Image 1
Image 2

1,5 milioane de oameni la marşul împotriva terorismului organizat la Paris

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

UPDATE 23.50: Cel puţin 3,7 milioane de persoane au participat duminică, în Franţa, la manifestaţii împotriva terorismului, după atentatele comise în ultimele zile la Paris, aceasta fiind cea mai mare mobilizare înregistrată vreodată în istoria Franţei, a anunţat Ministerul francez de Interne.

UPDATE 18.20: Aproape 1,5 milioane de oameni au participat duminică la Marşul solidarităţii de la Paris, au anunţat organizatorii. Manifestări similare au avut loc în mai multe oraşe franceze, potrivit estimărilor, numărul participanţilor fiind de aproape 3,3 milioane de oameni. Oficial este cea mai mare manifestaţie din istoria Franţei.

UPDATE: 18.00: Purtătorul de cuvânt al preşedintelui Iohannis, Tatiana Niculescu Bran a scris, duminică, pe Facebook, că preşedintele francez i-a mulţumit lui Klaus Iohannis, la Palatul Élysée, pentru solidaritatea manifestată în primele ore după atentat şi pentru prezenţa la marşul de solidaritate.

UPDATE 17.30: Cei 56 de demnitari străini s-au retras la Palatul Elysee. Marşul continuă fără oficialităţi.

UPDATE 16.30: Liderii lumii au pornit în marş, la ora 16.25, ora României. Klaus Iohannis se află în primul rând, la marşul şefilor de stat şi de guvern, alături de preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko.

UPDATE 15.20 Klaus Iohannis a ajuns la Paris şi a fost primit de preşedintele Francois Hollande la Palatul Elysee.

UPDATE:  Lideri din toată lumea, partide, sindicate, grupuri religioase evreieşti, creştine, musulmane, asociaţii, personalităţi: toate elementele par întrunite pentru a face din 11 ianuarie o zi istorică.

În total, vor fi aproape 50 de şefi de state şi Guverne, pe care Francois Hollande, prezent pe toate fronturile în timpul crizei, îi va primi întâi la palatul prezidenţial Elysee.

UPDATE: Marşul se va desfăşura pe o distanţă de trei kilometri, între Piaţa Republicii şi cea a Naţiunii, din estul Parisului.

“Toate măsurile au fost luate pentru a asigura securitatea” manifestaţiei de duminică de la Paris, în memoria victimelor atentatelor din Franţa, la care vor participa Francois Hollande şi numeroşi lideri străini, a afirmat sâmbătă ministrul francez de Interne, Bernard Cazeneuve.
“Toate măsurile au fost luate pentru ca această manifestaţie să se poată derula în linişte, respect şi siguranţă”, a insistat Bernard Cazeneuve, la finalul unei reuniuni de criză la Palatul Elysee.

De altfel, ministrul francez de Interne a anunţat că planul antiterorist din regiunea pariziană, ridicat miercuri la cel mai înalt nivel, va fi menţinut săptămânile următoare şi chiar va fi consolidat, în urma atacurilor din ultimele zile. “Ţinând cont de context, suntem expuşi riscurilor. Este, deci, important ca planul Vigipirate, care a fost ridicat în regiunea Ile-de-France şi care face obiectul unor măsuri particulare în restul ţării, să fie consolidat săptămânile următoare”, a precizat ministrul.

Armata franceză mobilizează 500 de militari suplimentari, înaintea mitingului de duminică

“Această suplimentare cu 500 de militari în Ile-de-France”, regiunea care include şi Parisul, “se va realiza în două etape”, a explicat purtătorul de cuvânt al Statului Major, colonelul Gilles Jaron.

Numărul militarilor care se vor alătura efectivelor de poliţie deja mobilizate va ajunge astfel la un total de 1.100 sâmbătă şi la 1.350 duminică, în Paris şi regiunea sa.

Autorităţile franceze au ridicat la maximum nivelul de alertă – şi anume “alertă de atentat” – în regiunea pariziană, la scurt timp după atacul comis miercuri la sediul din Paris al publicaţiei satirice Charlie Hebdo.

Peste un milion de persoane sunt aşteptate la mitingul de duminică, menit să reafirme lupta pentru libertate şi democraţie în faţa terorismului.

Numeroşi lideri străini şi-au anunţat participarea la “marşul solidarităţii” de la Paris, printre care preşedintele român Klaus Iohannis, preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, premierul Marii Britanii, David Cameron, şi cel spaniol, Mariano Rajoy.

De asemenea, şi-au anunţat participarea la acest miting premierul Italiei, Matteo Renzi, preşedintele ucrainean Petro Poroşenko, precum şi preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, şi cancelarul german Angela Merkel.

Franţa a trăit 53 de ore de coşmar, de la atentatul comis miercuri la redacţia Charlie Hebdo, soldat cu 12 morţi, până la luarea de ostatici sângeroasă de vineri, dintr-un magazin evreiesc din Paris.

Aproape 230.000 de mii de persoane au manifestat sâmbătă în mai multe oraşe de provincie din Franţa, în semn de omagiu faţă de victimele atacurilor din ultimele zile.

2 comentarii

  1. Caricaturile si religiile in general nu fac casa buna. Icoanele sfinte, alte reprezentari religioase se considera sacre si deci nu se poate glumi pe seama lor. Poti sa glumesti, poti caricaturiza dar sa nu te miri ca patesti una sau alta. E clar ca nu religiile te pedepsesc ci tot oamenii. Trebuie echilibru in toate. Ceea ce e de pedepsit sunt crimele si nu asa-zisele ingradiri ale libertatii de exprimare. Din toata povestea aceasta cetatenii au iesit cel mai rau, in primul rand criminalii au iesit pentru multi islamisti drept martiri, apoi Presedintele Frantei a profitat mult politic din aceasta nenorocire. Cetatenii vor fi cei care vor fi afectati fie platind mai mult fie ingradindu-li-se unele drepturi si libertati.

  2. GÂNDUL LUI CRISTOIU. O imbecilitate moțată: solidarizarea cu cei de la Charlie Hebdo!
    Autor: Ion Cristoiu | duminică, 11 ianuarie 2015 | 400 Comentarii | 11902 Vizualizari

    Eglise Saint-Étienne-du-Mont, Paris, 6 ianuarie 2015, seara. În această biserică, se află moaștele Sainte Geneviève, ocrotitoarea Parisului, sau, mă rog, ce a mai rămas din moaștele Sfintei după Revoluția de la 1789, care a reușit să spargă nasurile capetelor lui Iuda de la Notre Dame de Paris, confundîndu-le cu capete de regi.

    Articol preluat de pe blogul lui Ion Cristoiu

    Moaștele Sainte Geneviève sunt considerate făcătoare de minuni. Lîngă racla cu moaște s-a amenajat un mic altar, mereu străjuit de lumînări aprinse. În fața altarului, e un loc pe care cad în genunchi credincioșii.
    Marți, 6 ianuarie 2015, seara, aici se prăbușise într-o rugăciune o femeie.
    M-am întrebat, tulburat, ce nenorocire se abătuse asupra ei. Avea un fiu grav bolnav? Soțul era șomer de nu știu cît timp? Era ea însăși grav bolnavă?
    Am așteptat să termine rugăciunea ca să fac un film cu altarul.
    Firește, dacă aș fi lucrat la Charlie Hebdo, în numele libertății de expresie (filmam ca să pun pe blog), nu numai c-aș fi filmat în timp ce femeia se ruga, dar mai mult, i-aș fi dat un ghiont că să termine o dată cu rugatul. Mai înainte, un preot mi-a atras atenția că uitasem să mă descopăr la intrarea în lăcașul de cult și, evident, mi-am scos căciula cu mii de scuze. Păi, dacă eram de la Charlie Hebdo, în numele libertății de expresie, nu mi-o scoteam și-i ziceam și vreo două.
    Cei de la Charlie Hebdo au scos un număr special, intitulat Veritabila istorie a micului Isus.
    Coperta o înfățișează pe Fecioara Maria într-o postură atît de deșucheată, încît nu cutez nici măcar să povestesc așa-zisa caricatură.
    Sînt convins că redactorii revistei nu credeau în Dumnezeu. Credeau, în schimb, în parale, pentru că unii dintre ei erau printre cei mai bine plătiți caricaturiști din Franța.
    Da, dar femeia aia amărîtă de la moaștele Sainte Geneviève crede în Dumnezeu, în Fecioara Maria. Mai mult, crede în puterea unei Sfinte de a o scoate din nenorocire în urma rugăciunilor.
    La ea, la femeia aceea a cărei ultimă speranță e Fecioara Maria, cei de la Charlie Hebdo nu s-au gîndit?
    Nu s-au gîndit, pentru erau loviți de o nesimțire imbecilă.
    Dacă erau atît de neoprit în manifestarea libertății de expresie, de ce nu și-au caricaturizat pe prima pagină mamele surprinse cînd le-o trage tatăl?!
    De ce?
    Pentru că în cazul ăsta e vorba de ei, iar în cazul Fecioarei Maria, de alții.
    Sau un alt exemplu.
    Bag seamă că unii dintre caricaturiștii de la Charlie Hebdo aveau companioane sau pe românește concubine.
    Cum s-ar fi simțit unul dintre ei, dacă, în plină stradă, un musulman, invocînd libertatea de expresie, i-ar fi zis companioanei dînd din tocuri pe lîngă el: Vaco! Vai, dar ce boită ești!
    Nu sunt bigot, nici măcar bisericos.
    Cu toate acestea n-am cutezat în viața mea de ziarist și nici în viața mea de scriitor să-mi bat joc de un simbol al credinței creștine.
    De ce?
    Pentru că nu există libertate a presei absolute, cum trăncănesc în aceste zile, de dimineață pînă seara, jurnaliștii români, toți lucrînd la moguli și toți autocenzurîndu-se nu numai cînd e vorba de cel care le dă banul, dar și cînd e vorba de indicații primite de la șefi, slugile din dormitor ale Mogulului, pentru că simplii redactori sunt slugile din bucătărie. De 20 de ani mă frec prin televiziunile din România. Am reușit să trec pe la toate televiziunile de știri. Luînd seamă la izmeneala cu Je Suis Charlie!, asumată în chip penibil și de Klaus Iohannis, ceea ce vrea să ne spună nouă, proștilor, că jurnaliștii care fac atîta caz de asta, deși lucrează la Mogul, sunt în stare să înfrunte și mitralierea de dragul libertății presei, îmi vine să rîd. Mergeți în orice televiziune de știri, mergeți la orice ziar din România și apucați-vă să-l înjurați pe Mogul. Credeți că n-o să sară la dvs. cu gheruțele din dotare, fătuca moderatoare, căreia i s-a spus în cască sau pe SMS să ia atitudine, să vă facă praf și a doua oară, să nu-l mai vadă prin studio pe imbecilul care s-a luat de Patron?
    Nu există libertate de expresie absolută, cum nu există nici libertate absolută.
    Limitele libertății de expresie sunt în noi, în ziariști, și ele țin de cei șapte ani de acasă, de bun simț, de sensibilitate, de civilizație în ultimă instanță. Milioane de francezi de religie musulmană s-au format în credința că nu există mai mare blasfemie decît cea de ați bate joc de Profetul Mahomed.
    Cei de la Charlie Hebdo știau asta. Mai mult, văzuseră reacțiile furioase ale musulmanilor din Franța. Poate că, excepție făcînd cîțiva descreierați, nimeni nu s-a gîndit să-i masacreze.
    Sunt sigur însă că stîrneau ura credincioșilor musulmani.
    Ei totuși au continuat s-o facă.
    De ce?
    Pentru că lipsiți de talent de umoriști (caricaturile din ultimul număr, cel pe care l-am luat de la Paris, sunt de tristețea unei masturbații la rece), redactorii au apelat la eterna șmecherie mizeră a celor care n-au talent de ziariști:
    Provocarea, provocarea care aduce publicitate gratuită și, prin asta, tiraj. Un anunț din pagina 3 a numărului din 7 ianuarie 2015, dezvăluie că revista se confrunta cu mari probleme financiare, ivite din tirajul slăbuț.
    Zece dintre redactorii revistei au fost masacrați de doi descreierați, care au găsit de cuviință că, astfel, spale ofensa adusă milioanelor de credincioși musulmani.
    Cei doi au fost lichidați de forțele de ordine franceze.
    Dinte pentru dinte!
    Și cu asta basta!
    Francezii ar trebui să iasă în stradă pentru a cere demisia Guvernului, cel care răspunde de protecția cetățenilor, ca manifestări care pică de minune Guvernului și, mai ales, a Președintelui, nefericitul Hollande.
    Ei ies, cică, să se solidarizeze cu cei de la Charlie Hebdo.
    Ce rost au solidarizările cu cei de la Charlie Hebdo?
    Să-i incite și pe alți imbecili de pe Planeta Presei ca, în numele unei așa zise libertăți absolute de expresie, să jignească profund credința altor semeni de pe glob numai și numai ca să mai pună în cot ceva pițule?!

Lasă un răspuns

Connect with