Pianistul Viniciu Moroianu va fi joi solistul concertului Filarmonicii

Scris de Vasile Andreica, 10 martie 2020 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Reputatul pianist bucureştean Viniciu Moroianu va concerta joi, 12 martie, de la ora 18.30, alături de orchestra Filarmonicii Dinu Lipatti, dirijată de olandezul Josef Suilen, acesta din urmă fiind student al unor somităţi ale baghetei ca Bernard Haitink sau Carlos Kleiber.

În program: J. Brahms – Uvertura Academică op.80, W. A. Mozart – Concertul pentru pian şi orchestră nr 26 în Re major KV 537, L. van Beethoven – Simfonia nr. 2 în Re major op.36.

Viniciu Moroianu s-a născut în Bucureşti, în 1962, într-o familie de muzicieni. A absolvit, în Bucureşti, cursul de pian liceal cu Marta Paladi şi universitar (1985) cu Gabriel Amiraş şi Suzana Szorenyi (acompaniament). A urmat de timpuriu cursuri de armonie (cu Doru Popovici şi Pascal Bentoiu) şi dirijat (cu Constantin Bugeanu).

Este laureat al concursurilor internaţionale de la Paris (“Guilde francaise des artistes solistes” – 1979) şi Bucureşti (“George Enescu” – 1991). A fost premiat pentru interpretarea unor lucrări de Enescu şi Lipatti. Deţine Integrala concertelor şi a sonatelor pentru pian şi vioară de Beethoven, precum şi pe cea a lucrărilor pentru pian solo de Lipatti, înregistrată în premieră absolută (2019) şi subiect al Tezei sale de Doctorat (2005). A participat la Festivalurile internaţionale “George Enescu” (opt ediţii), “Dinu Lipatti” (trei ediţii), “Academia Sighişoara” (unsprezece ediţii), precum şi la Besancon, Bratislava, Graz, Chişinău şi San Jose. Predă la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti din 1990, ca titular la Muzică de cameră şi Pian. Este vicepreşedinte al Uniunii Muzicienilor Interpreţi din România şi membru fondator al Societăţii Române Mozart.

Este valabil abonamentul cu numărul 27, iar biletele se găsesc la intrarea sălii de concerte din Pasajul Ştefan Ruha.

Abonează-te acum Online!
Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.

Tastează numerele care apar! Exemplu: 7 5 unu şapte = 7517