21.02.2019 00.00 Agenda publică, cu Stela Cădar invitaţi: Gabriel Zetea, Adrian Albu, Ciprian Ardelean. Titlul emisiuni: Iohannis a făcut o analiză populistă a bugetului populist.(reluare) 01.40 Cultură – Concert dedicat Centenarului Mari Unirii. 03.40 Iată omul cu Gabriel Ghişan, invitat: Giura Ioan. 04.40 În Slujba Comunităţi cu Mihai Sălceanu, invitat: Popa Ovidiu Adrian. Titlul emisiuni: Popa Ovidiu Adrian – raport la 1.640 zile. 05.45 Info Studio cu Ioan Aniţaş, invitat: Vasile Fernea. Titlul emisiunii: Acoperiţii versus descoperiţii din administraţia publică. 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 08.00 Audienţe în direct, cu Ioan Aniţaş, invitat: Daniel Dragoş. Titlul emisiunii: Pesta Porcină Africană şi soarta vânatului în judeţul Satu Mare.(reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 09.30 Sanatate frumusete stil 10.30 Religie, cu Laczko Eva, invitat: Pallai Bela. Titlul emisiunii: Viaţa Greco-catolică. 11.15 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Stela Cădar invitaţi: Gabriel Zetea, Adrian Albu, Ciprian Ardelean. Titlul emisiuni: Iohannis a făcut o analiză populistă a bugetului populist.(reluare) 13.00 Ştiri 13.30 Viaţa la Ţară, cu Ioan Aniţaş 14.30 Teleshopping 14.50 În Slujba Comunităţi cu Mihai Sălceanu, invitat: Popa Ovidiu Adrian. Titlul emisiuni: Popa Ovidiu Adrian – raport la 1.640 zile. 16.00 Info Studio cu Ioan Aniţaş, invitat: Vasile Fernea. Titlul emisiunii: Acoperiţii versus descoperiţii din administraţia publică. 17.20 Cultură – Hoinar prin Satu Mare 18.00 Sănătate, cu Mihaela Ghiţă, invitat: Marcel Nichita. Titlul emisiunii: Semnele îmbătrânirii pielii. 18.30 Audienţe în direct 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar 21.30 Ştiri 22.00 Audienţe în direct (reluare) 23.00 Cultură cu Ioan Aniţaş, invitaţi: Dana Criste, Gheorghe Cormoş. Titlul emisiunii: Poezia sătmăreană în contextul globalizării.

Pictorul Kovacs Emil Lajos a deschis o expoziţie personală

Scris de Vasile Andreica, 10 octombrie 2018 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Lucrările sale în spiritul Şcolii băimărene pot fi admirate la Muzeul de Artă

Kereskenyi Sandor a realizat cronica plastică

Kereskenyi Sandor a realizat cronica plastică

Saloanele de la parterul Muzeului de Artă din Satu Mare găzduiesc de ieri o vastă expoziţie personală a pictorului sătmărean Kovacs Emil Lajos, multe din lucrări evocând spiritul istoric al Şcolii băimărene.

Emil Lajos Kovacs s-a născut la 4 iulie 1967 în Satu Mare. A terminat Şcoala de Arte la clasa de pictură a profesorului Liviu Paul în anul 1985. Tot aici a absolvit si cursurile de sculptură în 1992 (prof. Ştefan Erdei) şi vitrinerie în 1987 sub îndrumarea profesorilor Nyiri .Zoltan şi Elu Klein. În 1988 studiază la Şcoala Profesională de Decoratori Bucureşti. În 2011 termină studiile la Universitatea de Nord din Baia Mare, Facultatea de Litere, secţia pictură. Maeştri i-au fost aici Nicolae Suciu, Anghel Negrean, Bertalan Kovacs. În anul 1998 întreprinde o călătorie de studii în Germania şi Olanda.

Între anii 1987-2012 a fost membru al Asociaţiei Artiştilor Plastici “Casa Creaţiei” din Satu Mare, între 2001 şi 2009 fiind preşedintele acesteia. Din 2012 s-a mutat în organizaţia UAP (a nu se confunda cu UAPR). A lucrat la Teatrul de Nord din Satu Mare, contribuind la decor în peste 200 de spectacole. Pe lângă activitatea curentă artistică, ţine ore de terapie prin artă la secţia Psihiatrie a Spitalului Judeţean şi pentru copiii autişti. A participat la expoziţii personale sau colective şi tabere de creaţie în ţară şi în Europa, un moment notabil fiind expoziţia sa din 2017 la sediul din Bruxelles al Parlamentului European.

Îndrăgostit de peisajele Maramureşului, Kovacs aduce în redarea lor picturală o notă foarte personală. Un ritm aparte al succesiunii culorilor, cu improvizaţii ca de jazz, un continuu joc la limitele spectrului cromatic (mai ales în privinţa nuanţelor de roşu, vitale în unele lucrări) şi o forţare discretă a formei, încât casele pictate par să treacă uneori în zona suprarealistă, se împletesc cu o nostalgie plină de sensibilitate, mai ales în portretele de bătrâni sau tablourile care evocă vremuri demult apuse. Găseşti aproape în fiecare tablou câte un detaliu care îţi dezvăluie acuitatea şi spiritul ludic al pictorului. O lucrare singulară, de o frumuseţe aparte, are ca temă două crizanteme de un alb însufleţit. Măslinii din Grecia dansează sub penelul artistului. Apusurile de soare şi panoramele oferă un alt tip de spectacol, iar munţii spun o poveste a armoniei impozante. În cei cinci ani de la precedenta personală, Kovacs Emil Lajos pare că a întinerit ca artist.

Cronica plastică la vernisaj a susţinut-o Kereskenyi Sandor, istoric de artă şi muzeograf.

Abonează-te acum Online!
Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.