Image 1
Image 2

Peste o mie de firme sătmărene şi-au pus lacăt pe uşă în acest an

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

În primele 5 luni din acest an, la nivel naţional au fost radiate 62.530 de firme, PFA-uri şi întreprinderi individuale, cu 75% mai multe decât în aceeaşi perioadă a anului trecut. Este un record negativ înregistrat de economia românească.

În ceea ce priveşte judeţul Satu Mare, am solicitat situaţia actuală de la Oficiul Registrului Comerţului, de unde am primit drept răspuns, semnat de directorul Victor Petru Pop, următoarele: în 2018, au fost radiate 1.260 de firme, iar în 2019, 1.083.

Domenii cu multe radieri

Domeniile de activitate cele mai afectate de radieri sunt: comerţul, industria prelucrătoare, transporturile şi depozitarea.
Majoritatea firmelor care şi-au închis activitatea prin radiere sunt companii mici, care nu au rezistat în mediul de afaceri românesc, plin de provocări, instabilitate şi lipsă de predictibilitate.
Experţii spun că dacă tendinţa se va menţine la acest nivel, la finele anului vom avea peste 100.000 de firme radiate, o situaţie similară anului 2010, când eram în plină criză. Spre comparaţie, în tot anul 2018 au fost radiate 80.181 de firme, cu 2,57% mai puţine decât în 2017 (82.295 companii).
19.155 de firme şi PFA-uri erau radiate, la finele lunii mai, un nivel dublu faţă de cel marcat de perioada similară din anul trecut (9.446). Comerţul este urmat de agricultură, silvicultură şi pescuit – cu 11.665 societăţi radiate, construcţiile (5.984), industria prelucrătoare (4.950), activităţile profesionale, ştiinţifice şi tehnice (4.704), informaţii şi comunicaţii (2.352) şi transport şi depozitare (2.108).
La polul opus, sectoarele cu cele mai puţine firme şi PFA-uri radiate au fost în sectorul de administraţie publică şi apărare (6), activităţi ale gospodăriilor private în calitate de angajator de personal casnic, activităţi ale gospodăriilor private de producere de bunuri şi servicii destinate consumului propriu (6) şi industria extractivă (60).

Situaţia pe regiuni

Pe regiunile ţării, cele mai multe firme radiate în perioada ianuarie-mai 2019 au fost înregistrate în Bucureşti (6.572), în creştere cu peste 1.000 faţă de perioada similară a anului trecut. Pe locurile următoare sunt clasate judeţele Iaşi (3.623), Maramureş (2.534), Bacău (2.391), Prahova (2.327), Cluj (2.129). La polul opus, cu cele mai puţine firme radiate, se află judeţele Covasna (469), Ialomiţa (458), Harghita (503), Giurgiu (519), Tulcea (544) şi Botoşani (687).
La nivelul lunii mai 2019, peste 85.000 de firme înregistrau probleme, de la insolvenţe, la suspendări de activitate, dizolvări şi radieri, iar analiştii prevăd un final de an deloc favorabil pentru economia românească şi afirmă că blocajul financiar se va accentua în lunile următoare.

2 comentarii

  1. Asa se intampla cu multi dintre cei care isi castiga painea cinstit. Registrul comertului Satu Mare a infiintat in vara lui 2017 un srl pe nume “Terapeut Robert SRL” cu punct de lucru pe Gh.Baritiu 13.Avand activitate in domeniul CAEN 8690(alte activitati in domeniul sanatatii umane).Conform legii Registrul comertului era obligat sa-i ceara acte care sa dovedeasca pregatirea acestuia in tratamente cu plante naturiste,lucru pe care nu l-a facut .Aceasta activitate(fitoterapia) poate fi infaptuita numai de medici(conform legii 118/2007).Si mai grav este ca DSP Satu Mare nu stie de existenta acestui SRL cu activitate in domeniul sanatatii umane.Registrul comertului Satu Mare nu a instiintat pana in prezent DSP-ul de inregistrarea acestui srl,chiar daca legea obliga efectuarea acesteia in maximum 3 zile de la inregistrare.Altfel zis vraciul Robi profeseaza (consulta,vinde ceaiuri preparate de el) fara a avea o autorizatie de la institutia care in mod legal ar trebui sa-i verifice activitatea.In concluzie avem un caz de sarlatanie legalizata in Satu Mare .PS Singurele acte pe care le detine vraciul fara studii sunt Certificatul de la Registrul Comertului si Autorizatia de functionare de la primarie.

  2. Nici nu-i de mirare ca nu rezista firmele mici . Cei de la ANAF ii belesc asa cum vor muschii lor . Am avut si eu un mic PFA dar taxele si impozitele socotite asa cum au ei chef m-au obligat sa inchid acum doi ani . Si credeti ca dupa doi ani , desi am platit toate taxele la timp si fara penalizari , acum doua saptamini mi-a venit o recalculare de aprox. 200 ron din 2014 ?!? Ce inseamna acea taxa nu am habar si ce-i curios ca nici cei de la ANAF nu au stiut sa spuna altceva decit ,, RECALCULARE ,, Si mai pot avea surprize inca 2-3 ani de acum inainte . Ideea e ca pe noi ,, NE BELESC DE … PIELE ,, , obligindu-ne sa inchidem , iar marile intreprinderi sint scutite de tot felul de taxe si impozitele . Nu-i corect dar …, cei corect in tara asta ?!?

Lasă un răspuns

Connect with