Image 1
Image 2

PNL explică cele mai importante modificări din noua lege a Educaţiei

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Profesoarele Ruxandra Monica Chivulescu – director al Şcolii Gimnaziale ”Lucian Blaga” şi Rodica Kerekeş – Preşedintele Organizaţiei municipale OFL Satu Mare şi profesor de Geografie la Colegiul Naţional ”Doamna Stanca”, au prezentat  luni, câteva aspecte importante din noua lege a educaţiei, care derivă din proiectul România Educată. Conferinţa de presă s-a desfăşurat la sediul Partidului Naţional Liberal din municipiul Satu Mare, şi a avut menirea de a face câteva lămuriri cât se poate de relevante în ceea ce priveşte modificările majore prin care vor trece atât elevii, părinţii, cât şi profesorii, de la toate ciclurile de studii.

Prima care a luat cuvântul a fost profesoara Ruxandra Monica Chivulescu. Aceasta a explicat faptul că modificările survenite în urma noii legi a educaţiei au fost amplu discutate şi gândite în dezbaterile derulate pe mai multe etape. Prima dintre acestea s-a derulat în perioada 2016 – 2017, pentru stabilirea unor obiective de ţară, privind educaţia. Apoi, în perioada 2017-2018, s-au desfăşurat consfătuiri, consultări, cu privire la stabilirea unei strategii de educaţie, iar în perioada 2018 – 2021, dezbaterile au continuat, în sensul prezentării rezultatelor care se aşteaptă de la proiectul “România Educată”.
Ruxandra Monica Chivulescu a mai precizat faptul că acest proiect se bazează pe cel mai amplu proces de consultare publică, din perioada post-decembristă.
“Cu ce vine nou această lege? În primul rând, se modifică întreaga arhitectură a sistemului de învăţământ. Desigur că forul suprem rămâne, în continuare, Ministerul Învăţământului, însă apar modificări în ceea ce priveşte instituţuiile care sunt subordonate Ministerului Învăţământului”, a precizat Ruxandra Chivulescu.
Inspectoratul Şcolar Judeţean Satu Mare va fi comasat cu Centrul Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională, iar instituţia rezultată se va numi Direcţia Judeţeană de Învăţământ Preuniversitar. Specificul său va fi acelaşi, adică organizarea inspecţiilor de specialitate, mobilitatea personalului didactic, însă este vorba şi despre alte atribuţii administrative, privind procesul de învăţământ.
De asemenea, Casa Corpului Didactic va funcţiona sub o altă denumire, şi anume Centrul Naţional de Formare a Cadrelor Didactice.
O altă modificare se referă la crearea unui nou post, cel de director administrativ. Pentru a-l putea ocupa, candidatul are nevoie de 5 ani de experienţă pe o funcţie similară, dar şi studii economice sau în administraţie publică.

Elevii olimpici, dar nu
numai, se vor putea
bucura de noi burse

O altă noutate se referă la bursele care se vor acorda elevilor olimpici, fie că sunt premiaţi la nivel naţional, fie la nivel internaţional. Desigur că valoarea burselor va fi diferită, în funcţie de performanţele elevilor.
“De această bursă în cuantum de 700 de lei pe lună se vor bucura acei elevi care obţin premii la olimpiadele naţionale, desigur acreditate şi desfăşurate sub egida Ministerului Educaţiei. Bursa de performanţă şcolară, în cuantum de 500 de lei pe lună va fi atribuită elevilor cu rezultate deosebite la învăţătură.
În cuantum de 300 de lei pe lună va fi şi bursa profesională de care se vor bucura elevii din liceele profesionale. În acelaşi cuantum va fi şi bursa socială, atribuită, desigur categoriilor defavorizate sau a grupurilor vulnerabile”, a mai explicat Ruxandra Monica Chivulescu.

Elevii de clasa a VIII-a
vor putea ajunge la liceu
şi fără Evaluarea
Naţională
 
Absolvenţii de clasa a VIII-a vor avea posibilitatea de a nu trece prin Evaluarea Naţională, şi totuşi să intre la liceul dorit. Condiţia este să ia notă de trecere un examen de admitere, care le va asigura locul în instituţia de învăţământ liceal.
“Prezentul proiect de lege schimbă paradigma tranziţiei de la învăţământul secundar inferior, la învăţământul secundar superior, prin reglementarea concursului de admitere. Şi poate că aţi auzit deja că despre acest subiect se vorbeşte foarte mult.
Unităţile de învăţământ liceal cu statut de colegiu naţional vor putea organiza concurs de amitere, în clasa a IX-a, învăţământ liceal, pentru maximum 90% din numărul de locuri atribuite prin planul  de şcolarizare. Restul locurilor se vor ocupa prin repartiţie computerizată. Evaluarea Naţională va rămâne în continuare şi elevii care nu vor reuşi la acel examen de admitere – examenul de admitere se va desfăşura înaintea examenului de evaluare naţională -, ei vor putea participa şi la Evaluarea Naţională”, a precizat profesoara Rodica Kerekeş.
Modificări vor fi şi în ceea ce-i priveşte pe elevii care se vor înscrie la examenul naţional de Bacalureat, din anul 2027.
Toţi elevii, de la toate profilele vor susţine o probă comună, fiind vorba despre proba scrisă de evaluare a tuturor materiilor din trunchiul comun, la care se mai adaugă probele la cele două limbi de circulaţie internaţională, şi cea de competenţe informatice. Desigur că liceenii vor trece şi prin proba facultativă, specifică profilului.
Sătmărenii care doresc să facă propuneri în ceea ce priveşte modificarea legii, au posibilitatea ca, până în 24 august, să-şi depună sugestiile la sediul Partidului Naţional Liberal Satu Mare. Urmează ca, în septembrie, proiectul să fie dezbătut în Parlament.
Mirela Filimon

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns