00.00 Agenda publică, cu Mihai Sălceanu, invitaţi: Dălina Lazăr, Ciprian Crăciun, Adelin Ghiarfaş. Titlul emisiunii: Lupta pentru candidatura la prezidenţiale se ascute. (reluare) 01.30 Info Studio cu Ioan Aniţaş, invitat: Csaba Csintalan. Titlul emisiunii: Un alt mod de cuantificare a rezultatelor –BAC 2019. 02.25 Panoramic sportiv, cu Ionuţ Blăjean, invitat: Darius Şchiop. Titlul emisiunii: Halep, prima româncă campioană la Wimbledon! Cum stă tenisul sătmărean? 03.15 Iată omul, cu Gabriel Ghişan,invitat: Sebastian Borleştean. 04.30 Ne cheamă natura 05.30 În Slujba Comunităţi cu Mihai Sălceanu, invitat: Romeo Nicoară. Titlul emisiuni: Deputat Romeo Nicoară – raport din parlament. 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 08.00 Audienţe în direct, cu Eva Laczko (reluare) 09.00 Viaţa la Ţară cu Ioan Aniţaş. 10.00 Tabără de creaţie la Ocoliş 10.45 Sănătate, cu Mihaela Ghiţă, invitat: Maria Pop. Titlul emisiunii: Uleiurile esenţiale – cum le întrebuinţăm? 11.15 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Mihai Sălceanu, invitaţi: Dălina Lazăr, Ciprian Crăciun, Adelin Ghiarfaş. Titlul emisiunii: Lupta pentru candidatura la prezidenţiale se ascute. (reluare) 13.00 Ştiri 13.30 Street Music Festival – la Satu Mare. 14.30 Teleshopping 14.50 Cultură, Strigăt disperat al firmelor de construcţii, întâlnirea patronilor din construcţii la Poesis 15.40 În Slujba Comunităţi cu Mihai Sălceanu, invitat: Romeo Nicoară. Titlul emisiuni: Deputat Romeo Nicoară – raport din parlament. 16.45 Viaţa la Ţară cu Ioan Aniţaş. 17.30 Zone Folclorice cu Ioana Vladimirescu. 18.30 Audienţe în direct, cu Mihaela Ghiţă, invitat: Adrian Marc. Titlul emisiuni: Noi obiective ale Spitalului Judeţean de Urgenţă Satu Mare. (reluare) 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Mihai Sălceanu (direct) 21.30 Ştiri 22.00 Audienţe în direct, cu Mihaela Ghiţă, invitat: Adrian Marc. Titlul emisiuni: Noi obiective ale Spitalului Judeţean de Urgenţă Satu Mare. (reluare) 23.00 Panoramic sportiv, cu Ionuţ Blăjean, invitat: Darius Şchiop. Titlul emisiunii: Halep, prima româncă campioană la Wimbledon! Cum stă tenisul sătmărean? 19.07.2019

Pictura lui Ion D. Ion poate fi redescoperită la Muzeul de Artă

Scris de Vasile Andreica, 25 iunie 2019 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Fiica artistului, directorul Muzeului, curatorul expoziţiei

O expoziţie foarte interesantă şi importantă s-a deschis ieri la Muzeul de Artă din Satu Mare, făcând posibilă redescoperirea creaţiei unui pictor profund şi original care acum cinci ani părăsea această lume.

Anul acesta Ion D. Ion (1944-2014) ar fi împlinit 75 de ani. Pentru a marca momentul cum se cuvine, a fost alcătuită cu sprijinul familiei şi prietenilor din cercul Art Bunavestire o vastă expoziţie retrospectivă intitulată “De la frescă la şevalet”, curatoriată de Felicia Grigorescu, cea care semnează şi un album în care fotografiile creaţiilor pictorului negreştean sunt însoţite de o amplă biografie şi de mărturiile celor ce l-au cunoscut pe impetuosul şi pitorescul artist.

Vernisajul de luni a fost prezentat de directorul Muzeului Judeţean Satu Mare, Liviu Marta, cronica plastică fiind susţinută, fireşte, de Felicia Grigorescu, iar evenimentul a fost onorat de prezenţa fiicei pictorului, Anca. Prietenii şi admiratorii lui Ion D. Ion prezenţi la vernisaj au ţinut să îşi împărtăşească şi ei amintirile care îi leagă de viaţa şi opera maestrului.

Dacă etapa iniţială a carierei lui Ion D. Ion ca pictor bisericesc este detaliată mai mult în album, evoluţia sa ca pictor de şevalet iese în evidenţă cu maximă strălucire în saloanele Muzeului de Artă. Predomină picturi din ultimul deceniu, dar sunt şi lucrări foarte vechi, care demonstrează că forţa desenului şi visceralitatea tuşei de culoare, atât de caracteristice artei sale, s-au dezvoltat în timp, în mod organic. Culoarea devine la Ion D. Ion, cu cât înaintează în timp opera sa, un mijloc fundamental de vestire a duhului lucrării, dimensiunile se măresc, viziunea artistului devine tot mai ascuţită şi sarcastică, motive arhaice se întrepătrund cu un tip de desen la graniţa dintre caricatură şi disecţie, căutând adevărul lucrurilor şi al vieţii cu o exasperare rugătoare. Senzaţia noastră este că asistăm la un Satyricon al erei noastre, plin de nostalgia unei lumi pure pe care nevrozele omului au dezvrăjit-o.

Abonează-te acum Online!
Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.