Image 1
Image 2

PNL e slab, iar PSD nu merită să mai guverneze

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

    Moţiune sau miting? Şi una şi alta. Dar slab, foarte slab. PNL a procedat strategic când a decis să însoţească textul moţiunii de cenzură cu discursurile din stradă. A anunţat că vor fi 10-15.000 de oameni, dar s-au adunat abia patru mii. Protestau împotriva Guvernului PSD, personal împotriva premierului Ponta. Nu este un început promiţător pentru anul electoral care se apropie cu viteza luminii, dar în pas legănat.


Moţiunea a fost însoţită de un interesant sondaj de opinie. Potrivit datelor furnizate de INSCOP, peste jumătate dintre români nu vor schimbarea Guvernului PSD. Nu sunt extrem de mulţi nici cei ce doresc plecarea lui Victor Ponta şi continuarea guvernării cu un alt premier tot de la PSD. Din motive economice, lumea vrea să meargă înainte cu acest guvern. După atâtea facilităţi, după creşterea salariilor bugetarilor, pe scurt după atâtea pomeni electorale cum să-şi dorească lumea o schimbare?
De fapt, oamenii se tem de necunoscut. PNL nu a reuşit să-şi prezinte programul. Nu a reuşit să scoată în faţă un lider care să susţină cu tărie că este nevoie de o schimbare. Atâta vreme cât Cătălin Predoiu, premierul propus de PNL, are o cotă de încredere mai mică decât premierul contestat, la ce se poate aştepta opoziţia? Cu tot procesul său, cu toate greşelile sale, Victor Ponta stă mai bine în sondaje decât Cătălin Predoiu. De asemenea, Liviu Dragnea, omul care are o condamnare cu suspendare, are o cotă de încredere mai mare decât Vasile Blaga şi Alina Gorghiu. În numele cui se cere schimbarea guvernului actual? Doar de dragul schimbării?
Este mai mult decât atât. Populaţia crede în alternanţa la guvernare. Oamenii vor să-i vadă pe cei care au guvernat patru ani în locul celor care au stat în opoziţie. Pe de altă parte, plecarea Guvernului PSD este obligatorie. După atâtea reforme necesare, acelaşi guvern va începe să facă greşeli care vor costa enorm. Cu cât mai repede pleacă guvernul de stânga, cu atât mai bine. PSD lucrează doar pentru prezent. Împrăştie tot de dragul de a câştiga voturi. Populismul stângii este verificat de istorie. Într-un anumit context, preşedintele PSD trecea în revistă ţările în care partidele de stânga sunt la guvernare şi constata că respectivele ţări, au probleme economice. Guvernarea socialistă a dus Portugalia în pragul falimentului. Stânga populistă din Grecia este un exemplu extrem. Concluzia ar fi că guvernările de stânga sunt bune, dar cu condiţia ca partidele social democrate să stea la putere mai puţin decât un mandat.
Cel mai mare bine pe care l-ar putea face PSD ţării este să se retragă încet, încet de la guvernare. Este mesajul pe care PNL încearcă să-l transmită, dar nu reuşeşte. Nu are oameni şi, probabil, nici mijloacele necesare. Textul moţiunii este un model de inabilitate şi incapacitate ideologică. Titlul sună ca naiba, de parcă ar fi fost scris de un elev nu doar mediocru,  ci de-a dreptul idiot, cu probleme de logică. “Alege între România şi Ponta, un premier compromis. Demite-l pe Ponta!” O analiză pe text conduce la concluzia că, pus să alegi  între România şi Ponta trebuie să alegi un premier compromis. Şi mai exact: nu alege nici România, nici Ponta. În locul lor, a României şi a lui Ponta, alege un premier compromis.
O menţiune aparte merită acordată discursurilor din stradă. PNL nu are o voce puternică, nu reuşeşte să emoţioneze. Destul de caraghioase, femeile liberale s-au străduit, şi-au forţat vocile, dar efectul a fost anemic. Strada este a bărbaţilor, iar PNL, din păcate, nu are un animal politic capabil să mişte masele.
După ziua de ieri, concluzia ar fi că PNL este slab, iar PSD nu merită să mai guverneze.

Sigla Informatia Zilei

Războiul sancţiunilor

Asculta acest articol O nouă sancţiune drastică împotriva lui Putin: embargoul asupra motorinei ruseşti, intrat în vigoare din 5 februarie.