Image 1
Image 2

Ploi îngheţate, desecretizări, politică, politică

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Din când în când  evenimentele se aglomerează şi apare câte o săptămână de foc. Rareori se întâmplă ca respectiva săptămână să ardă în întregime. De cele mai multe ori anumite lucruri se lasă în coadă de peşte.

Cum este săptămâna în care intrăm? De remarcat este revenirea iernii într-o formulă meteorologică rar întâlnită: ploaia de gheaţă. Transporturile s-au blocat.

Maşinile circulă greu, trenurile întârzie, avioanele rămân la sol. Nu pot face mare lucru nici firmele de deszăpezire. Ceea ce nu înseamnă că nu se vor cheltui bani serioşi din bugetele primăriilor, consiliilor judeţene, ministerului Transporturilor.

Pe cât de îngheţată este natura înconjurătoare, pe atât de fierbinţi sunt evenimentele programate pentru această săptămână. Un dezgheţ se anunţă la nivelul instituţiilor de forţă. Toată lumea cere desecretizarea protocoalelor secrete ale SRI cu nu ştim ce instituţii.

  În primul rând, dacă au existat, de ce respectivele protocoale au fost secrete? Ce conţin şi de cine s-au ascuns? Să fie vorba despre un vechi nărav al Securităţii? Sau poate că se bănuia că la mijloc era vorba despre ceva necurat şi atunci totul s-a învelit într-un mare secret?

Secretizate sau desecretizate, protocoalele şi-au făcut efectul. SRI şi DNA şi-au câştigat, datorită lor, renumele de “instituţii de forţă“. La rândul ei, România şi-a câştigat şi renumele  de cea mai coruptă ţară din UE, dar a fost felicitată şi pentru că a avut cea mai tare şi performantă instituţie de luptă împotriva corupţiei.

Odată cu instalarea guvernului PSD-ALDE, la începutul anului 2017, lucrurile au luat o altă întorsătură. A început să se vorbească despre abuzuri, de încălcarea drepturilor omului, şi s-a declanşat o luptă pe faţă între PSD şi cele două instituţii de forţă. SRI s-a retras din combinaţie, iar DNA este încă sub presiune. PSD s-a decis că trebuie decapitată conducerea DNA, prin înlăturarea Laurei Codruţa Kovesi.

Cealaltă parte a decis că trebuie înlăturat Liviu Dragnea, ca principal oponent şi direct interesat în slăbirea Justiţiei, aripa DNA.

În această săptămână atât şefa DNA cât şi şeful PSD se află în faţa unor teste personale. Liviu Dragnea aşteaptă sentinţa într-un proces, iar şefa DNA se află în faţa judecăţii CSM.

Cum schimbă lucrurile o eventuală desecretizare a protocoalelor chiar în aceste zile? Judecătorii vor gândi altfel? Dosarele instrumentate pe baza protocoalelor vor fi anulate? Nu ştim. Cei în drept, specialiştii, nu dau explicaţii. Dar întâi trebuie văzut ce mare secret ascund protocoalele. Dacă cuprind doar generalităţi lumea va fi dezamăgită. Poate că s-a profitat de ele şi până la urmă anumite persoane au abuzat de un document inofensiv. În acest caz vor cădea capete separat, pe persoane. 

Lucrurile sunt încurcate şi, chiar dacă săptămână după săptămână se aşteaptă o clarificare, se constată că de la o zi la alta nu se întâmplă nimic spectaculos. Deciziile la vârf se iau greu. Se analizează în amănunt consecinţele politice ale fiecărei decizii.

De pildă, dacă preşedintele Iohannis o revocă pe şefa DNA îşi pierde susţinerea publică a electoratului activ. Dacă PSD nu reuşeşte să-l oblige pe preşedinte să o revoce pe şefa DNA partidul pierde încrederea celor care au motive să se teamă de DNA.

Dincolo de bunele intenţii ale fiecărei tabere nu se află decât politică, politică şi iar politică.

Zece ani de politică la Satu Mare

Noul site Informația Zilei readuce în actualitate “Oamenii anului 2014”. O mulțime de nume, de la politicieni la oameni de afaceri, de la oameni de cultură, directori de instituiții, până la primari, avocați, medici și sportivi.