trebuie să recurgă la alte soluţii, de ordin politic.

Ieri scena politică a fost zguduită de o ştire bombă. UNPR, partidul aliat al PSD, se pare că va fuziona cu PNL. Nu se ştie dacă noua orientare a UNPR este legată de plecarea lui Gabriel Oprea de la conducerea partidului şi venirea lui Valeriu Steriu.

UNPR este partidul care a racolat cei mai mulţi parlamentari. Mai ales din fostul partid al lui Dan Diaconescu. Oricât ar fi de darnic PSD, la toamnă nu poate oferi foarte multe locuri eligibile oamenilor de la UNPR. Există riscul ca, odată ajunşi în parlament, cei de la UNPR să treacă în tabăra PNL. După fuziunea cu PNL riscul există, doar că îşi schimbă sensul. Partidele mici, numite şi partide balamale, au exact menirea de a închide sau a deschide uşile spre unul dintre partidele mari.

PNL într-adevăr începe în forţă campania electorală. Luptă pe toate fronturile. Forţează realizarea unor majorităţi în consiliile locale, îşi anunţă intenţia de a înghiţi prin fuziune fostul partid al lui Gabriel Oprea şi nu în ultimul rând începe să-i ceară socoteală guvernului, parcă sătul de independenţa pe care o tot flutură premierul Cioloş. Probabil că asistăm la ultimele zile de “independenţă” a tehnocraţilor. PNL pur şi simplu s-a săturat de independenţa guvernului Cioloş.

Abonează-te acum Online!