Image 1
Image 2

Piața românească de capital a performat foarte bine

Piata romaneasca de capital a performat foarte bine
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Piata romaneasca de capital a performat foarte bine
Piata romaneasca de capital a performat foarte bine

Piața românească de capital a performat foarte bine, în ciuda turbulențelor din regiune despre care s-a discutat, un plus fiind nivelul foarte ridicat al dividendelor oferite de companiile listate, în comparație cu regiunea, a declarat, marți, președintele Consiliului de Administrație al Bursei de Valori București (BVB), Lucian Anghel.

“Piața de capital a performat foarte bine, în ciuda acestor turbulențe din regiune despre care s-a tot discutat. Piața românească de capital are o caracteristică remarcabilă: acordă dividende foarte ridicate, prin comparație cu piețele de capital din regiune. Este greșit să compari un indice (BET) cu alți indici, fără să incluzi și dividendele care ne deosebesc în sens pozitiv de alte piețe de capital. În general, trebuie să compari mere cu mere, nu mere cu pere. Dacă luăm în calcul și dividendele, în ciuda turbulențelor întâmplate în Grecia și a inflamării percepției cu privire la întreaga regiune, totuși, creșterea de 7,42% (BET-TR) de la începutul anului este o performanță foarte bună în condiții dificile. Cred că investițiile în piața locală de capital și anul acesta au dovedit că sunt atractive prin comparație cu alte tipuri de plasamente”, a menționat Lucian Anghel, la debutul companiei IAR Brașov pe piața principală a BVB.

În opinia acestuia, investiția pe piața de capital trebuie privită pe termen mai lung, “nu pe termen de o săptămână sau o zi”.

“În general, s-a scris mult despre scăderi pe bursă în ultima perioadă. Cred că măcar o perioadă de 6 — 12 luni ar trebui să luăm în calcul când analizăm performanța investiției”, a mai spus Lucian Anghel.

Acesta a adăugat că speră ca, în viitor, Ministerul Economiei sau Ministerul Muncii să mai vândă participații minoritare din IAR, fără ca statul să piardă controlul, iar capitalizarea companiei ar putea crește în continuare prin majorarea free-float-ului, fapt care ar putea atrage mai mulți investitori instituționali.

“Personal, mi-aș dori ca pe viitor Ministerul Economiei sau Ministerul Muncii, care sunt acționari, să poată să vândă participații minoritare, fără ca statul să își piardă controlul. Acest lucru ar atrage noi investitori, ar crește flee-float-ul (acțiunile libere la tranzacționare — n. r.) și cred că valoarea și capitalizarea companiei ce activează într-o ramură de înaltă tehnologie ar fi posibil să crească în continuare”, a explicat el.

Compania de stat pentru reparații și mentenanța aeronavelor IAR Brașov (IARV) a debutat, marți, pe piața principală a Bursei de Valori București (BVB), în urma transferului de pe piața Rasdaq. Transferul a fost decis de acționarii IAR în luna februarie a acestui an, iar la începutul lunii iulie compania a primit aprobare din partea Consiliului de Administrație al BVB.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with