Image 1
Image 2
Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Tabăra liberală are de acum înainte ceva în plus: un candidat pentru funcția de prim ministru. Omul, persoana, chiar dacă nu avem alegeri uninominale, este un lucru esențial într-o campanie electorală. Odată cu Platforma lui Dacian Cioloș, PNL și USR au o direcție clară. Aceste partide se lasă conduse pe drumul pe care îl gândește actualul premier.

Platforma are un singur autor. Dar mai are ceva. Dacian Cioloș își leagă proiectul de împlinirea unui secol de la unirea din 1918. Prin urmare Platforma 100 înseamnă centenarul României. I s-ar putea reproșa că, în mod politicianist, confiscă nu doar sărbătoarea națională, ci întreaga construcție numită România. Punctele platformei sunt, așa cum este normal, un număr de principii. Simpla lor enunțare nu constituie un program. Nici nu este posibil așa ceva. Important este că  apare prima ofertă de genul acesta care provine de la o persoană, nu de la un partid. Deci avem o Platformă personalizată. Ca și în cazul unui primar independent, ca în cazul unui președinte. Aceasta este noutatea supremă.

Punctele în sine sunt corecte. Uneori par prea seci, prea generale pentru a trezi interesul unei populații care așteaptă promisiuni concrete. Aici, în loc de “vom crește salariile” avem promisunea unei salarizări unitare în sistemul de stat. Premierul vorbește despre non-valori, despre anticorupție, despre programe anti-sărăcie, despre aducerea românilor acasă, despre debirocratizare, despre investiții și sprijinirea capitalului autohton. La coada Platfomei se află sportul de masă, iar cu o treapă mai sus, pe penultimul loc, se află “punerea în valoare a patrimoniului istoric și cultural” printr-o abordare multianuală. Mulți vor citi, puțini vor înțelege. Românii, poporul alegător, așa cum vulgar se exprimă partidele populiste, vrea “fapte, nu vorbe”. Astfel că Liviu Dragnea vine cu o contraofertă. Profitând de majoritatea din parlament PSD și ALDE au propus anularea unui număr de 102 taxe. Mici și mărunte, introduse de toate guvernele anterioare. Este nevoie și de reduceri, dar nu numai în luna cadourilor electorale.

Ceea ce propune Dacian Cioloș  este mai important. La o sută de ani de la sfârșitul primului război mondial în urma căruia România și-a desăvărșit procesul de unitate națională, era nevoie de o recapitulare generală. Ce am făcut în cei o sută de ani? Dacian Cioloș va fi întrebat, în timpul bătăliei electorale, ce a făcut în ultimul an. PSD va fi întrebat ce a făcut în cei 15 ani cât a fost la guvernare. Traian Băsescu va fi întrebat ce a făcut în cei zece ani cât a fost președinte. Tăriceanu va fi întrebat ce a făcut în cei patru ani cât a fost premier și economia bubuia, dar deficitul a fost de 6%. Va fi întrebat și Klaus Iohannis ce a făcut de când e președinte. Trăim într-o țară a întrebărilor fără sfârșit și mai puțin în una a răspunsurilor ferme. Privind Platforma România 100, privind la ce s-a făcut până acum pentru celebrarea celor 100 de ani de la unirea din 1918, avem prea puține lucruri de spus. Platforma este darnică, oferă o rampă de lansare spre un nou viitor, dar întrebarea este cu cine vor fi puse în practică principiile? Primul principiu stipulează lupta împotriva corupției. Al doilea, numit al bunului simț, deplânge faptul că nu avem o clasă politică și politicieni cinstiți. Al treilea vorbește despre un aparat administrativ opac. Al patrulea despre crearea locurilor de muncă, susținerea investițiilor, dar și despre “o Românie în care fiecare muncește și este plătit cinstit”. Al cincilea amendament se referă la programe anti-sărăcie. Urmează la punctul șase promovarea unei Românii competitive, dar tot aici se vorbește despre cadourile electorale oferite de primari, despre sistemul de achiziții și despre faptul că la o sută de ani nu avem o autostradă care să unească nordul cu sudul. Dacian Cioloș vrea o Românie educată, la punctul șapte amintind și despre  promovarea sistematică a non-valorilor. Pincipiul opt se referă la Sănătate, iar nouă la poziția României în NATO și UE. Principiul zece se referă la România tururor românilor, indiferent de etnie, o Românie puternică, “ancora din Est a Europei unite”. Ultimul principiu este ușor demagogic, evaziv, greu de pus în practică, dar necesar într-un proiect. Cam asta este la prima vedere Platforma România 100, gândită de Dacian Cioloș.

Competiție electorală pe Tik Tok

Se vorbește atât de mult despre campania electorală, de fapt despre campaniile electorale pentru că sunt atât de multe anul acesta încât nici nu le mai putem număra.