Program ITV: 00.00 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină, invitaţi Maskulik Csaba, Kereskenyi Gabor, titlul emisiunii: Podul trei peste Someş, vis sau realitate? (reluare) 01.00 Agenda publică, cu Mihai Sălceanu, invitaţi Adrian Cozma, Ciprian Crăciun, Zazula Bela, titlul emisiunii: Preşedintele Iohannis i-a acceptat pe toţi miniştri propuşi de PSD (reluare) 02.20 Panoramic sportiv, cu Ionuţ Blăjean, invitaţi Vasile Fuşle, Attila Felcz, titlul emisiunii: Turneu internaţional de judo la veterani în 21 octombrie 03.05 Digănia la Hodişa 03.35 Sănătate, frumuseţe, stil, cu Ioana Vladimirescu, invitat Laura Porcza 04.25 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu, titlul emisiunii: Arthur Piricsi – raport la 1.940 de zile 05.30 Iată omul, cu Gabriel Ghişan, invitat Andreea Paul 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea Simona Nistea 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul Arnold Anzik 08.00 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină, invitaţi Maskulik Csaba, Kereskenyi Gabor, titlul emisiunii: Podul trei peste Someş, vis sau realitate? (reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea Simona Nistea 09.36 Religie, cu Mihalea Ghiţă, invitat Alin Toma, titlul emisiunii: Suferinţa şi bioetica 10.38 Panoramic sportiv, cu Ionuţ Blăjean, invitaţi Vasile Fuşle, Attila Felcz, titlul emisiunii: Turneu internaţional de judo la veterani în 21 octombrie 11.15 Teleshopping 11.30 Şedinţa extraordinară a Consiliului Local Satu Mare 11.38 Agenda publică, cu Mihai Sălceanu, invitaţi Adrian Cozma, Ciprian Crăciun, Zazula Bela, titlul emisiunii: Preşedintele Iohannis i-a acceptat pe toţi miniştri propuşi de PSD (reluare) 13.00 Ştiri 13.33 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu, titlul emisiunii: Arthur Piricsi – raport la 1.940 de zile 14.34 Teleshopping 15.02 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, titlul emisiunii: Putere economică în creştere la Medieşu Aurit 16.06 Iată omul, cu Gabriel Ghişan, invitat Vasa Nicolin 17.00 Mesager educaţional, cu Vasile Nechita, invitat Viorel Solschi, titlul emisiunii: Centrul de excelenţă, şcoală a perfomanţei 18.00 Sănătate, cu Mihaela Ghiţă, invitat Georgeta Pop, titlul emisiunii: Noi soluţii pentru investigaţii paraclinice 18.30 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Mihai Sălceanu 21.30 Educaţie ecologică, cu Cristina Bursuc, invitat Anca Roxana Kaitar, titlul emisiunii: Activităţi ecologice la Liceul Ham Janos 22.30 Sănătate, frumuseţe, stil, cu Ioana Vladimirescu, invitat Elena Popa 23.30 Ştiri

Plutaşii de pe Pro România

Scris de Dumitru Păcuraru, 05 septembrie 2017 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Mult aşteptatul partid a lui Victor Ponta s-a lansat la apă. Nu este cât nava comercială pe care o conducea Traian Băsescu pe când era căpitan de cursă lungă. Este cam cât bărcuţa pe care o trăgeau spre apă doi bodigarzi la inundaţiile din vremea când era prim ministru, undeva prin Teleorman.

O nouă formaţiune politică, un nou partid, se construieşte şi se lansează greu. Au trecut vremurile bune când parlamentarii erau dispuşi să renunţe la vaporul mare pentru o bărcuţă de salvare.

Călin Popescu Tăriceanu a dezlipit o bucată din PNL şi a lipit-o direct la guvernare. Elena Udrea şi oamenii lui Băsescu au rupt o bucată din PDL şi au transformat-o în partid cu resurse imense. UNPR a ieşit din combinaţia cu PSD, pentru ca apoi să dispară prin fuziune. S-au salvat câţiva membri de bază, partidul a dispărut. Din PC, după fuziunea cu ALDE, au rămas activi politic o mână de oameni, printre ei şi Daniel Constantin.

Carieera politică a lui Victor Ponta nu se compară cu a celorlalţi politicieni migratori. A crescut şi s-a format în PSD, avându-i ca naşi de botez şi cununie pe Ion Iliescu şi Adrian Năstase. A ocupat demnităţi atât de înalte la o vârstă atât de fragedă încât se minuna şi el cât este de tânăr şi cât de sus a ajuns. A fost copilul-minune al social democraţilor, modelul tânărului politician de stânga asupra căruia nu puteau plana bănuieli că a colaborat cu Securitatea sau că provenea din fostul partid comunist. Revoluţia din 1989 l-a prins prea tânăr. Altfel, cine ştie, devenea preşedintele UTC.

Mulţi dintre politicienii de după ’89 ar fi făcut carieră frumoasă în comunism. Pentru băieţii descurcăreţi nu există limite ideologice. Se îndreaptă din instinct spre masa cea mai încărcată de bunătăţi.

Noua platformă politică pe care s-au aşezat Victor Ponta şi Daniel Constantin, urmaţi de o mână de fideli, seamănă mai degrabă cu o plută de pe Bistriţa de pe care plutaşii-şefi Ponta şi Constantin îndreptând-o ameninţător spre PSD şi ALDE încearcă să-i dea jos pe Dragnea şi Tăriceanu. Se va fi îndreptat PSD şi ALDE, prin măsurile lipsite de logică economică, spre dezastru, dar parlamentarilor din cele două partide nu le pasă. Au învăţat că nu se mai poate lansa o nouă formaţiune politică fără muncă foarte multă şi fără resurse uriaşe. Şansele de reuşită sunt minime. Prin urmare nu riscă. Nu dau pasărea din mână pentru cioara de pe gard.

Şi totuşi, acţiunea lui Ponta şi Constantin poate avea un efect politic pe termen scurt şi mediu. Pe măsură ce se va înrăutăţi situaţia socială şi economică, PSD şi ALDE vor avea de făcut faţă unei crize financiare tot mai evidente. Ca fost premier Ponta pretinde că ştie citi cifrele. Dacă în 2017 s-a încasat la buget cu un miliard de lei mai puţin decât în aceeaşi perioadă din timpul guvernului Cioloş şi s-a cheltuit cu 16 miliarde mai mult, ce rezultă de aici? Ce concluzie optimistă mai poţi să tragi?

Partidele mici în general profită de crize pentru a putea juca un rol în jocul dintre majoritate şi minoritate în parlament. Scopul declarat al noii formaţiuni, botezată foarte patriotic PRO ROMÂNIA, este să-l debarce pe Liviu Dragnea de la conducerea PSD. Dacă, prin moţiune de cenzură, cade guvernul, cade şi Dragnea, iar Tăriceanu riscă să rămână fără câţiva parlamentari. Dacă mai poate fi luată în calcul alternanţa la guvernare, vântul bate în favoarea PNL şi partidelor de dreapta. Ponta, dacă se va ivi ocazia, va încerca în primul rând să refacă o majoritate parlamentară în jurul PSD, fără Dragnea, iar dacă nu va reuşi, nu va ezita să se lipească de o majoritate de dreapta. În fond, el are o gândire mai degrabă liberală decât social democrată.

Abonează-te acum Online!
Baby Trend