Image 1
Image 2

Peste 200 de copii şi tineri au participat la competiţia “Danţu’ Mânânţăilor”

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Imagine din concurs
Imagine din concurs

Vineri, 7 noiembrie, Sala Mică de festivităţi a Casei de Cultură a Sindicatelor din Satu Mare a găzduit cea de a IV-a ediţie a manifestării concurs “Danţu’ Mânânţăilor”, la care participă peste 200 de copii şi tineri din judeţ.

Manifestarea culturală devenită deja tradiţională a fost deschisă de Adrian Ştef, preşedintele Consiliului Judeţean Satu Mare, Felician Pop – consilier al preşedintelui, Robert Laszlo, directorul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale – CJCPCT, Janna Mykytiuk, deputat raional din Ucraina.

În alocuţiunile lor, vorbitorii au salutat iniţiativa de a se organiza un asemenea eveniment care să contribuie la păstrarea şi conservarea tradiţiilor, rezervat copiilor. Nu sunt puţine localităţile judeţului în care tineri de diverse vârste şi etnii sunt angrenaţi în activităţi culturale.

Doar la sate se poate păstra dansul autentic şi portul popular. Copiii născuţi acolo simt şi trăiesc emoţia dansului, spre deosebire de cei care locuiesc la oraşe şi încearcă doar să imite dansurile, fără a simţii paşii. Au fost adresate cuvinte de felicitare copiilor, părinţilor, cadrelor didactice care se ocupă de pregătirea echipelor de dansatori, de soliştii vocali şi de cei instrumentali.

Dansul şi cântecul popular fac parte din patrimoniul cultural al judeţului. În perioada actuală sunt vizibile aspectele ce privesc globalizarea, motiv pentru care merită făcute eforturi de păstrare a tradiţiilor şi a portului în cazul fiecărei etnii. Manifestarea ajunsă la cea de a IV-a ediţie este un festival rezervat copiilor talentaţi.

Pentru a răspunde unui număr cât mai mare de tineri care să-şi manifeste talentul, festivalul concurs s-a desfăşurat pe 3 secţiuni: dansuri populare – 10 formaţii, solişti vocali – 6, solişti instrumentişti – 2 şi două grupuri de ţâpuritoare, incluse la solişti vocali.

Juriul concursului a fost compus din: Dumitru Iederan – preşedinte, alături de membrii: Nicu Miclăuş, din partea Inspectoratului Şcolar Judeţean, Maria Petca Poptean, solistă de muzică populară oşenească, Nagy Orban director programe în cadrul CJCPCT şi Petrică Mureşan, director artistic al aceluiaş centru.

Evoluţiile micilor artişti au fost bine primite de asistenţa prezentă. Misiunea juriului nu a fost una uşoară. Dar cum în orice competiţie sunt învingători şi învinşi, câştigătorii pe secţiuni sunt: formaţii de dansuri – locul I – Florile Tărnii din Tarna Mare şi Codruleţul Junior – Tăşnad, locul II – Codrenaşii din Corund şi – Muguraşii din Giorocuta, locul III – Liceul German şi Şcoala din Agriş;

solişti instumentişti Turc Rareş şi Mario Farcău; solişti vocali locul I – Iulia Bura – Supur şi Florica Anamaria Cionca din Tarna Mare, locul II – Paula Cornea şi Ştefania Negru ambele din Satu Mare, iar locul III – Ionuţ Iuta din Satu Mare şi Larisa Mariţa din Turţ, în vreme ce la grupuri vocale au fost premiate: grupul de ţâpuritoare din Tarna Mare şi Cununiţa Năzdrăvană. Celelalte formaţii au primit premii speciale ale juriului.

Dumitru Iederan, preşedintele juriului a spus că pentru muzica populară ar fi trebuit să se dea premii înzecit.

 

1 comentariu

Lasă un răspuns

Connect with