Image 1
Image 2

Pictorul Stonawski Tamas din Mateszalka expune la Primărie

Stonawski Tamas (al doilea din stânga) și prietenii din AAP Satu Mare
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Invitat de AAP Satu Mare, el a asigurat şi programul muzical ca pianist

Stonawski Tamas (al doilea din stânga) şi prietenii din AAP Satu Mare
Stonawski Tamas (al doilea din stânga) şi prietenii din AAP Satu Mare

Al doilea artist din Mateszalka ale cărui lucrări ajung în ultima vreme în spaţiile expoziţionale folosite de Asociaţia Artiştilor Plastici în programul său anual, Dr. Stonawski Tamas, a deschis vernisajul de ieri al expoziţiei sale personale de la Primăria Satu Mare interpretând o miniatură la pian.

Pictor, muzician, matematician şi fizician, nu neapărat în această ordine, artistul maghiar născut în 1970 expune o colecţie de lucrări în care rolul principal revine luminii şi culorii. Aproape toate aceste tablouri sunt de mari dimensiuni şi reprezintă peisaje de largă respiraţie. Atunci când abordează subiecte rurale pe suprafeţe mult mai mici, sau când realizează un portret, Stonawski se dovedeşte un desenator competent. Dar interesant în arta lui e modul în care foloseşte paleta pentru a reprezenta modurile felurite de expresie ale luminii, fascinante fiind mai ales tablourile care surprind peisajul la ore în care ziua se îngână cu noaptea, sau cele unde artistul se joacă pe luciul apei, cu tuşe foarte fine. Subiectele sale sunt destul de convenţionale, dar realizarea lor lasă o impresie plăcută şi aminteşte o artă a altor vremuri, dovedind o pregătire academică solidă.

În 1993 termină Institutul Pedagogic la  Nyíregyháza obţinând diploma de fizică-matematică, iar în 1998 Universitatea ELTE, facultatea de fizică. În 2003 obţine diploma de profesor de desen. În 2010 obţine un masterat în cultură vizuală şi mediu înconjurător.

Din 1993 trăieşte şi creează la Mateszalka, implicându-se în redactarea manualelor de fizică. Este membru fondator al Asociaţiei Iubitorilor de Arte din Mataszalka, al cercului Vörösmarty şi al Atelierului de Estetică Sătmăreană din Mateszalka, din  2008 fiind preşedinte al acestuia din urmă. În 1995, 1997 şi 2002 îi apar volume de poezii cu ilustraţii proprii. Din 2009 ţine o serie lungă de prelegeri ştiinţifice şi artistice, mai ales pedagogilor. Din 2013 este lector al Universităţii din Nyíregyháza, iar în 2016 obţine doctoratul la ELTE.

Picturile sale se găsesc în mai multe ţări. Pictează în ulei de la vârsta de 20 de ani. Este captivat de peisajele sătmărene (de ambele părţi ale graniţei), uneori virgine, practicând atât pictura plein-air, cât şi cea de atelier. Din 2000 participă la tabere de creaţie în Ungaria, România şi Slovacia. În 2008 este primit ca membru în gruparea internaţională Provinciart din Carei. Este a doua sa expoziţie personală în România, după una precedentă deschisă la Braşov, şi poate fi vizitată la Primărie până în data de 10 octombrie.

Vernisajul a fost prezentat de Monica Keresztesi, iar preşedintele AAP Satu Mare, Gergely Csaba, a vorbit despre arta invitatului maghiar.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

OPERA POLITICĂ

Ardealul văzut de Eminescu

“Prin valoarea de cultură ce-a dobândit-o limba noastră, prin claritatea ei analitică, prin legătura ce stabileşte între noi şi ţările din apus, atentatele asupra ei devin atentate în contra lumii romanice şi a civilizaţiunii omeneşti în genere. Dar e o lege constantă a istoriei că, atunci când un popor luptă cu civilizaţiunea, cel ce se consumă şi cade în luptă nu este civilizaţiunea ci poporul. “