Audienţe în direct, cu Eva Laczko, invitat: Bogdan Georgescu. Titlul emisiunii: Cu ce programe vor fi aşteptaţi turişti la Carei în sezonul estival (reluare) 01.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Dumitru Pop,Eugen Kovacs,Doina Feher. Titlul emisiunii: A intrat preşedintele în campania electorală. (reluare) 02.10 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu,invitat: Romeo Poiană. Titlul emisiuni: Romeo Poiană – rapor la 6685 de zile . 03.10 Teatru 04.50 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, invitat: Crstina Sălăgean.Titlul emisiunii: Cultura de Coacăze. 05.40 Natura ne cheamă, cu Ioana Zaharia. 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul: Ilyes Ilona. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul: Prinzinger Zsoka. 08.00 Audienţe în direct, cu Eva Laczko, invitat: Bogdan Georgescu. Titlul emisiunii: Cu ce programe vor fi aşteptaţi turişti la Carei în sezonul estival?(reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul: Ilyes Ilona. 09.10 Educaţie ecologică, cu Cristina Bursuc,invitat: Mark Nagy Janos. Titlul emisiunii:Noutăţi în custodia ariei protejate de pe râul Tur. 09.45 Sănătate frumuseţe stil, cu Ioana Vladimirescu. 10.35 Religie, cu Eva Laczko , invitat: Pallai Bele. Titlul emisiunii: Gorog katolikus elet. 11.15 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Dumitru Pop,Eugen Kovacs,Doina Feher. Titlul emisiunii: A intrat preşedintele în campania electorală. (reluare) 13.00 Ştiri13.25Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, invitat: Crstina Sălăgean.Titlul emisiunii: Cultura de Coacăze. 14.20 Teleshopping 14.40 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu,invitat: Romeo Poiană. Titlul emisiuni: Romeo Poiană – rapor la 6685 de zile. 15.40 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu, invitat: Formaţia Clasic. 16.40 Panoramic sportiv, cu Constantin Damian, invitat: Dacian Nastai. Titlul emisiunii: Primăvara sportivă cu Dacian Nastai. 17.30 Iată omul cu Gabriel Ghişan,invitat: Călin Durla. 18.30 Audienţe în direct 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar 21.30 Cultură 22.30 Sănătate, frumuseţe, stil, cu Ioana Vladimirescu. 23.30 Ştiri

Peste 30.000 de participanţi, la ediţia a cincea a FILIT Iaşi

Scris de Vasile Andreica, 10 octombrie 2017 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Peste 30.000 de oameni au participat la cea de-a cincea ediţie a Festivalului Internaţional de Literatură şi Traducere Iaşi, care a avut loc în perioada 4 – 8 octombrie, şi la care au participat scriitori ca Jonathan Coe şi Gao Xingjian, laureat cu Nobel pe 2000.

Anul acesta, FILIT a însemnat peste 300 de invitaţi din întreaga lume, 150 de voluntari şi peste 100 de evenimente incluse în program.

Laureatul Premiului Nobel pentru Literatură, Gao Xingjian, a declarat: „Este o adevărată plăcere să descopăr un oraş cultural, primitor. Pentru mine, era greu de imaginat… Şi acest festival, FILIT, în acest oraş, este important. Găzduieşte sute de scriitori, editori, traducători din lumea întreagă. Mi se pare un adevărat miracol pe care nu mi l-am putut imagina înainte să ajung aici”.

„Este cel mai bun festival la care am participat. Şi am fost la multe din întreaga lume. Este cel mai bine organizat şi pus la punct, a fost o experienţă minunată pentru mine”, a spus Jeff Lindsay, creatorul celebrului personaj Dexter.

Scriitoarea Olga Tokarczuk a afirmat: „Venind aici, îmi imaginam că este vorba despre un festival prestigios, dar mic. Nu m-am aşteptat să fie un festival atât de bine organizat, festival de talie europeană. Îl voi recomanda tuturor prietenilor mei din alte ţări să vină aici, doar să fie aici. Sunt şi puţin geloasă, noi organizăm în Polonia un festival mic, local, şi îi voi întreba pe organizatori cum pot face şi eu asta, să organizez un festival atât de grozav”.

În cadrul ultimului eveniment FILIT, la Teatrul Naţional din Iaşi, scriitoarea Ioana Pârvulescu a primit premiul liceenilor pentru „cea mai îndrăgită carte apărută în 2016“, pentru volumul „Inocenţii”.

Juriul a fost format din 16 elevi din Iaşi coordonaţi de profesorii lor de Limba şi literatura română. În competiţie au intrat cinci romane scrise de autori români: Veronica D. Niculescu – „Spre văi de jad şi sălbăţie“, Ioan T. Morar – „Sărbătoarea Corturilor“, Radu Pavel Gheo – „Disco Titanic“, Ioana Pârvulescu – „Inocenţii“, Vlad Zografi – „Efectele secundare ale vieţii“.

FILIT este un proiect finanţat de Consiliul Judeţean Iaşi prin Muzeul Naţional al Literaturii Române Iaşi.

Abonează-te acum Online!
Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.