Image 1
Image 2

Inundaţii la Pomi, Bârsău, Iegherişte, Valea Vinului

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Inundatii Barsau
Inundatii Barsau

 Update: Potrivit datelor centralizate miercuri, 27 mai, de către Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Someş” al judeţului Satu Mare, în Bârsău de Jos au fost inundate 50 de gospodării, la Sechereşa au fost avariate două case, la Iegherişte o persoană a fost evacuată din casa inundată, la Poiana Codrului două persoane au fost evacuate din locuinţele inundate, iar la Supuru de Jos, în urma inundării unei case, trei adulţi şi patru copii au fost evacuaţi. În localităţile Bogdand şi Giorocuta suprafeţe însemnate de teren agricol au fost inundate, apa fiind în retragere în toate zonele menţionate.

 


În dimineaţa zilei de 27 mai, în jurul orei 5, autorităţile locale din Bârsău au intrat în alertă şi au început intervenţia menită a elimina efectele ploii torenţiale căzute. Au fost scoase cu prioritate animalele din adăposturi. Din cele 50 de case şi anexe gospodăreşti afectate, se estimează că 20 de locuinţe necesită şi evacuarea populaţiei.

 

Curţi inundate mai sunt în Iegherişte, Valea, Vinului, Pomi.

Actualizare 12,35 Echipele Informaţia Zilei şi Informaţia TV se află acum în comuna Pomi. Aici situaţia nu este foarte gravă, însă curţile oamenilor au fost acoperite de ape. Potrivit informaţiilor furnizate de reporterii noştri, pagubele nu sunt foarte mari. Autorităţile ţin situaţia sub control. În localităţile afectate din comuna Pomi au intervenit inspectori de la Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor şi reprezentanţi ai Direcţiei de Sănătate Publică Satu Mare. Şanţurile sunt pline cu apă şi fac faţă destul de greu, fiind colmatate. Aici şi podurile au fost afectate.

Actualizare 12.07 La nivelul celor trei judeţe afectate, Satu Mare, Sălaj şi Maramureş, acţionează în teren pentru limitarea efectelor fenomenelor hidro-meteorologice peste 800 de pompieri militari sprijiniţi de echipe de poliţie şi jandarmi,  cu mijloacele tehnice aflate în dotare.

În ultimele 24 de ore, ca urmare a manifestării fenomenelor hidro-meteorologice, echipajele inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă au intervenit pentru evacuarea preventivă a 22 persoane din judeţul Sălaj, o persoană din Poiana Codrului, judeţul Satu Mare şi alta din judeţul Maramureş, aflate în pericol din cauza producerii unor viituri.

Actualizare 10,08 Am primit informaţii de la echipa plecată pe teren potrivit cărora în Iegherişte, judeţul Satu Mare apa trece peste drumul judeţean. Acolo se află Adrian Ştef, preşedintele Consiliului Judeţean Satu Mare şi Ioan Şereş, directorul Direcţiei Tehnice de la Consiliul Judeţean Satu Mare care, împreună cu primarul comunei gestionează situaţia de criză.

Au intervenit poliţişti, care împreună cu localnicii încearcă să gestioneze cursul de apă prin amenajarea unor diguri din saci de nisip. A sosit aici pentru intervenţii şi o maşină a ISU Someş Satu Mare.

De asemenea, avem informaţii potrivit cărora curţi afectate sunt şi în Valea Vinului, unde se lucrează la decolmatarea şanţurilor.

Numeroşi locuitori ai comunei Bârsău cuprinşi de panică încurcă pe alocuri intervenţia menită a salva oameni, animale şi bunuri materiale.

09,00 După cum ne-a spus primarul Traian Ciurdaş, în unele locuinţe apa are adâncimea de 1 metru. S-a dispus evacuarea persoanelor din locuinţele afectate.

Este blocată şi circulaţia pe drumul judeţean, acolo unde apa are adâncimea de un metru.

Se intervine cu tractoare şi buldoexcavatoare, singurele mijloace de transport care pot să intre prin apă. Pentru a deschide cale liberă apei provenite din “ruptura de nor”, autorităţile au dispus deschiderea porţilor unor gospodării şi au dărâmant o serie de garduri.

Se menţine codul roşu de inundaţii.

 

5 comentarii

  1. Completa delasare a autoritatilor si a localnicilor .
    Cursurile de rau sunt pline de crengi si PET-uri, digurile neingrijite de pe timpul anilor 70. Nu exista poduri si santuri curatate in localitati.Localnicii care au fost speriati de inundatiile din 70 nu mai sunt. Tinerii care se reaseaza in vechile albii sunt prea tineri ca sa stie de urgia de atunci.Dar autoritatile ce fac?Unde se duc banii din impozite? Nici o prevenire, nici o precautie cu avizele de constructie. Nu exista pe timpuri inainte de venirea ploilor -furtunilor (de vara )sa nu se curate santurile si sa repare poduri. Vechile canale trasate prin anii 1970 au fost abandonate , trec cu utilajele peste ele, blocand cursul real stabilit.

  2. Are dreptate dl. Roatis Alexandru. Se intâmplă o dată la 40-50 de ani o astfel de nenorocire, dar, din păcate, când se intâmplă, se întâmplă.

    Nu mă pricep, nu cunosc condițiile specifice din zonele inundate, dar oare niște indiguiri, acolo unde se știe (istoric) că pot avea loc inundații in cazuri extreme cum au fost și ploile de acum câteva zile, n-ar trebui oare inalțate digurile pentru ca să se protejeze gospodăriile oamenilor?
    Bănuiesc că indiguirile costă, că sunt necesare investiții serioase. Cred că la aceste indiguiri trebuie să contribuie financiar CJ, adică ele să fie finantate de CJ, eventual prin apel la fondurile europene.

    Și ar mai fi o întrebare. Cei de la Agenția Națională de Imbunătățiri Funciare, Filiala Județană Satu Mare, n-au nici un rol în acest domeniu? Cine mai este director la ANIF Filiala Județeană SM, nu cumva unul pus în fotoliu pe criterii doar politice, unul care habar n-are de lucrări de imbunătătiri funciare, de …. ape, râuri, canale, maluri, decolmatări, îndiguiri, etc. Întreb și eu, fac doar pe curiosul, nu dau cu parul.

  3. Poate ne gandim ca o data la 45-50 de ani o asa gluma proasta din partea vremii o putem accepta, cel putin unii dintre noi mai putin afectati, desi in clipele urgiei eram cam umezi peste tot. Trecand peste dimensiunile grindinei si a comparatiilor facute, ramane o intrebare, ce mai urmeaza din partea dumneaei?Sa fie ca intr-o regiune din America in care in cateva zile a facut inundatii de a prapadit tot iar doi ani nu a mai plouat deloc?Sigur pe medie ar fi normal dar pe persoana fizica e un dezastru total. Un lucru e sigur am trecut pe Vremea versiune 2.0 iar noi suntem cam aceiasi oameni vulnerabili ca si pe cea cu versiunea 1.0. Vreme buna la toti!

Lasă un răspuns

Connect with