Petre Daea îşi propune să reia programele “Alege oaia” şi “Lâna”

Scris de Ioan Aniţaş, 03 august 2022 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »
Ministrul Petre Daea

Ministrul Petre Daea


Probabil vă mai amintiţi, înainte de 2019, pe vremea când ministru al Agriculturii era tot Petre Daea, a devenit de notorietate sintagma: “Adoptă oaia”. Tot atunci au fost găsite resurse financiare de a plăti oierilor câte un leu pentru fiecare kilogram de lână, ulterior suma fiind dublată. Plecarea lui Daea de la guvernare a condus la sistarea acestor forme de sprijin. Iată că acum, revenind la cârma MADR, ministrul Daea doreşte să reintroducă ”Alege oaia” şi ”Lâna” unele dintre cele mai promovate în mandatul trecut al său şi despre care consideră că au avut un succes răsunător.
Dacă numai la nivelul judeţului nostru vorbea la vremea respectivă despre producerea anual a peste 750 de tone de lână, este lesne de intuit ce cantităţi se adună la nivel naţional, când vorbim despre câteva milioane de oi din rase diferite.

Potrivit informaţiilor oficiale, numărul total de ovine şi caprine din România a crescut cu 1,2% în 2020 faţă de 2019, la 12,09 milioane capete, ţara noastră situându-se din acest punct de vedere pe locul doi între ţările UE, după Spania, reiese din datele prezentate vineri de Institutul Naţional de Statistică (INS), citat de news.ro.

Urmare a acestui efectiv demn de luat în seamă, producţia anuală de lână la o medie de 3 kilograme pe animal, ajunge la peste 36.000 de tone.

Ministrul Daea a recunoscut faptul că blocarea programului lâna, a condus la existenţa a minimum 35.000 de tone de lână în România, neutilizată. “Din cauză că acest program n-a mai fost susţinut, ele (tonele de lână n.a.) sunt fie în magazii depozitate la fermieri, fie lăsate pe câmp. Ba mai mult decât atât, oierii îmi spuneau cu un an de zile în urmă: domnule ministru, eu dau brânza de la oi celor care îmi iau lâna să o ascundă ca să nu mă amendeze pe mine cei de la Mediu”, a conchis ministrul.

Abonează-te acum Online!
  1. Dac Bulibas a spus: 04 august 2022, ora 15:44

    Programele astea de-ale lui Daea par a fi comparabile cu Stan si Bran sau mai pe mioritic ceva Pacala si Tandala….. ( Unii ” mult prea fericiti ” au folosit lana ca material de izolatie pt. locuinte- bucurie/leagan pt. molii. Cand le intrebi de ce au facut , iti raspund, : Daea… )

Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.

Tastează numerele care apar! Exemplu: 7 5 unu şapte = 7517