00.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Mariana Săllăgean, Beniamin Urs, Horia Adrian Ungur. Titlul emisiunii: Ce decizii au luat liderii coaliţiei PSD-ALDE? (reluare) 01.30 Info Studio cu Ioan Aniţaş, invitat: Bogdan Georgescu. Titlul emisiunii: Scriitorii de expresie maghiară din Carei sunt mai cunoscuţi în Ungaria. 02.25 Ne Cheamă Natura 03.25 Portret de artist 04.15 Concert Samus Quit Art - la Poesis 05.20 În Slujba Comunităţi cu Mihai Sălceanu, invitat: Sînziana Cristea. Titlul emisiuni: Sînziana Cristea 4420 raport la de zile. 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 08.00 Audienţe în direct, cu Mihai Sălceanu, invitat: Viorel Verzeş. Titlul emisiuni: Cât de sigur e sistemul de pensii de stat?(reluare) 09.00 La Psiholog 09.30 Viaţa la Ţară cu Ioan Aniţaş. Titlul emisiunii: Ziua pomiculturii sărbătorită la Săuca. 10.30 Religie cu Eva Laczko, invitaţi: Pallai Bela, Roman Janos. Titlul emisiunii: Retrospectiva vizitei papale. 11.15 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Mariana Săllăgean, Beniamin Urs, Horia Adrian Ungur. Titlul emisiunii: Ce decizii au luat liderii coaliţiei PSD-ALDE? (reluare) 13.00 Ştiri 13.30 Educaţie Ecologică cu Cristina Bursuc, invitat: Elisabeta Bekessy. Titlul emisiunii: Acţiuni cu tânăra generaţie în scop ecologic. 14.10 Teleshopping 14.30 Zone Folclorice cu Ioana Vladimirescu, invitat: Georgiana Marina. 15.40 Prieteni necuvântători cu Alina Blejan, invitat: Zoltan Szabo, dresor de câini. 16.30 Info Studio cu Ioan Aniţaş, invitat: Bogdan Georgescu. Titlul emisiunii: Scriitorii de expresie maghiară din Carei sunt mai cunoscuţi în Ungaria. 17.20 Panoramic sportiv, cu Ionuţ Blăjean, invitat: Gheorghe Sabău. Titlul emisiunii: Box în weekend: Cupa Voinţa – memorial Timofie Pogăciaş şi Liviu Gheţe. 18.00 Sănătate, cu Mihaela Ghiţă. 18.30 Audienţe în direct, cu Eva Laczko (direct) 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar (direct) 21.30 Ştiri 22.00 Audienţe în direct, cu Eva Laczko (reluare) 23.30 În Slujba Comunităţi cu Mihai Sălceanu, invitat: Sînziana Cristea. Titlul emisiuni: Sînziana Cristea 4420 raport la de zile. 25.06.2019

Personaje vizibile şi invizibile

Scris de Dumitru Păcuraru, 09 ianuarie 2019 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Viaţa politică se învârte în jurul unui foarte redus număr de personaje. Prin natura funcţiei se află mereu în centrul atenţiei preşedintele republicii, primul ministru, preşedinţii celor două camere ale parlamentului, liderii partidelor parlamentare, iar în mod excepţional miniştri, funcţionari publici, parlamentari, primari etc. care sunt în centrul unor scandaluri. Uneori, în mod incidental, devin protagoniştii primelor pagini ale ziarelor oameni care au realizat câte ceva.

Realitatea se află dincolo de personajele care joacă în comedia de zi cu zi. Preşedintele merge la schi. Este o ştire. Viorica Dăncilă se bâlbâie la un nume de prim ministru al unei ţări din afara UE. Este o ştire. Liviu Dragnea este chemat la DNA. Este o ştire. Dar ce se află dincolo de aceste fapte banale? Unde trebuie căutată România adevărată, profundă?

Poate în activitatea unor funcţionari despre care presa nu a scris şi nu va scrie niciodată dacă nu vor fi protagoniştii unor scandaluri. Poate că România reală poate fi aflată în jurul unor oameni de afaceri, a unor oameni de cultură care se ridică mult peste standardele atinse de politicieni.

A căuta realitatea dincolo de politică este o acţiune sortită eşecului. În ultima perioadă preşedintele Iohannis şi-a găsit o nouă formă de luptă politică. Se opune oricărui demers al guvernului.
Guvernul demite un ministru, preşedintele se opune. Guvernul propune un nou ministru, preşedintele se opune. Ce înseamnă asta? Că ne aflăm în plină campanie electorală şi prin orice mijloace fiecare jucător politic înţelege că trebuie să se afle în centrul atenţiei.

Moduri viclene de a atrage atenţia asupra unor figuri politice sunt sondajele. Un prim scop al sondajelor este să creeze ierarhii.
Cine comandă stă în faţă. În sondajele comandate de PSD se înţelege că PSD iese pe primul loc. Dacă sondajul este comandat de PNL este de la sine înţeles că PNL este favorizat. Cu toate acestea sondajele continuă să atragă. Oamenilor le plac ierarhiile chiar dacă nu cred în ele.

În următoarea perioadă agenda publică va fi ocupată de presupuşii candidaţi la preşedinţie. Printre ei se află viitorul preşedinte? Nu se ştie. Dintre numele vehiculate în sondaje doar unul este sigur că va candida. Este actualul preşedinte. Alte nume: Liviu Dragnea, Călin Popescu Tăriceanu, Gabriela Firea, Victor Ponta, Dacian Cioloş.

Ultimul nu are un statut foarte cert. A fost prim ministru tehnocrat. În ultima vreme PNL îl consideră vinovat pentru rezultatele slabe obţinute la alegerile din 2016 pentru că l-a susţinut, iar acesta nu i-a întors serviciul.

Din lista scurtă a posibililor candidaţi prezidenţiali, Dacian Cioloş este personajul cel mai secretos. Cine îl susţine, pentru ce a rămas în centrul atenţiei şi după ce nu a mai ocupat nicio funcţie publică şi nu are nici în mod clar o formaţiune politică?

În altă zonă, un alt posibil candidat are în spate cel mai mare partid, dar nu întreg partidul îl agreează în postura de candidat prezidenţial. Este sub scorul partidului, în vreme ce Călin Popescu Tăriceanu este peste partid, peste ALDE.
Apare printre favoriţi şi Gabriela Firea. Primarul general al Capitalei are o poziţie fragilă în partidul pe listele căruia a candidat. Între ea şi Dragnea a izbucnit un scandal şi era cât pe ce să fie exclusă din PSD.

Fiecare dintre aceste personaje au mai multe bile negre decât albe. Avantajul lor constă în faptul că datorită funcţiilor sunt singurele figuri publice vizibile.
Întrebarea este dacă lumea aşteaptă un personaj cu totul nou, unul care să aibă capacitatea de a reînvia speranţele majorităţii cetăţenilor români. Poate că există, dar ce partid este dispus să-l susţină? Un astfel de personaj din afara lumii politice a fost primarul din Sibiu.

Abonează-te acum Online!