Image 1
Image 2

Pictorița Eva Daniel din Sfântu Gheorghe a deschis o expoziție la Primărie

Una din lucrările în manieră convențională
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Una din lucrările în manieră convențională
Una din lucrările în manieră convențională

În holul Primăriei municipiului Satu Mare s-a deschis sub auspiciile AAP Satu Mare o expoziție personală de mari proporții a pictoriței Eva Daniel din Sfântu Gheorghe.

Sunt expuse zeci de lucrări, unele într-o tehnică specială care permite modificarea spectrului de culori în care tabloul este perceput, în funcție de unghiul din care este luminat și/sau privit, o formă de pictură care ar fi meritat o expunere mai adecvată. Dar cel mai bine ne-am putut convinge de talentul pictoriței privindu-i tablourile realizate în manieră convențională, spectaculoase în special prin alegerile coloristice, dar și prin linia fină a desenului. Temele variază de la portrete istorice la ipostaze ale feminității, cadre moderniste și luxuriante compoziții florale.

Dániel Éva s-a născut la Sfântu Gheorghe în 1950. Cariera artistică a început-o ca pictor impresionist în 1980. A terminat un curs între anii 1982-1985 sub îndrumarea lui Nagy Irén.

Între 1982-1985 a obţinut premiul întâi la Concursul Naţional de Artă Populară. Operele sale cumpărate de către persoane particulare au ajuns în Germania, Austria, Ungaria şi Statele Unite.

După o operaţie pe creier a luat decizia să încerce ceva deosebit, ceva ce nu se poate copia. În ianuarie 1999 a prezentat cu ajutorul Uniunii Universale a Artiştilor Plastici Maghiari la City Art Gallery câteva din lucrările sale executate cu noua tehnică. Aceasta a primit numele Hillmann. Culorile şi varietatea peisajelor, portrete dublate se îmbină în compoziţii complexe, dar totuşi într-un mod cât se poate de clar.

De-a lungul celor 20 de ani de carieră artistică s-a străduit spre versatilitate, a încercat totul, de la clasic până la abstract. Poate din aceasta s-a născut tehnica în 3-4 dimensiuni, care nu seamănă cu pictura tradițională. La 25 ianuarie 1999 a prezentat noile lucrări la Casa Maghiară din Stockholm. Acelaşi material a expus la Teatrul Jókai din Békéscsaba la 3 martie.

Au cântat la vernisaj Raluca Dumitru și Iulia Vâlceanu, eleve ale lui Călin Keresztes la Școala de Arte Satu Mare. Despre artista invitată au vorbit moderatorul Cristian Rudăreanu și președintele AAP Satu Mare, Gergely Csaba. Expoziția poate fi admirată până în data de 4 iulie.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with

OPINII LIBERE

Scriitori ruși despre ruși (A.P. Cehov)

Felul de a fi al rușilor s-a aflat în atenția scriitorilor din cea mai întinsă țară a lumii. Când scăpau de vigilența Ohranei țariste, apoi de serviciile staliniste, până la FSB, spiritul critic scormonea după mentalitățile rele, chiar nocive.

DRUMUL UNEI OPERE DE ARTA

Cum a ajuns pictura “Moartea Fecioarei” de Caravagio in colectia muzeului Luvru

Acest tablou ilustrează revoluția iconografică și formală pe care Caravaggio a instigat-o la sfârșitul secolului al XVI-lea și începutul secolului al XVII-lea. Distantandu-se de pretioasa, afectata moda manierista, artistul a inaugurat un stil franc, robust, energic. El și-a asumat sarcina de a traduce realitatea și emoțiile oamenilor fără a se îngrijora de convențiile reprezentărilor sacrului. Impactul său asupra evoluției concepțiilor picturale în secolul al XVII-lea a fost considerabil.