Image 1
Image 2

Pictorița arădeană Elena Apostol expune la Muzeul de Istorie

Elena Apostol
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Elena Apostol
Elena Apostol

La Muzeul Județean din Bulevardul Vasile Lucaciu, nr. 21 (Muzeul de Istorie), s-a deschis marți după-amiază expoziția personală a pictoriței  Elena Apostol, venită de la Arad.

Născută la Lespezi, judeţul Iaşi, stabilită la Arad de mulţi ani, Elena Apostol a avut câteva expoziţii personale, dar şi numeroase participări la expoziţii de grup în ţară şi în străinătate – Ungaria, Franţa. Ca şi mentorul său, pictorul Sever Săsărman, prezent la vernisajul de la Satu Mare, ea este inclusă în rândurile expresioniştilor, dar pictura sa sfidează încadrarea în categorii. Convinsă de puterea discursivă a culorii, face din fiecare dintre lucrările sale o simfonie cromatică în care forma se risipeşte, recunoscându-i culorii supremaţia. Totuși, nu alunecă în haos: fiecare tablou păstrează ideea, gândul inițial, comunicat în titlu, deși pare să-l dizolve în puterea atenției concentrate a artistului – de aici titlul ”La porțile meditației”.

Artista din Arad ilustrează în tablourile sale, realizate majoritatea în tehnică mixtă (ulei, acril, chit, combinate), ideea buddhistă a identității formei și non-formei, căci din obiectele percepției rămân doar contururi vagi, linii de forță, energie disipată, dar gândul nu este părăsit de tot, ci doar iluminat din interior. Asta se vede mai ales în portretele reduse la esențial, care trimit spre spiritul universal din spatele chipului personal. Există și tablouri ceva mai figurative, unele amintind de arta clasică japoneză, mai ales cele cu tematică marină.

Expoziția a fost prezentată publicului de Felicia Grigorescu și Daniela Bâlu din partea Muzeului Județean.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with

IFPLUSMONUMENTE ALE UNIRII ROMÂNIA

Oare cum ar fi schimbat Monumentul Unirii, proiectat de Aurel Popp, peisajul cultural și istoric al României, dacă ar fi fost realizat?

La doar un deceniu după Unirea din 1918, un grandios Monument al Unirii, gândit de Aurel Popp dar neconstruit din cauza costurilor și dezacordurilor, rămâne o pagină neîncheiată în istoria românească, reînviind astăzi întrebări despre identitatea națională.

This content is for IZ Digital+Print, IZ Duminica si IZ Plus 1 An, IZ PLUS 3 LUNI, IZ PLUS ANUAL, IZ Plus Lunar, IZ Plus si Ziarul Digital 1 An, IZ+ <35, IZ+ si IZ PDF 1 An, IZ+ si IZ PDF 3 luni, IZ+ si IZ PDF Lunar, IZ+ si PDF <35 1 Luna, IZ+ si Tiparit si PDF 1 An, IZ+ si Tiparit si PDF 3 Luni, and IZ+ si Tiparit si PDF Lunar members only.
Log In Join Now