21.02.2019 00.00 Agenda publică, cu Stela Cădar invitaţi: Gabriel Zetea, Adrian Albu, Ciprian Ardelean. Titlul emisiuni: Iohannis a făcut o analiză populistă a bugetului populist.(reluare) 01.40 Cultură – Concert dedicat Centenarului Mari Unirii. 03.40 Iată omul cu Gabriel Ghişan, invitat: Giura Ioan. 04.40 În Slujba Comunităţi cu Mihai Sălceanu, invitat: Popa Ovidiu Adrian. Titlul emisiuni: Popa Ovidiu Adrian – raport la 1.640 zile. 05.45 Info Studio cu Ioan Aniţaş, invitat: Vasile Fernea. Titlul emisiunii: Acoperiţii versus descoperiţii din administraţia publică. 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 08.00 Audienţe în direct, cu Ioan Aniţaş, invitat: Daniel Dragoş. Titlul emisiunii: Pesta Porcină Africană şi soarta vânatului în judeţul Satu Mare.(reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 09.30 Sanatate frumusete stil 10.30 Religie, cu Laczko Eva, invitat: Pallai Bela. Titlul emisiunii: Viaţa Greco-catolică. 11.15 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Stela Cădar invitaţi: Gabriel Zetea, Adrian Albu, Ciprian Ardelean. Titlul emisiuni: Iohannis a făcut o analiză populistă a bugetului populist.(reluare) 13.00 Ştiri 13.30 Viaţa la Ţară, cu Ioan Aniţaş 14.30 Teleshopping 14.50 În Slujba Comunităţi cu Mihai Sălceanu, invitat: Popa Ovidiu Adrian. Titlul emisiuni: Popa Ovidiu Adrian – raport la 1.640 zile. 16.00 Info Studio cu Ioan Aniţaş, invitat: Vasile Fernea. Titlul emisiunii: Acoperiţii versus descoperiţii din administraţia publică. 17.20 Cultură – Hoinar prin Satu Mare 18.00 Sănătate, cu Mihaela Ghiţă, invitat: Marcel Nichita. Titlul emisiunii: Semnele îmbătrânirii pielii. 18.30 Audienţe în direct 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar 21.30 Ştiri 22.00 Audienţe în direct (reluare) 23.00 Cultură cu Ioan Aniţaş, invitaţi: Dana Criste, Gheorghe Cormoş. Titlul emisiunii: Poezia sătmăreană în contextul globalizării.

Pictorul Stonawski Tamas din Mateszalka expune la Primărie

Scris de Vasile Andreica, 14 septembrie 2018 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Invitat de AAP Satu Mare, el a asigurat şi programul muzical ca pianist

Stonawski Tamas (al doilea din stânga) şi prietenii din AAP Satu Mare

Stonawski Tamas (al doilea din stânga) şi prietenii din AAP Satu Mare

Al doilea artist din Mateszalka ale cărui lucrări ajung în ultima vreme în spaţiile expoziţionale folosite de Asociaţia Artiştilor Plastici în programul său anual, Dr. Stonawski Tamas, a deschis vernisajul de ieri al expoziţiei sale personale de la Primăria Satu Mare interpretând o miniatură la pian.

Pictor, muzician, matematician şi fizician, nu neapărat în această ordine, artistul maghiar născut în 1970 expune o colecţie de lucrări în care rolul principal revine luminii şi culorii. Aproape toate aceste tablouri sunt de mari dimensiuni şi reprezintă peisaje de largă respiraţie. Atunci când abordează subiecte rurale pe suprafeţe mult mai mici, sau când realizează un portret, Stonawski se dovedeşte un desenator competent. Dar interesant în arta lui e modul în care foloseşte paleta pentru a reprezenta modurile felurite de expresie ale luminii, fascinante fiind mai ales tablourile care surprind peisajul la ore în care ziua se îngână cu noaptea, sau cele unde artistul se joacă pe luciul apei, cu tuşe foarte fine. Subiectele sale sunt destul de convenţionale, dar realizarea lor lasă o impresie plăcută şi aminteşte o artă a altor vremuri, dovedind o pregătire academică solidă.

În 1993 termină Institutul Pedagogic la  Nyíregyháza obţinând diploma de fizică-matematică, iar în 1998 Universitatea ELTE, facultatea de fizică. În 2003 obţine diploma de profesor de desen. În 2010 obţine un masterat în cultură vizuală şi mediu înconjurător.

Din 1993 trăieşte şi creează la Mateszalka, implicându-se în redactarea manualelor de fizică. Este membru fondator al Asociaţiei Iubitorilor de Arte din Mataszalka, al cercului Vörösmarty şi al Atelierului de Estetică Sătmăreană din Mateszalka, din  2008 fiind preşedinte al acestuia din urmă. În 1995, 1997 şi 2002 îi apar volume de poezii cu ilustraţii proprii. Din 2009 ţine o serie lungă de prelegeri ştiinţifice şi artistice, mai ales pedagogilor. Din 2013 este lector al Universităţii din Nyíregyháza, iar în 2016 obţine doctoratul la ELTE.

Picturile sale se găsesc în mai multe ţări. Pictează în ulei de la vârsta de 20 de ani. Este captivat de peisajele sătmărene (de ambele părţi ale graniţei), uneori virgine, practicând atât pictura plein-air, cât şi cea de atelier. Din 2000 participă la tabere de creaţie în Ungaria, România şi Slovacia. În 2008 este primit ca membru în gruparea internaţională Provinciart din Carei. Este a doua sa expoziţie personală în România, după una precedentă deschisă la Braşov, şi poate fi vizitată la Primărie până în data de 10 octombrie.

Vernisajul a fost prezentat de Monica Keresztesi, iar preşedintele AAP Satu Mare, Gergely Csaba, a vorbit despre arta invitatului maghiar.

Abonează-te acum Online!
Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.