Piesă de teatru batjocoritoare la adresa oşenilor pe scena Teatrului de Nord

Scris de Mirela Filimon, 13 martie 2023 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »
Regizorul a redat, in aceeasi scena, acte care fac trimitere la adulter si lacomie

  Regizorul a redat, in aceeasi scena, acte care fac trimitere la adulter si lacomie

Teatrul de Nord Satu Mare a pus în scenă o piesă prin care s-a urmărit, în mod tendenţios, ca oşenii să fie puşi într-o postură degradantă şi care să lovească din plin în această zonă etnografică. Este vorba despre piesa „Nuntă în Oaş”, scrisă de actriţa Anca Munteanu, originară din Bacău.

La Satu Mare a avut loc duminică seară premiera pe ţară, de la ora 19:00, în prezenţa mai multor funcţionari publici, angajaţi ai instituţiilor din Satu Mare. De asemenea, în sală s-a putut remarca şi prezenţa angajaţilor şi actorilor teatrului, majoritatea vorbitori de limbă maghiară. Desigur că au mai participat şi sătmăreni obişnuiţi, care au dorit, pur şi simplu, să se bucure de o seară la teatru.

Din păcate, piesa prezentată nu s-a dovedit a fi una educativă, ci dimpotrivă. Una care atacă direct o zonă etnografică, şi implicit pe toţi locuitorii săi, indiferent că este vorba despre oşeni care au rămas în ţară, sau pe cei care au ales să-şi facă un rost într-o ţară străină.

Cei 7 actori la incheierea spectacolului

Cei 7 actori la incheierea spectacolului

De remarcat este că acest „act artistic” a trebuit să scoată în evidenţă faptul că oşenii ar avea mai multe cusururi, dar care se regăsesc, cu siguranţă, la toate etniile şi popoarele. Cei şapte actori au purtat dialoguri  pe scenă şi au ajuns în situaţii din care a reieşit că oşencele sunt beţive şi uşuratice, dar şi materialiste, respectiv că oşenii sunt hoţi, oportunişti, că fac nunţi din pur interes material, şi doar pentru beneficiul darului de nuntă, din care ar urma să îşi deschidă afaceri. Desigur, pentru a putea mai apoi să se laude tuturor cunoştinţelor cu ele.

Din piesă nu au lipsit replicile din care a rezultat faptul că oşenii ar fi complet ignoranţi, persoane care nu au absolut nicio calitate intelectuală şi pentru care primează doar lăudăroşenia şi avuţia. S-a văzut clar faptul că piesa de teatru a fost scrisă în mod tendenţios de către autoare, deşi nici măcar nu este originară din judeţul Satu Mare.

Mireasa, către mamă: Dă-mi telefonul!

Mama, către mireasă: Dar nu am telefonul la mine.

Mireasa, către mamă: Dă-mi telefonul, tu mamă…

Tanti Anica: Mi-o dat mie popa nost aifonu’ lui vechi.

Mireasa: No, tanti Anica…

Tanti Anica: I-am pus husă…(n.r.: o pungă; râsete în sală) Stai tu… că-i cu face… No… iară nu mă mai recunoştie… Amu!(…) Ionu’ nost… pune pe speaker şi întreabă cât aţi dat pe betoniera asta aşe faină”.

Mireasa: Ce-i, mamă? Ce-i?

Mirele Ionuţ: No, tanti Anica?

Mireasa: Pui… eu sunt!

Mirele: Da, pui?

Mireasa: Vreau să te rog ceva. Nu, nu, nu! Vreau să îţi spun, în primul rând, că îmi este super dor de tine şi vreau să te rog să îţi iei şi tu, pe tine, costumul tradiţional de mire din Ţara Oaşului, înainte să vii aici. Bine? Şi vreau să te rog, înainte să te duci tu la Lena să o rogi să îmi aducă costumul ei de mireasă, no ăla din moşi strămoşi, ca să-mi pun cununa aia în cap, ca să nu mi se vadă părul. No bine?

Mirele: Ce legătură are?

Mireasa: Cum adică ce legătură are? Mie îmi trebe cuşmeria aia în cap, când mi-o pun, ca să nu mi se mai vadă cocul.

Mirele: Da îi august, tu Mării…

Mireasa: No şi ce-i? Că pe mine nu mă interesează.

Mierele: Spune-i să-l aducă mă-ta!

Mireasa: I-am zis, dar nu vrea.

Mirele: O dat 6000 de euro pe ele.

Mireasa: De unde 6000, pui? Maxim 3000, că doar nu au swarowski pe ele, no.

No… te duci? Pui? Puiuuuuţ!

Mirele: Tăcere îndelungă.

Mireasa (ridică tonul): Tu, Ionuţ! Fii atent că eu nu mă mai mărit cu tine dacă nu vii îmbrăcat de mire, în costum tradiţional din Ţara Oaşului! No… vezi că io vorbesc foarte serios! Pui! Ioooonuuuuuţ!! No!

Mirele (n.r. nervos): MĂ DUC SĂ ADUC COSTUMUL, DOAMNE ŢUCĂ-L COSTUM!

Mireasa. Mersi! Pa!

Mama: No… Ce-o zâs?

Mireasa: O zâs că rezolvă.

Mama: Ce rezolvă, mamă?

Mireasa: Că merge el la Nelu, dacă tu nu ai vrut.

Mama: Deci fii atentă, că tu nu ai fost la nuntă la Nelu, că nu ai putut să îţi iei bilet la 1 august. Că vă apucă pe tine şi pe Ionuţ al tău, taman în luna august lucrul, când se fac nunţile.

Mireasa: Că nu am putut, nu că nu am vrut.

Mama: Că voi, după un an de străinătate, aţi uitat de proştii ăia de acasă. Am fost numai eu cu tată-tău la ei la nuntă, şi le-am dat 1000 şi ceva de euro, să vă vie şi vouă cineva la nuntă.

Tanti Anica: 900 aţi dat, că atâţia aţi avut schimbaţi.

Public (râsete)

Practic, Teatrul de Nord a pus în scenă o piesă care a fost o totală batjocură la adresa oşenilor, piesă din care nu s-a putut desprinde nici măcar o calitate morală a acestora.

Redăm, în continuare, câteva dintre citatele surprinse de reporterii noştri:

 

Bogdan: Ce faci, miresică? Ai emoţii?

Mireasa: Am, no… da!

Bogdam: Poi dacă ai emoţii, vine Bobo şi îşi face un masaj… Nu ţi-e milă de mire să-l pui să caute costum tradiţional, în timpul nunţii? Pai ce-ţi trebuie ţie combinezoane de douăj de kile pe treij de grade? Nu ţi-ai luat tu rochie de 3000 de euro? Ce facem cu ea? O aruncăm?

Mireasa: Nu tu… N-o aruncăm, dar mă gândeam şi eu aşa…

Bogdan: I-auzi fă… se gândea… La ce te gândeai tu?

Mireasa: No… nimic! Lasă!

Bogdan: Zi, fă! Care-i treaba? Zi, tu! Ce-i?

Mireasa: Mi-e frică!

Bogdan: De ce ţi-e frică, tu?

Mireasa: Nu ştiu!

Bogdan: Ce nu ştii, tu? Zi, prinţesule! Ce nu ştii?! Zi care-i treaba! Zi, mă, că facem rost şi de cuşma aia! Dă-o dracului de cuşmă! E o cuşmă! Zi, care-i treaba!

Mireasa: Nu vreau să mă mărit!

Bogdan: Ioauuuuuu! Auzi ce caterincă pă tine! Păi ce-i asta? Cum adică să nu te măriţi cu Ionuţ? Păi nu vă iubiţi voi doi? Nu te iubeşte el ca pe ochii din cap? Nu faceţi voi casă împreună?

Mireasa: Măi, Bobo… nu e că nu vreau eu să mă mărit cu Ionuţ, că eu îl iubesc pe Ionuţ.

Bogdan: Păi şi-atunci?

Mireasa: Mă gândeam şi eu că…

Bogdan: I-auzi… Iar gândeai!

Miresa: Mă gândeam că nu ne trebuie neapărat un act ca să fim împreună. No… Ştii ce zic?

Bogdan: Auăleooo… I-auzi-o p-asta…mă Vlăduţ! Păi cum ar fi să mă duc eu acuma la mama şi să-i zic… Sărut mâna, mamă! Am venit io şi aş vrea să te şterg de pe certificatul de naştere, că nu ne trebe un act ca să fii mama mea! Astea-s glume…

Tanti Anica: La anu’ tot cu USERE votez! Că ăştia schimbă lumea! Îs jmecheri!

Public (Râsete)

Mireasa: Nu ştiu cum să zic… Vreau şi eu să zic, că nu mai vreau să mă mărit şi nu am cui.

Bogdan: Ioi… Tu, Mării… Da nu am zis că terminăm cu caterinca?

Mireasa: Tu… Io vorbesc serios…

Bogdan: Păi, bine, fă… da… tu la mă-ta… la tată-tău nu te gândeşti? Îi faci de râs! Cum adică nu te măriţi?!

Mireasa: No bine, că de aia nu mai pot io!

Bogdan: Ia uite-o… măi (nervos) Ia uite-o… (…)

Io, tu Mărie, când zic un lucru, îl fac. Da tu?!

Mireasa: Io ce?! Uită-te la tine!

Bogdan: Nu ai onoare în tine! Eşti mămăligă!

Mireasa: Io mămăligă? Io ţi-am zis că pe mine nu mă interesează de ce zice lumea! Eu îl iubesc pe Ionuţ!

Bogdan: Da tu ştii că noi am vorbit ceva. Toţi trei! Eu, cu tine şi cu Ionuţ! Îţi mai aduci aminte? Că te gândeşti la căcaturile tale! Cu biznisul nostru ce facem?

Mireasa: Păi ce? Nu pui tu banii după ce faci tu la anu nuntă cu vară-mea Mihaela?

Bogdan: I-auzi… mă ce mişto… Vrei mişto? O ştii pe aia cu nodu?!

Mireasa: Nu.

Bogdan: No du-te lasă-mă… crezi că noi suntem proştii tăi? Sau cum? Eu am tras atâta cu Ionuţ pe şantiere, prin arondismente, în Paris, ca să vii tu acuma acasă, şi să renunţi la tot?

Toţi banii ăia pe care îi faceţi voi, în seara asta la nuntă intră în complexul nostru turistic. Cel mai mare şi mai frumos din Maramureş şi Oaş!

Tanti Anica: Doamne ajută să-l faceţi!

Dogdan: Doamne ajută, tanti! … Oaş! E pământul străbunilor noştri, pe care l-au muncit! Uite, tu, Mărică, se simte! E pământ! L-au muncit cu sapa şi cu hârleţul şi o să ne rămână nouă…

Tanti Anica: Auzi… Da tată-tău nu-i din Ilfov?

Public: râsete

(…)

Bogdan: Adică eu îmi fac palat aicea şi dorm prin containere în Franţa şi tu spui că nu vrei să te măriţi? În maxim trei ani deschid aici complex. Eu nu mai stau sclav la ăia, să fie foarte clar!

Mireasa: Da, măi, dar eu nu vreau să mă mărit la 21 de ani. Nu vreau!

Bogdan: Cine pu** mea te ia, dacă tu nu te măriţi cu Ionuţ? În Moişeni clar nu mai ai ce căuta! Asta să fie foarte clar! Tu vrei să te măriţi cu vreun jegos dintr-ăla de francez? Nu se uită ăia la tine! (…) Tu vrei pu** de negru?!

Abonează-te acum Online!
 1. Dac Bulibas a spus: 16 martie 2023, ora 09:07

  O piesa de teatru bine interpretata este o opera de arta. Ca sa citesti sau sa intelegi o opera de arta trebuie sa ai o anumita pregatire. Intr-o Colonie de mana a 14-pea in care 43% din populatie sunt analfabeti functionali ( care stiu sa citeasca dar nu inteleg ce citesc ) cum poti astepta sa inteleaga o asemenea piesa de teatru prezentata ?. Daca-i duci pe manelisti la un concert de Niccolo Paganini o sa-l aprecieze ca pe o mizerie….pt. ca n-au cultura necesara pt. un asemenea nivel !. Actorii si regizorul sunt formidabili pt. ca au incercat si se pare ca au reusit sa-i interpreteze pe oseni asa cum sunt. Si Osenii sunt oameni formidabili pt. ca sunt asa cum sunt !.

 2. oanca a spus: 15 martie 2023, ora 14:53

  si se mira romanii de la teatru de ce ungurii de la teatru sunt mai profesionisti si merita mai multi bani… pentru piese de genu ar trebui sa se umble cu penalizari la salarii

 3. Ana B. a spus: 15 martie 2023, ora 10:19

  Excelent articol! Ruşine pentru instituţia care a acceptat şi a finanţat o aşa batjocură .

 4. Garofita a spus: 15 martie 2023, ora 09:35

  Pentru autorul „colectiv” al acestui articol slab documentat si vadit rautacios, cat si pentru cei care au comentat fara sa vada spectacolul. Fiindca piesa de teatru o citesti, ce vezi pe scena e un spectacol facut dupa piesa (apropos de slaba pregatire care denota si din randurile de mai sus, denumite prea pretentios articol). O intrebare: ati ras vreodata la bancurile cu moldoveni, ardeleni, olteni, tigani (da, tigani, ca in bancuri asa le spune, acum de cand am devenit toti „politicaly corect” tinem bancurile astea pentru cinele in familie si bautele cu prietenii)? Eu v-as interzice sa radeti la orice glume. Efectiv sa fie plesnit ala care aude un banc bun cu moldoveni si rade. Bă bieti! Spectacolul nu face misto de nimeni. Ba chiar arata o realitate cruda: oamenii care isi lasa casele si familiipe sa mearga slugi pentru altii, ca statistic, asta sunt toti romanii care merg dincolo, de unde si denumirea de capsunari. Arata conditia femeii in societatea noastra, ba te pune si pe ganduri daca ai creierul la purtator, dar o face cu umor si intelegere. Iar astia care nu ati fost la spectacol, dati o geana inainte sa lasati un autor necunoscut, care nici nu are sange sa se semneze, deci nu isi asuma propria parere, sa v-o formeze pe a voastra. Ca de aia suntem un popor de vite care nu stie cu cine sa voteze ( aluzie la Caragiale, care si el era un nemernic si isi radea de toti romanii,bre!).

  Hai gata, ca aveti tema de casa. Noa pa!

 5. Om a spus: 14 martie 2023, ora 15:49

  @Ana, eu ce ii mai apăr pe aici. 🙂 De fapt nu asta a fost neaparat intentia, ci aceea de a felicita ziarista/ziaristul care a scris asta. Pentru curaj si demnitate.

 6. Ana a spus: 14 martie 2023, ora 15:36

  Capul plecat sabia nu-l taie… Aşa se zice! Ba eu cred că dacă oşenii pleacă capul la un asemenea gest ruşinos prin care toţi cei care îşi au originile în această zonă sunt efectiv umiliţi şi băgaţi în aceeaşi oală, atunci îşi merită soarta! Merită să fie batjocoriţi zilnic, până se învaţă minte!

 7. Daciada turnuleţelor a spus: 14 martie 2023, ora 14:47

  @Om, am scris prima dată şi mi s-a părut că nu mi-l postează, respinge. De aceea am zis că hai să schimb nickul. Să nu spui că tu nu ai păţit aşa ceva vreodată că nu te cred. Mai ales la IZ. În rest te las să te complaci în impresiile tale. Oamenii care vin prin zonă şi nu sunt de prin zonă se edifică singuri. La mulţi dintre daci nu se lipeşte de ei nimic pentru că ei de fapt nu doresc asta. Şi în momentul de faţă există prin zonă un fel de soi de vendetă printre ei. Unii nu ştiu în cel secol trăim. Asta este. Să le cadă de bine. E mare frustrarea printre ei că tot vor să demonstreze multe. Dar pe ceilalţi asta nu îi interesează. Spectacolul a luat naştere ca urmare a unui fenomen existent. În mod interesant nu auzi veci aşa ceva despre codreni sau alte zone folclorice. Asta să rămânem în zona etnografic preponderent românească. Cum se face asta? Bagă mare şi gândeşte.

 8. Om a spus: 14 martie 2023, ora 14:32

  @turnulete…Deci, labilitatea ta ma sperie. La inceputul comentariului zici ca inteleg dar fac pe niznaiu la sfarsitul comentariului tău, ca nu ai mari asteptari, deci crezi ca nu:) . Eu inteleg ca tu nu eşti prea sigur pe ce scrii. Aşa si cu nickurile, nu esti în clar dacă esti ,,sheps” sau vreo ,,daciadă” ceva :)). Bine dragă, înţelege ce vrei tu 🙂 Dar, o tură pe la psihoterapie nu ti-ar strica.

 9. sheps a spus: 14 martie 2023, ora 13:53

  @Om. Ai înţeles tu foarte bine ce ţi s-a spus dar faci pe neznaiu. Să-ţi pice de bine. Realitatea tot aia rămâne, chiar dacă nu îţi convine. Legat de oşeni alţi români de pe alte meleaguri au afirmat multe şi nu în favoarea lor. Asta fără să le întrebe expres pe ei nimeni de părere ori impresii. Au rămas şocaţi de anumite comportamente ale dacilor liberi. Cum ar fi pălinca dată la copiii mici. Eu îi însoţeam doar prin zonă şi nu ştiam cum să mă eschivez. Cea mai interesantă observaţie a fost a unei doamne din Cluj care m-a întrebat că de ce se pleacă în halul ăsta din zonă în străinătăţuri la muncă când fiecare are câte un viloi în care ar putea lejer şi cu investiţii minime să facă turism rural. Cum fac maramureşenii. No? Toate lucrurile făurite de ei rămân inutile dacă nu se bucură de ele. Că nu se bucură. Tot timpul se uită la vecin că ăla are maşină mai maşină ca a lor sau un turnuleţ sau ceva leu din ghips pe gard în plus. Nu am aşteptări mari ca să pricepi.

 10. Daciada turnuleţelor a spus: 14 martie 2023, ora 13:51

  @Om, nu am ce să port conversaţii cu tine. Ai înţeles tu foarte bine ce am vrut să zic dar faci pe neznaiu. Să-ţi pice de bine. Realitatea tot aia rămâne, chiar dacă nu îţi convine. Legat de oşeni alţi români de pe alte meleaguri au afirmat multe şi nu în favoarea lor. Asta fără să le întrebe expres pe ei nimeni. Au rămas şocaţi de anumite comportamente ale dacilor liberi. Eu îi însoţeam doar prin zonă şi nu ştiam cum să mă eschivez. Cea mai interesantă observaţie a fost a unei doamne din Cluj care m-a întrebat că de ce se pleacă în halul ăsta din zonă în străinătăţuri la muncă când fiecare are câte un viloi în care ar putea lejer şi cu investiţii minime să facă turism rural. Cum fac maramureşenii. No? Toate lucrurile făurite deei rămân inutile dacă nu se bucură de ele. Că nu se bucură. Tot timpul se uită la vecin că ăla are maşină mai maşină ca a lor sau un turnuleţ sau ceva lei din ghips pe gard în plus. Nu am aşteptări mari ca să pricepi.

 11. una a spus: 14 martie 2023, ora 13:23

  De ce nu ti pui semnatura? nu ai curaj? Foarte urat ce ai scris, ziarist de doi lei… Se vede cat de des mergi la teatru! A fost o piesa foarte buna… iti scrie o osanca!!!!

 12. Om a spus: 14 martie 2023, ora 12:21

  @turnulete …Şi care e problema că au sărit din straf în SUV sau Mercedes??Se pare că frustrarea e la dumneavoastră. Oare de ce :)) A, şi ăsta nu e argument. Dacă ajungeau din ştraf în picioarele goale, asta da, era o problemă. Referitor la concersaţie, mă gandesc că aţi vrut să evidenţiaţi nivelul dar, credeti-mă, asta nu relevă nimic. Cunosc oameni simpli mulţi, mai de caracter decât nişte fiţoşi cu nasul pe sus dar cu studii.

 13. Curios a spus: 14 martie 2023, ora 12:15

  Uaiaiaiai! Ce reclamă! Eu fix de asta ma duc sa văd dacă aşa e sau cineva face presă de scandal pe seama spectatorilor. Când se mai joacă? Vă rog să ne informaţi.

 14. Daciada turnuleţelor a spus: 14 martie 2023, ora 11:41

  Place, nu place cam asta-i realitatea. Cine se atacă e ceva mironosiţă care de atâta umblat pe afară s-a molipsit de drepturi dar uită de pamflet sau de altele. Ia să vă citez o parte dintr-o conversaţie care a avut loc 10-12 ani în Certeză într-o lunea în faţă la primărie. E ceva real auzit de mine. Am şi martori dacă vreţi!
  „- Măi fato da şe nuntă mare o fo sâmbăta aişea! Că fişioru are patru căşi iar fata tri!
  – Dar de ce le trebe şepte căşi? Zilnic se mută?”
  No asta sunteţi. Uitaţi-vă unde trăiaţi acum 100 de ani. Mai sunt căşi de alea ici-colo prin sate. Aţi sărit o etapă din ştraf direct în suv de merţan. Dar ceva tot lipseşte de acolo. E mare frustrarea prin zonă. Problema este că niciodată nu o să se termine că tot timpul se inventează câte ceva, parcă tocmai pentru voi. Sau pentru manelişti, altă grozăvie şi aia. Am auzit că unii au prin living Mona Lisa reprodusă. Dar la ce le trebuie?????

 15. Om a spus: 14 martie 2023, ora 10:18

  @Alina B. Serios?? Daca cititi dialogul prezentat, i-a descris pe oşeni ca pe nişte proşti. Ceea ce nu sunt. Îţi trebuie cel putin o inteligenţă medie ca să reuşesti să te descurci. Asa că, mai lasati-mă.

 16. Alina B. a spus: 14 martie 2023, ora 09:01

  Minunat! A descris perfect realitatea. Cine nu recunoaste aceste „calitati” ale osenilor inseamna ca e departe de realitate.

 17. Dac Bulibas a spus: 14 martie 2023, ora 08:30

  Piesa a fost probabil una comica distractiva decat batjocoritoare. Acum ramane la atitudinea fiecaruia cum o interpreteaza in functie de sensibilitatile si pregatirea intelectuala a fiecaruia. De ce ar batjocori cineva pe Oseni ?….Ce folos ar avea ?…

 18. usu a spus: 14 martie 2023, ora 07:58

  Teatrul,Presa,Gura lumii-i sloboda,de ce niste adevaruri supara? sau dupa ce ajungem cocotati undeva,nu ne mai convine tot ce se spune ,doar ce ne avantajeaza.Bravo

 19. Om a spus: 14 martie 2023, ora 07:56

  Felicitari pentru articol. Iubesc teatrul dar aşa ceva este de nepermis. Am făcut abonament şi am aceasta piesă dar la aşa prostie puţin probabil că voi merge.

Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.

Tastează numerele care apar! Exemplu: 7 5 unu şapte = 7517