17.08.2018 00.00 Agenda publică, cu Mihai Sălceanu, invitaţi: Radu Ulmeanu. Augustin Iştoc. Titlul emisiunii: Cine este vinovat de violenţele de la mitingul Diasporei. (reluare) 01.40 Natura ne cheamă, cu Ioana Zaharia. 03.00 Cultură, Hajduszoboszlo vacante de vis. 03.30 Info Studio cu Ioan Aniţaş. Titlul emisiuni: Dispariţie sau crimă 2. 04.30 Iată omul cu Gabriel Ghişan,invitat: Elena Veturia Chelariu. 05.30 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu,invitat: Marius Gînţă. Titlul emisiuni: Marius Gînţă – rapor la 8760 de zile . 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu Simona Niste. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu Anzik Arnold. 08.00 Audienţe în direct cu Ioan Aniţaş, invitaţi: Gergely Csaba, Tillinger Ştefan. Titlul emisiuni: Pictura – O stare a sufletului. (reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu Simona Niste. 09.30 Sănătate frumuseţe stil, cu Ioana Vladimirescu. 10.30 Religie, cu Mihaela Ghiţă, invitat: Tiberiu Vălean. Titlul emisiunii: Preasfântă Născătoare de Dumnezeu, miluieşte-ne pe noi. 11.15 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Mihai Sălceanu, invitaţi: Radu Ulmeanu. Augustin Iştoc. Titlul emisiunii: Cine este vinovat de violenţele de la mitingul Diasporei. (reluare) 13.00 Ştiri 13.30 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu,invitat: Marius Gînţă. Titlul emisiuni: Marius Gînţă – rapor la 8760 de zile . 14.45 Teleshopping 15.00 Cultură, La Poessis a avut loc Forumul Economic Invest. 16.40 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu 18.00 Panoramic sportiv, cu Ionuţ Blajan. Titlul emisiunii: Popicari de la CSM încep un nou sezon. 18.30 Audienţe în direct (reluare) 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar 21.30 Ştiri 22.00 Audienţe în direct (reluare) 23.00 Iată omul cu Gabriel Ghişan,invitat: Elena Veturia Chelariu.

Platforma lui Cioloş

Scris de Dumitru Păcuraru, 19 octombrie 2016 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Tabăra liberală are de acum înainte ceva în plus: un candidat pentru funcţia de prim ministru. Omul, persoana, chiar dacă nu avem alegeri uninominale, este un lucru esenţial într-o campanie electorală. Odată cu Platforma lui Dacian Cioloş, PNL şi USR au o direcţie clară. Aceste partide se lasă conduse pe drumul pe care îl gândeşte actualul premier.

Platforma are un singur autor. Dar mai are ceva. Dacian Cioloş îşi leagă proiectul de împlinirea unui secol de la unirea din 1918. Prin urmare Platforma 100 înseamnă centenarul României. I s-ar putea reproşa că, în mod politicianist, confiscă nu doar sărbătoarea naţională, ci întreaga construcţie numită România. Punctele platformei sunt, aşa cum este normal, un număr de principii. Simpla lor enunţare nu constituie un program. Nici nu este posibil aşa ceva. Important este că  apare prima ofertă de genul acesta care provine de la o persoană, nu de la un partid. Deci avem o Platformă personalizată. Ca şi în cazul unui primar independent, ca în cazul unui preşedinte. Aceasta este noutatea supremă.

Punctele în sine sunt corecte. Uneori par prea seci, prea generale pentru a trezi interesul unei populaţii care aşteaptă promisiuni concrete. Aici, în loc de “vom creşte salariile” avem promisunea unei salarizări unitare în sistemul de stat. Premierul vorbeşte despre non-valori, despre anticorupţie, despre programe anti-sărăcie, despre aducerea românilor acasă, despre debirocratizare, despre investiţii şi sprijinirea capitalului autohton. La coada Platfomei se află sportul de masă, iar cu o treapă mai sus, pe penultimul loc, se află “punerea în valoare a patrimoniului istoric şi cultural” printr-o abordare multianuală. Mulţi vor citi, puţini vor înţelege. Românii, poporul alegător, aşa cum vulgar se exprimă partidele populiste, vrea “fapte, nu vorbe”. Astfel că Liviu Dragnea vine cu o contraofertă. Profitând de majoritatea din parlament PSD şi ALDE au propus anularea unui număr de 102 taxe. Mici şi mărunte, introduse de toate guvernele anterioare. Este nevoie şi de reduceri, dar nu numai în luna cadourilor electorale.

Ceea ce propune Dacian Cioloş  este mai important. La o sută de ani de la sfârşitul primului război mondial în urma căruia România şi-a desăvărşit procesul de unitate naţională, era nevoie de o recapitulare generală. Ce am făcut în cei o sută de ani? Dacian Cioloş va fi întrebat, în timpul bătăliei electorale, ce a făcut în ultimul an. PSD va fi întrebat ce a făcut în cei 15 ani cât a fost la guvernare. Traian Băsescu va fi întrebat ce a făcut în cei zece ani cât a fost preşedinte. Tăriceanu va fi întrebat ce a făcut în cei patru ani cât a fost premier şi economia bubuia, dar deficitul a fost de 6%. Va fi întrebat şi Klaus Iohannis ce a făcut de când e preşedinte. Trăim într-o ţară a întrebărilor fără sfârşit şi mai puţin în una a răspunsurilor ferme. Privind Platforma România 100, privind la ce s-a făcut până acum pentru celebrarea celor 100 de ani de la unirea din 1918, avem prea puţine lucruri de spus. Platforma este darnică, oferă o rampă de lansare spre un nou viitor, dar întrebarea este cu cine vor fi puse în practică principiile? Primul principiu stipulează lupta împotriva corupţiei. Al doilea, numit al bunului simţ, deplânge faptul că nu avem o clasă politică şi politicieni cinstiţi. Al treilea vorbeşte despre un aparat administrativ opac. Al patrulea despre crearea locurilor de muncă, susţinerea investiţiilor, dar şi despre “o Românie în care fiecare munceşte şi este plătit cinstit”. Al cincilea amendament se referă la programe anti-sărăcie. Urmează la punctul şase promovarea unei Românii competitive, dar tot aici se vorbeşte despre cadourile electorale oferite de primari, despre sistemul de achiziţii şi despre faptul că la o sută de ani nu avem o autostradă care să unească nordul cu sudul. Dacian Cioloş vrea o Românie educată, la punctul şapte amintind şi despre  promovarea sistematică a non-valorilor. Pincipiul opt se referă la Sănătate, iar nouă la poziţia României în NATO şi UE. Principiul zece se referă la România tururor românilor, indiferent de etnie, o Românie puternică, “ancora din Est a Europei unite”. Ultimul principiu este uşor demagogic, evaziv, greu de pus în practică, dar necesar într-un proiect. Cam asta este la prima vedere Platforma România 100, gândită de Dacian Cioloş.

Abonează-te acum Online!