Image 1
Image 2

Peste 16.000 de fermieri au primit avansul aferent subvenţiei pe 2016

Gheorghe Mihalca, director APIA Satu Mare
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Gheorghe Mihalca, director APIA Satu Mare
Gheorghe Mihalca, director APIA Satu Mare

Aşa cum deja se ştie, 30 noiembrie a fost ultima zi în care Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură (APIA) putea face plata avansului din subvenţia pentru anul în curs.

Spre deosebire de anul 2015, atunci când doar o mică parte a fermierilor au primit avansul la subvenţie, fiind evidente o serie de bâlbâieli, deficienţe ale programului informatic, iată că în acest an lucrurile s-au derulat considerabil mai bine.

Potrivit informaţiilor obţinute de la Gheorghe Mihalca, directorul executiv al APIA Satu Mare, peste 16.000 de fermieri sătmăreni, din 19.000, au primit avansul mult aşteptat pentru campania 2016.

Aşa cum se ştie, pentru anul 2016, fermierii au putut solicita sprijin financiar – subvenţie în baza unei cereri unice. După o serie de probleme existente în anul precedent în ceea ce priveşte programul informatic, atunci când din diverse motive doar o câtime din fermieri au putut intra în posesia avansului, iată că recent încheiata campanie s-a dovedit mult mai avantajoasă pentru fermieri.

Se cuvine subliniat faptul că pentru anul în curs 19.332 de fermieri sătmăreni au depus cereri unice pentru subvenţii. Din acestea, 1.295 de cereri, implicit fermieri, au intrat în eşantionul de control. Este vorba despre 320 de dosare în controlul clasic şi 975 în controlul prin teledetecţie.

După cum a menţionat directorul APIA Satu Mare, plata subvenţiilor s-a făcut în baza listelor “albe” transmise în teritoriu de către APIA Central.

Până la expirarea termenului de plată a avansului, 30 noiembrie, 16.354 de fermieri au primit avansul, printre care se numără şi 65 de dosare aflate în controlul clasic. Au rămas neachitate avansuri pentru aproximativ 3.000 de fermieri, din care peste 1.200 sunt în eşantionul de control.

Făcând o evaluare a cifrelor puse la dispoziţie de către Gheorghe Mihalca, se poate spune că peste 80% din fermieri, mai puţin pe partea de zootehnie, au primit avansul. Pentru cei care n-au intrat în posesia banilor, există posibilitatea de a solicita adeverinţă în baza căreia să se contracteze un credit în contul a 90% din cuantumul subvenţiei cuvenite pentru anul 2016.

Aşa cum am scris şi cu alte ocazii, plata avansului a început pe 17 octombrie şi s-a încheiat pe 30 noiembrie. Din 5 decembrie o să înceapă plăţile finale. Prioritate vor avea dosarele pentru care s-a plătit avansul.

Ca primă tranşă, fermierii au primit 69% din cuantumul stabilit pe suprafaţă pe următoarele scheme< Schema de plată unică pe suprafaţă – SAPS, 96,8861 euro/ha> Schema de plată redistributivă< nivelul 1 (1-5 ha) = 5 euro/ha, nivelul 2 (5-30 ha) = 48,8554 euro/ha> Schema de plată pentru practici agricole benefice pentru climă şi mediu (plata pentru înverzire)< 57,3714 euro/ha> Schema de plată pentru tinerii fermieri< 22,8718 euro/ha.

Aşa cum aţi putut remarca, sprijinul financiar este stabilit în euro, pe diversele scheme de sprijin, dar în conturile fermierilor au intrat şi vor intra sumele în lei, calculate după cursul Băncii Centrale Europene din data de referinţă 30 septembrie 2016, care a fost de 4,4537 lei pentru un euro.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with

IFPLUS ORDIN DE MINISTRU

Salariile din Finanțe, ANAF și Vămi au crescut

Salariile angajaților din Ministerul Finanțelor, ANAF și Autoritatea Vamală au crescut cu 23% după ce ministrul Marcel Boloș a semnat un ordin în acest sens, au declarat pentru Economedia.ro surse oficiale.

This content is for IZ Plus Lunar, IZ Digital+Print, IZ Duminica si IZ Plus 1 An, IZ Plus si Ziarul Digital 1 An, IZ+ si IZ PDF Lunar, IZ+ si IZ PDF 1 An, IZ+ si IZ PDF 3 luni, IZ+ si Tiparit si PDF Lunar, IZ+ si Tiparit si PDF 1 An, IZ+ si Tiparit si PDF 3 Luni, IZ+ si PDF <35 1 Luna, IZ+ <35, IZ PLUS ANUAL, and IZ PLUS 3 LUNI members only.
Log In Join Now