Peste 1500 de ucraineni din judet au serbat Craciunul pe stil vechi

Scris de Ioan Aniţaş, 09 ianuarie 2012 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »
Craciun pe stil vechi la familia Vasile Buciuta din Micula

Craciun pe stil vechi la familia Vasile Buciuta din Micula

    Vineri, 6 ianuarie, credinciosii ortodocsi de stil vechi – rusii lipoveni, ucrainenii, basarabenii si sarbii din Banat – au sarbatorit Ajunul Craciunului. In Romania traiesc peste un milion de adepti ai Bisericii Crestin-Ortodoxe de Stil Vechi. Aici se includ si ucrainenii din Micula, judetul Satu Mare.

Printre cei care au sarbatorit “Nasterea Mantuitorului” Craciunul in aceste zile se numara si comunitatea ucraineana de la noi din judet care numara peste 1500 de suflete.

In ziua de Craciun, fiecare crestin ortodox de stil vechi merge la biserica, la Liturghie, apoi la pranz, familiile se reunesc la masa traditionala, cu preparate din purcel de lapte fript la jar, sarmale, peste, ciorbe si borsuri, zacusca, totul stropit din abundenta cu vin rubiniu si votca.

Documentele arata ca au ramas cu decalaj de 13 zile (calendar “neindreptat”) cateva biserici precum Biserici Ortodoxe cu calendarul iulian – Patriarhia Ierusalimului, Biserica Rusa si Biserica Sarba, precum si Manastirile din Sf. Munte Athos, cu exceptia Vatopedului, care se numesc “pe stil vechi”, pentru ca praznuiesc Pastile si toate sarbatorile dupa vechiul calendar, adica pe stil vechi.

In seara de Ajun de Craciun am facut si noi o vizita la familia Vasile Buciuta, liderul comunitatii ucrainene din comuna Micula, judetul Satu Mare, vicepresedinte al Filialei judetene.

Mai multe cititi in editia tiparita disponibila la chioscurile de ziare sau in editia electronica (abonament pdf).

Abonează-te acum Online!
Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.