Image 1
Image 2

PNL în faţa examenului de capacitate

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

După o paranteză de câteva săptămâni s-a ajuns în punctul de unde s-a plecat. Ludovic Orban a fost reînvestit în funcţia de prim ministru, împreună cu toţi miniştrii, secretarii de stat, directorii generali etc.

Ce s-a câştigat, ce s-a pierdut? Oarecum planurile s-au inversat. PSD a preluat iniţiativa. Coronavirusul a forţat partidele să voteze guvernul. Un guvern votat de toate partidele, este ca şi cum am avea guvern de uniune naţională. Lucrurile nu stau deloc aşa.

Singurul responsabil de modul în care se va gestiona criza coronavirusului va rămâne PNL.

Starea de urgenţă, declarată prea târziu, schimbă raportul de forţe. PNL a ieşit din criza pe care a provocat-o uşor şifonat. :i-a îndepărtat partidele apropiate, USR şi PMP, în timp ce pentru PSD, Pro România şi ALDE criza le-a oferit şansa de a colabora.

Dacă nu s-ar fi accentuat pericolul coronavirusului, cele trei partide, având majoritatea în parlament, ar fi propus un premier din partea lor. Preşedintele Iohannis ar fi refuzat şi astfel criza guvernamentală ar fi continuat.

Dacă  situaţia se va înrăutăţi, lumea îl va acuza pe preşedinte că a declarat prea târziu starea de urgenţă. PNL va suporta consecinţele începând cu alegerile locale. După cum se poate uşor observa USR se delimitează pe zi ce trece atât de Klaus Iohannis cât şi de PNL. 

PMP, datorită expertizei fostului preşedinte Traian Băsescu, devine unul din principalele surse de informare credibile.

Toate previziunile sunt contrazise de situaţia din Italia şi din Spania. Guvernul italian, conştient de pericolul contaminării, recomandă străinilor să nu părăsească ţara. Este de aşteptat ca valul de români din Italia să scadă? Greu de crezut. Odată cu intrarea în vigoare a stării de urgenţă vom vedea ce măsuri se vor lua mai ales la graniţa de vest. Apelurile la calm sunt binevenite, însă nu rezolvă nimic.

Ministrul de Interne a prezentat lucruri deja ştiute, de ordin general. Totuşi, a spus ceva nou: după ce bărbaţii dau mâna fiecare să se spele imediat.

Cetăţenii vor afla ce înseamnă cu adevărat starea de urgenţă abia zilele următoare. Autorităţile locale vor acţiona după cum se pricep. Greşeli s-au făcut exact în instituţii de la care s-ar fi aşteptat să fie cel mai bine informate. Doi foşti ofiţeri, pensionaţi anticipat, unul ajuns senator, altul reangajat la ADP, au infectat un număr mare de persoane din cauza aroganţei, a ignorării regulilor.

În continuare ne putem aştepta la astfel de manifestări din partea unor personaje care îşi fac propria lor lege.

Adevăratul test al Guvernului Orban este modul în care se va gestiona criza coronavirusului. Este mai complicat decât majorarea pensiilor cu 40% din septembrie.

Situaţia este gravă, mult mai gravă decât pot explica oficialităţile. China a reuşit să izoleze un oraş de 11 milioane de locuitori, apoi o regiune de 60 de milioane. Nimeni nu mai poate face aşa ceva. După cum s-a văzut, Italia este neputincioasă, depăşită din toate punctele de vedere. România va da dovadă de mai multă disciplină? Nu avem altceva de făcut decât să sperăm, însă după cum s-a acţionat în momentele dificile, inundaţii, înzăpeziri, este greu de crezut că dintr-odată totul se va face ca la carte.

Dacă până acum s-au oferit cu dărnicie sfaturi de spălat des pe mâini, încep să apară problemele de ordin economic şi social. Se închid restaurante, hoteluri, magazine, se sistează transporturile, mii de firme îşi încetează activitatea. De unde se vor plăti salariile angajaţilor? Astfel de explicaţii aşteaptă lumea de la guvern. 

Soarta României se află în mâinile Guvernului Orban.

PNL are de gestionat cea mai gravă criză poate din istoria ultimului secol. Are PNL această capacitate?