Image 1
Image 2

Peste 2.500 de sătmăreni n-au primit voucherele la Centrul de vaccinare de la Avram Iancu

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

 

Dr. Golea Niță Bujor, coordonatorul Centrului, arată spre Guvern și Ministerul Sănătății

Centrul de vaccinare anti-CORONAVIRUS de la Școala Avram Iancu este cel mai primitor din municipiul Satu Mare. Aici nu se stă la coadă, personalul știe cum să se comporte cu sătmărenii și, în general, atmosfera este liniștită. Există chiar și un tonomat de cafea la intrare. Centrul de aici îl putem situa la polul opus față de ceea ce întâlnim la Policlinica Veche.

Tocmai de aceea, sătmărenilor li se recomandă să ia calea centrului din Micro 16. Sunt disponibile vaccinurile Comirnaty (Pfizer-BioNTech) și Janssen (Johnson & Johnson), iar programarea nu este necesară.

Până joi, 18 noiembrie, la ora prânzului, la centrul de la Avram Iancu s-a atins pragul de 235 de persoane vaccinate.

“Cred că ne vom apropia azi de 500. Pare liniște pentru că spațiul este generos și lumea nu stă la coadă. La noi nu veți vedea niciodată coadă, persoane care stau în ploaie să intre la vaccin. Totul merge bine”, ne-a declarat dr. Golea Niță Bujor, șeful centrului de la Avram Iancu.

Vouchere epuizate, sătmărenii se leagă gratuit de doctori

Așa cum se știe, persoanele care se vaccinează cu doza 2, ori cu prima doză de Janssen, ar trebui să primească, în mod normal, vouchere de aproximativ 100 de lei. Dar ele nu mai există, iar doctorul Golea ne transmite că problema se află la Guvern și Minister.

“O singură mare problemă avem: tichetele acelea, voucherele pe care trebuie să le primească oamenii. Mi se pare că este o bătaie de joc. S-au alocat bani de la buget la începutul campaniei, pentru c[ după aceea banii au dispărut, tichetele s-au epuizat. Pentru că, din păcate, populația României este foarte săracă, iar oamenii se leagă sufletește de acel tichet, de 100 de lei, vin și ne înjură pe noi. Asta pentru că noi suntem în fața lor. În mod normal, eu îi îndrum spre Prefectură. Nici măcar DSP-ul nu are nicio vină. Pe filiera asta e: Guvernul dă bani, Ministerul Sănătății îi aruncă la DSP-uri, iar DSP-urile fac licitațiile și apoi pot să emită bonurile. În momentul în care n-ai bani, nu poți să faci licitațiile fără acoperire. Cred că avem la tranzitul de la Avram Iancu, până acum sutem restanți la cel puțin 2.500 de oameni care au făcut doza 2, ori s-au vaccinat cu Johnson la noi”, ne-a explicat șeful centrului de la Avram Iancu.

Se pare că se înregistrează o creștere la capitolul vaccinări cu Jenssen, fapt care-i bucură pe medicii și asistentele de aici, cei care au întârzieri salariale de două luni.

Medicii și asistenții, neplătiți de două luni

“În ultima perioadă, din cauza evenimentelor neplăcute de la punctul de vaccinare de la Petea, începe să crească numărul de vaccinați cu Johnson. În rest, Primăria Satu Mare ne ajută cu ce poate, suntem destul de bine organizați. Personalul este destul de redus. Avem medici de la UPU, asistente de pe secțiile grele din Spital. Este un colectiv închegat încă de pe vremea când lumea hulea AstraZeneca. Din punctul acesta de vedere suntem oameni fericiți. La început, când s-au înființat centrele de vaccinare, în prima lună s-au dat banii la timp. Lucrurile s-au schimbat. În vară au fost restanțe de patru luni. Acum sunt restanțe de două luni. Acestea trebuia să fie cuprinse în buget, mai ales în luna ianuarie, când știai că deschizi centre de vaccinare, și că mai și câștigi pe spatele nostru. Suntem impozitați pentru munca aceasta de siguranță națională cu 42%. Un registrator stă aici cu 11 lei pe oră, după ce se impozitează suma. Nici pe ăia să nu-i plătești?”, spune interlocutorul nostru.

Altfel, acesta nu vrea să comenteze episodul cu centrul de vaccinare de la Vama Petea.

“În prima zi când s-a deschis acel centru am fost chemat în ideea că vine și ministrul de Interne. Am refuzat categoric. Am spus că eu am fost în Frontiera Petea să-i controlez pe cei de acolo, dar nu merg pentru așa ceva. Sunt niște colegi, fiecare răspunde de ceea ce a făcut. Noi ne străduim aici să fim excesiv de corecți. Nu vreau să comentez. Nu este problema mea. Nu ține nici măcar de partea organizatorică a Primăriei. Noi suntem singurii reprezentanți ai Primăriei și încercăm să nu avem probleme sub nicio formă”, ne-a mai spus doctorul Golea Niță Bujor, căruia i-am cerut și părerea legată de situația pandemică din următoarele luni: “Eu vă invit la a patra doză prin luna martie. Vin sărbătorile, vom auzi prin luna ianuarie că ne-am destrăbălat și că au crescut îmbolnăvirile. Din păcate, vom ajunge la a patra doză de vaccin.”

Situația vaccinării în Satu Mare

Campania de vaccinare împotriva COVID-19, situația în Satu Mare în 18 noiembrie 2021:

• numărul total de persoane vaccinate de miercuri până joi: 1.192, din care 417 cu prima doză și 351 cu doza 3 de rapel.
• număr total centre în care s-a realizat vaccinarea: 6 (Ambulatoriul de specialitate Satu Mare, Școala ”Avram Iancu” Satu Mare, Grup Școlar Industrial ”Iuliu Maniu” Carei, Ambulatoriu Spital Negrești-Oaș, Liceul Tehnologic Tășnad, PCTF Petea)
• cabinete de medicină de familie care au început vaccinarea: 66 din care 39 în mediul urban și 27 în mediul rural.
• vaccinați în cadrul Maratonului Vaccinării: 4.525
• numărul total de persoane vaccinate: 123 043
• numărul de reacții adverse raportate ieri: 0

Echipele mobile ale MApN au vaccinat 2.460 de persoane, în 19 locații.

2 comentarii

  1. O veritabilă debandadă totală! Cum am mai scris la un alt comentariu arătăm ca o veritabilă țară bananieră. Totuși era așa de greu să se trimită acele vouchere la fiecare prin Poșta Română? Cu ocazia asta mai lucrează și poștașul ceva. Cei care îndeamnă mai mult în bătaie de joc pe beneficiari să sune le recomand să încerce să apeleze și ei centrele de vaccinare, policlinica veche etc. Să vedem după cât timp se plictisesc și nu mai sună! Nu era mai bine să se spună că nu mai sunt bani? Adică să se recunoască adevărul?

Lasă un răspuns