Audienţe în direct, cu Eva Laczko, invitat: Tiberiu Markos. Titlul emisiunii: Cum îi sprijina pe agenţii economici Expo Fabricat în Satu Mare? (reluare) 01.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Valeriu Bancea, Ştefan Ressler, Ciprian Crăciun. Titlul emisiunii: Legile justiţiei,adoptate de camera deputaţilor. (reluare) 02.30 Mesager educaţional, cu Vasile Nechita, invitat: Vlaicu Popescu. Titlul emisiunii: învăţământul dual la Colegiul Tehnic Unio- Traian Vuia. 03.30 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu,invitat: Daniel Buda. Titlul emisiuni: Daniel Buda – rapor la 1.380 de zile . 04.30 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, invitat: Iuliu Huszti. Titlul emisiunii: Porci de mangaliţa. 05.30 Natura ne cheamă, cu Ioana Zaharia. 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul: Anzik Arnold. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul: Barta Zoltan. 08.00 Audienţe în direct, cu Eva Laczko, invitat: Tiberiu Markos. Titlul emisiunii: Cum îi sprijina pe agenţii economici Expo Fabricat în Satu Mare? (reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul: Anzik Arnold. 09.30 Sănătate frumuseţe stil, cu Ioana Vladimirescu, invitat: Elena Blit. 10.30 Religie, cu Eva Laczko , invitat: Papellas Istvan. Titlul emisiunii: A fost sfinţită orga bisericii Sfânta Familie. 11.15 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Valeriu Bancea, Ştefan Ressler, Ciprian Crăciun. Titlul emisiunii: Legile justiţiei,adoptate de camera deputaţilor. (reluare) 13.00 Ştiri 13.30 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, invitat: Iuliu Huszti. Titlul emisiunii: Porci de mangaliţa. 14.30 Teleshopping 14.45 Sănătate,cu Mihaela Ghiţă, invitat: Marta Bzduch .Titlul emisiuni: Obezitatea se plăteşte cu sănătatea. 15.30 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu, invitat: Cristi Tarţa. 16.35 Portret de artist – vasile Canioşi Mestesanu. 17.40 Panoramic sportiv, cu Constantin Demian, invitat: Dacian Nastai.Titlul emisiunii: Jucătorii de la LPS Satu Mare au inceput sezonul de primăvară. 18.30 Audienţe în direct 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar 21.30 Cultură 22.30 Sănătate, frumuseţe, stil, cu Ioana Vladimirescu. 23.30 Ştiri

PNL s-a săturat de independenţa guvernului Cioloş

Scris de Dumitru Păcuraru, 22 iunie 2016 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Greu de înţeles de ce premierul Cioloş nu a vizitat zonele lovite de inundaţii. Trecea drept un om simplu, fără ifose, lipsit de orice urmă de aroganţă. De câteva săptămâni în diverse locuri din ţară oamenii se confruntă cu furia apelor. Au fost inundate sute de gospodării, zeci de case au fost luate de ape. În tot acest timp, guvernul nu a făcut nici cel mai mic gest.

Nu s-a organizat o celulă de criză, după cum era obiceiul.

  Pe motiv că Victor Ponta în timpul unei vizite într-o zonă inundată a fost pus într-o barcă trasă pe câţiva centimetri de apă, premierul Cioloş, de teama ridicolului, a renunţat la orice vizită.

Mai mult, a plecat câteva zile la mare, odihnindu-se în fosta locaţie a lui Nicolae Ceauşescu de la Neptun. În sfârşit, marţi dimineaţă guvernul a luat în discuţie situaţia din ţară. Prea târziu. Tehnocraţii au arătat că nu prea le pasă ce se întâmplă prin ţară. Peste câteva luni îşi fac bagajele şi îşi reiau viaţa de dinainte.

Dacă la putere era un guvern politic, miniştri în frunte cu premier îşi luau cizmele de cauciuc şi mergeau în mijlocul sinistraţilor.  Premierul Tăriceanu, preşedintele Băsescu, fostul prim ministru Mihai Răzvan Ungureanu, chiar Adrian Năstase, nu au ezitat să meargă în zone inundate sau înzăpezite.

Este drept că au apărut şi situaţii hilare. Tăriceanu i-a spus unei femei că dacă nu-i convine unde a fost cazată să plece la hotel. Ungureanu s-a răstit la oamenii care stăteau la crâşmă în timp ce militarii dădeau zăpada din faţa porţilor. Băsescu s-a certat cu o doamnă profesoară şi le-a reproşat oamenilor că sunt leneşi şi nu-şi repară casele distruse de ape.

Dar important este că au ieşit din birouri şi au mers pe teren. Oamenii aşteaptă o faţă oficială care să-i îmbărbăteze. Era de aşteptat un gest de respect şi de solidaritate şi din partea preşedintelui Klaus Iohannis.  Aşa cum doamnei Iohannis îi place să-l însoţească în vizitele externe, ar fi fost frumos din partea primei doamne să-şi urmeze soţul într-o zonă calamitată. Nu au servit o porţie de noroi pe cizme. Păcat. Au ratat o bună ocazie de a-şi mări popularitatea.

Guvernul are alte preocupări. Rezultatele nemulţumitoare obţinute de PNL la alegerile locale se răsfrâng asupra guvernului. Liberalii consideră că lipsa de performanţă a guvernului de tehnocraţi se răsfrânge negativ asupra partidului care susţine cabinetul Cioloş. Probabil că şi şedinţa de marţi a guvernului s-a ţinut tot sub presiunea PNL.

Partidul condus de Blaga şi Gorghiu are la dispoziţie doar câteva luni ca să demonstreze că merită votat. Dacă în toamnă se repetă istoria de la locale, Iohannis va fi obligat să guverneze cu PSD. Sigur, şi prezenţa în zonele sinistrate este importantă, dar nu suficientă. PNL trebuie să recurgă la alte soluţii, de ordin politic.

Ieri scena politică a fost zguduită de o ştire bombă. UNPR, partidul aliat al PSD, se pare că va fuziona cu PNL. Nu se ştie dacă noua orientare a UNPR este legată de plecarea lui Gabriel Oprea de la conducerea partidului şi venirea lui Valeriu Steriu.

UNPR este partidul care a racolat cei mai mulţi parlamentari. Mai ales din fostul partid al lui Dan Diaconescu. Oricât ar fi de darnic PSD, la toamnă nu poate oferi foarte multe locuri eligibile oamenilor de la UNPR. Există riscul ca, odată ajunşi în parlament, cei de la UNPR să treacă în tabăra PNL. După fuziunea cu PNL riscul există, doar că îşi schimbă sensul. Partidele mici, numite şi partide balamale, au exact menirea de a închide sau a deschide uşile spre unul dintre partidele mari.

PNL într-adevăr începe în forţă campania electorală. Luptă pe toate fronturile. Forţează realizarea unor majorităţi în consiliile locale, îşi anunţă intenţia de a înghiţi prin fuziune fostul partid al lui Gabriel Oprea şi nu în ultimul rând începe să-i ceară socoteală guvernului, parcă sătul de independenţa pe care o tot flutură premierul Cioloş. Probabil că asistăm la ultimele zile de “independenţă” a tehnocraţilor. PNL pur şi simplu s-a săturat de independenţa guvernului Cioloş.

Abonează-te acum Online!