18.01.2019 00.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Vasile Fernea, Romeo Nicoară, Dan Burulea. Titlul emisiunii: Iohannis refuză a treia oară propunerea lui Dăncilă. (reluare) 01.30 Cultură – Russian Night la Poesis – Concert cu Tania Pop. 03.00 Cultură – Festivalul de datini şi obiceiuri de iarnă de la Negreşti. 04.50 Cultură – 10x10 Născut în România 05.50 Iată omul cu Gabriel Ghişan, invitat: Liviu Ciupe. 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 08.00 Audienţe în direct cu Eva Laczko, invitat: Erdei D. Istvan. Titlul emisiuni: Cum va fi bugetul din care se va gospodări România în 2019? (reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 09.30 Educaţie Ecologică cu Cristina Bursuc, invitat: Vasile Fănăţean. Titlul emisiunii: Aspecte sesizate în cursul controalelor gărzii de mediu. 10.00 La Psiholog cu Mihaela Ghiţă, invitat: Delia Danea.Titlul emisiuni: Stabilirea priorităţilor.Ce e important pentru tine? 10.30 Religie, cu Laczko Eva, invitaţi: Barta Barnabas. Titlul emisiunii: Ministranţii diecezei au învheiat un an bogat. 11.15 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Vasile Fernea, Romeo Nicoară, Dan Burulea. Titlul emisiunii: Iohannis refuză a treia oară propunerea lui Dăncilă. (reluare) 13.00 Ştiri 13.30 Viaţa la Ţară, cu Ioan Aniţaş 14.30 Teleshopping 14.50 În Slujba Comunităţii cu Mihai Sălceanu, invitat: Romeo Nicoară. Titlul emisiuni: Romeo Nicoară – raport la 753 de zile. 16.00 Panoramic sportiv, cu Ionuţ Blăjan. Titlul emisiunii: Despre planurile sătmărenilor la şah in 2019. 16.40 Cultură – Festivalul de datini şi obiceiuri de iarnă de la Negreşti. 18.30 Audienţe în direct 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar 21.30 Ştiri 22.00 Audienţe în direct (reluare) 23.00 Cultură

Platforma lui Cioloş

Scris de Dumitru Păcuraru, 19 octombrie 2016 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Tabăra liberală are de acum înainte ceva în plus: un candidat pentru funcţia de prim ministru. Omul, persoana, chiar dacă nu avem alegeri uninominale, este un lucru esenţial într-o campanie electorală. Odată cu Platforma lui Dacian Cioloş, PNL şi USR au o direcţie clară. Aceste partide se lasă conduse pe drumul pe care îl gândeşte actualul premier.

Platforma are un singur autor. Dar mai are ceva. Dacian Cioloş îşi leagă proiectul de împlinirea unui secol de la unirea din 1918. Prin urmare Platforma 100 înseamnă centenarul României. I s-ar putea reproşa că, în mod politicianist, confiscă nu doar sărbătoarea naţională, ci întreaga construcţie numită România. Punctele platformei sunt, aşa cum este normal, un număr de principii. Simpla lor enunţare nu constituie un program. Nici nu este posibil aşa ceva. Important este că  apare prima ofertă de genul acesta care provine de la o persoană, nu de la un partid. Deci avem o Platformă personalizată. Ca şi în cazul unui primar independent, ca în cazul unui preşedinte. Aceasta este noutatea supremă.

Punctele în sine sunt corecte. Uneori par prea seci, prea generale pentru a trezi interesul unei populaţii care aşteaptă promisiuni concrete. Aici, în loc de “vom creşte salariile” avem promisunea unei salarizări unitare în sistemul de stat. Premierul vorbeşte despre non-valori, despre anticorupţie, despre programe anti-sărăcie, despre aducerea românilor acasă, despre debirocratizare, despre investiţii şi sprijinirea capitalului autohton. La coada Platfomei se află sportul de masă, iar cu o treapă mai sus, pe penultimul loc, se află “punerea în valoare a patrimoniului istoric şi cultural” printr-o abordare multianuală. Mulţi vor citi, puţini vor înţelege. Românii, poporul alegător, aşa cum vulgar se exprimă partidele populiste, vrea “fapte, nu vorbe”. Astfel că Liviu Dragnea vine cu o contraofertă. Profitând de majoritatea din parlament PSD şi ALDE au propus anularea unui număr de 102 taxe. Mici şi mărunte, introduse de toate guvernele anterioare. Este nevoie şi de reduceri, dar nu numai în luna cadourilor electorale.

Ceea ce propune Dacian Cioloş  este mai important. La o sută de ani de la sfârşitul primului război mondial în urma căruia România şi-a desăvărşit procesul de unitate naţională, era nevoie de o recapitulare generală. Ce am făcut în cei o sută de ani? Dacian Cioloş va fi întrebat, în timpul bătăliei electorale, ce a făcut în ultimul an. PSD va fi întrebat ce a făcut în cei 15 ani cât a fost la guvernare. Traian Băsescu va fi întrebat ce a făcut în cei zece ani cât a fost preşedinte. Tăriceanu va fi întrebat ce a făcut în cei patru ani cât a fost premier şi economia bubuia, dar deficitul a fost de 6%. Va fi întrebat şi Klaus Iohannis ce a făcut de când e preşedinte. Trăim într-o ţară a întrebărilor fără sfârşit şi mai puţin în una a răspunsurilor ferme. Privind Platforma România 100, privind la ce s-a făcut până acum pentru celebrarea celor 100 de ani de la unirea din 1918, avem prea puţine lucruri de spus. Platforma este darnică, oferă o rampă de lansare spre un nou viitor, dar întrebarea este cu cine vor fi puse în practică principiile? Primul principiu stipulează lupta împotriva corupţiei. Al doilea, numit al bunului simţ, deplânge faptul că nu avem o clasă politică şi politicieni cinstiţi. Al treilea vorbeşte despre un aparat administrativ opac. Al patrulea despre crearea locurilor de muncă, susţinerea investiţiilor, dar şi despre “o Românie în care fiecare munceşte şi este plătit cinstit”. Al cincilea amendament se referă la programe anti-sărăcie. Urmează la punctul şase promovarea unei Românii competitive, dar tot aici se vorbeşte despre cadourile electorale oferite de primari, despre sistemul de achiziţii şi despre faptul că la o sută de ani nu avem o autostradă care să unească nordul cu sudul. Dacian Cioloş vrea o Românie educată, la punctul şapte amintind şi despre  promovarea sistematică a non-valorilor. Pincipiul opt se referă la Sănătate, iar nouă la poziţia României în NATO şi UE. Principiul zece se referă la România tururor românilor, indiferent de etnie, o Românie puternică, “ancora din Est a Europei unite”. Ultimul principiu este uşor demagogic, evaziv, greu de pus în practică, dar necesar într-un proiect. Cam asta este la prima vedere Platforma România 100, gândită de Dacian Cioloş.

Abonează-te acum Online!