10.10.2019 00.00 Dezbatere electorală , cu Stela Cădar, invitaţi: Dan Burulea, Adelin Ghiarfaş, Otto Nagy, Adrian Farcău. Titlul emisiunii: PNL vrea un guvern cu 15-16 ministere. (reluare) 02.00 Ştiri 02.30 Audienţe în direct cu Mihai Sălceanu, invitat: Paula Gabor, Mihai Paşolea . Titlul emisiunii: Ce modificări ale codului rutier au intrat recent în vigoare? (reluare) 04.00 Info Studio cu Ioan Aniţaş. Titlul emisiuni: Rolul asociaţiei cazacilor şi obiectivelele sale în România. 05.00 O partidă de pescuit 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 08.00 Dezbatere electorală , cu Stela Cădar, invitaţi: Dan Burulea, Adelin Ghiarfaş, Otto Nagy, Adrian Farcău. Titlul emisiunii: PNL vrea un guvern cu 15-16 ministere. (reluare) 10.00 Zone Folclorice cu Ioana Vladimirescu invitat: Ionela Toma. 11.00 Ne cheamă Natura cu Ioana Zaharia. 11.45 Teleshopping 12.00 Ştiri 12.30 Audienţe în direct cu Mihai Sălceanu, invitat: Paula Gabor, Mihai Paşolea . Titlul emisiunii: Ce modificări ale codului rutier au intrat recent în vigoare? (reluare) 14.40 Dezbatere electorală, cu Stela Cădar, invitaţi: Dan Burulea, Adelin Ghiarfaş, Otto Nagy, Adrian Farcău. Titlul emisiunii: PNL vrea un guvern cu 15-16 ministere. (reluare) 16.00 Teleshopping 16.30 Panoramic Sportiv cu Constantin Demian, invitat: Cosmin Iuhas. Titlul emisiuni: Despre fotbalul sătmărean cu antrenoul Cosmin Iuhas. 17.30 Sănătate cu Mihaela Ghiţă, invitat: Cătălin Cismaş. Titlul emisiuni: Anxeitatea cauze şi tratament. 18.00 Audienţe în direct cu Eva Laczko (direct) 19.30 Ştiri 20.00 Dezbatere electorală , cu Stela Cădar (direct) 22.00 Ştiri 22.30 Audienţe în direct cu Eva Laczko (reluare)

Pesta porcină africană loveşte din nou în judeţ, la Orbău şi Cehal

Scris de Ioan Aniţaş, 29 ianuarie 2019 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »
porc-pesta

porc-pesta

Dacă la sfârşitul lunii iulie a anului 2017, judeţul Satu Mare a fost primul din ţară în care s-a confirmat existenţa pestei porcine africane – PPA, tot aici, cel puţin pentru o perioadă de 10 zile, în intervalul 16 – 26 ianuarie 2019, au fost stinse toate focarele cu această maladie necruţătoare, în cazul porcilor domestici.

După stingerea tuturor focarelor de pestă porcină africană din judeţ pe 16 ianuarie la porcii domestici, medicii veterinari sătmăreni se aşteptau la o perioadă de aşezare a lucrurilor, de linişte. Aşteptările se bazau în principal pe faptul că numeroşi porci de pe tot cuprinsul judeţului au fost sacrificaţi cu ocazia Crăciunului şi a Anului nou, fapt ce reducea simţitor posibilităţile de transmitere a virusului pe seama animalelor sau a unor preparate din animale scăpate eventual de sub control.

Iată că această aşteptare de a nu mai avea focare de PPA a fost de scurtă durată. Potrivit unor surse demne de încredere, la sfârşitul săptămânii trecute, medicii veterinari au suspicionat două noi cazuri de pestă porcină africană în Cehal şi Orbău.

După ce probele de ţesuturi (organe) au fost transmise la Bucureşti, la Laboratorul din cadrul Institutului de Diagnostic şi Sănătate Animală, în câteva zile va exista şi rezultatul. Din păcate (din fericire pentru crescătorii de animale domestice), rezultatele analizelor de la Satu Mare au fost confirmate cu fiecare ocazie la Bucureşti.

Potrivit sursei, îmbolnăvirea animalelor s-a produs într-o zonă în care Pesta Porcină Africană este prezentă în mediul silvatic, la mistreţi.

 

Marţi, 29 ianuarie, Prefectura a institit un plan de măsuri pentru zona respectivă.

 

Abonează-te acum Online!
  1. Dac Bulibas a spus: 30 ianuarie 2019, ora 11:50

    Lichidati/impuscati mistretii !!!. Curatati zona de mistreti altfel nu scapati de PPA !.

Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.