Image 1
Image 2

Percheziţii la Satu Mare într-un dosar de evaziune fiscală

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

mascatiProcurori DIICOT şi mascaţi fac percheziţii, miercuri dimineaţă, la mai multe firme într-un dosar de evaziune fiscală şi spălare de bani cu un prejudiciu de aproximativ 4,5 milioane de euro, în acest caz fiind vizat şi omul de afaceri Florian Walter.

Update: ora 14.

Două persoane din judeţul Satu Mare au fost duse la audieri, la Ploieşti. “Urmare a  sesizării întocmite de către inspectorii Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală – Bucureşti, procurorii din cadrul DIICOT – S.T. Ploieşti au efectuat investigaţii privind modul în care sunt respectate prevederile legislaţiei fiscale şi contabile, în legătură cu tranzacţiile comerciale desfăşurate în perioada  2012 – 2014 de către societatea COMPANIA ROMPREST SERVICE SA, cu societăţile comerciale LA TEAM LINE SOLUTIONS SRL, ROMCONCORD TEHNIC SERVICE SRL şi EURO GRUP SRL.

În  cauză, există suspiciunea rezonabilă că în perioada 2013-2014 s-a constituit un grup infracţional organizat format din 23 de persoane şi coordonat de către suspectul W. F., care a desfăşurat operaţiuni financiare din sfera evaziunii fiscale şi a spălării banilor, utilizând ca mod de operare reducerea artificiala a profitului impozabil şi TVA de plată, efectuarea unor decontări fictive de la diferite societăţi şi ulilizarea de societaţi comerciale “tip fantomă”, pentru realizarea operaţiunilor ilicite. Astfel, în scopul reducerii masei de profit şi a TVA de plată, suspectul W. F. a iniţiat şi a coordonat aceste circuite financiare, pe mai multe paliere, ce au avut drept scop înregistrarea în contabilitatea societăţii Compania Romprest Service SA Bucureşti a achiziţiilor, de la diverse societăţi comerciale, utilizate exclusiv pentru emiterea de facturi. După înregistrarea în contabilitatea societăţii a facturilor aferente achiziţiilor fictive, sumele consemnate în documentele respective erau virate, iniţial, în conturile societăţilor fantomă emitente, ulterior fiind transferate în conturile altor societăţi comerciale de tip „fantomă”,  fiind retrase în numerar şi preluate de către suspectul W. F., în vederea utilizării în scopuri proprii. S-a constatat că retragerea fondurilor era efectuată de către ceilalţi membri ai grupului, în scopul restituirii lor în numerar, către iniţiatorul acestui circuit fictiv, respectiv suspectului  W. F., operaţiune realizată sub coordonarea unor membrii ai grupului infracţional organizat.

S-a reţinut că circuitele comerciale fictive, precum şi cele financiare asociate, au fost operaţionalizate de către suspectul W. F., cu sprijinul membrilor grupului, fiecare dintre aceştia îndeplinind sarcini prestabilite şi fiind remunerati în consecinţă. Astfel, referitor la activitatea infracţională a suspectului W. F. a rezultat faptul că acesta a înaintat solicitări punctuale de retragere a unor fonduri financiare din circuitul financiar legal al SC COMPANIA ROMPREST SERVICE SA Bucureşti, iar prin intermediul unor suspecţi, a coordonat demersurile concrete întreprinse de ceilalţi membri ai grupării, care au avut drept obiectiv atât obţinerea unor fonduri financiare ce puteau fi utilizate de către suspectul W. F. în scopuri proprii, cât  şi de către societatea ROMPREST.
Din cercetări s-a stabilit că membrii grupării preluau solicitările transmise de către lider, stabilind modalitătile concrete de acţiune pentru retragerea fondurilor din circuitul financiar al SC COMPANIA ROMPREST SERVICE SA.

De asemenea, unul dintre suspecţi  îi coordona pe ceilalţi membrii ai grupării în demersurile de înfiinţare a firmelor ”fantomă” ce erau interpuse în circuitul comercial fictiv, stabilea succesiunea transferurilor financiare şi firmele ce vor fi utilizate, negocia direct cu reprezentanţii societăţilor bancare condiţiile deschiderii şi utilizării conturilor bancare asociate firmelor “fantomă”, însoţindu-i personal pe aceştia la efectuarea retragerilor de numerar.

Prejudiciul produs bugetului  consolidat al statului este în valoare totală de 4.500.000 euro,  reprezentând impozitul pe profit şi a taxei pe valoarea adăugată,  la care se adaugă suma de 60.494.600 lei  (echivalentul a 14.000.000 euro) supusă procesului de reciclare.

Procurorii DIICOT – S.T. Ploieşti  efectuează cercetări faţă de suspecţi sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat.

În cauză au fost  instituite măsuri asiguratorii până la concurenţa sumei de 18 milioane de euro reprezentând contravaloarea prejudiciului produs prin săvârşirea infracţiunilor.

La sediul DIICOT- S.T. Ploieşti  vor fi aduse în vederea audierii un număr de 50 de persoane.

Acţiunea a fost efectuată cu sprijinul B.C.C.O. Ploieşti, B.C.C.O. Cluj-Napoca, B.C.C.O. Satu Mare, B.C.C.O. Bucureşti şi GRUPĂRII MOBILE DE JANDARMI „MATEI BASARAB”.” se arată într-un comunicat de presă al DIICOT.

 

Conform unor surse judiciare, procurorii DIICOT şi poliţiştii Direcţiei de Combatere a Crimei Organizate fac 28 de percheziţii în judeţele Prahova, Ilfov, Giurgiu, Cluj, Satu Mare, Braşov şi Brăila, precum şi în Capitală, fiind vizate 23 de persoane şi firme suspectate de evaziune fiscală şi spălare de bani.
Suspecţii ar fi folosit mai multe firme “fantomă” controlate prin interpuşi, societăţi cu care aceştia au semnat mai multe contracte fictive privind livrări de bunuri sau prestări servicii.
Sursele citate spun că suma “spălată” este de aproximativ 14 milioane de euro, iar prejudiciul produs statului se ridică la circa 4,5 milioane de euro.

Printre societăţile la care au loc percheziţii este şi Romprest, care asigură salubrizarea în sectorul 1 al Capitalei.
În acest dosar este vizat şi omul de afaceri Walter Florian, care controlează societatea Romprest şi la locuinţa căruia au loc, de asemenea, percheziţii.
Dosarul este instrumentat de DIICOT Ploieşti, astfel că persoanele care vor fi ridicate în urma percheziţiilor vor fi duse la audieri la această structură.
Florian Walter a fost actionar majoritar al FC Petrolul, precum şi unul dintre acţionarii echipei Dinamo, club de la care s-a retras în 2009. El a preluat apoi clubul Universitatea Cluj, iar în vara anului 2012 a plecat la FC Petrolul. Din vara anului 2013, Walter a revenit la U Cluj.

2 comentarii

  1. Du-te Daniela Ciuta la somn ca umpli tot netul cu comentariile tale de rahat. Daca bulibasul tau de sot, un fel de Tona de Severin, nu poate ajunge primar, nu trebuie sa scrii minciuni pe toAte saiturile. Careienii s/au lamurit cu tine, mai trebuie sa se lamureasca soi satmarenii ca esti nebuna de legat. Rusine, rusine, rusine celor doi Ciutalai ordinari, unul bronzat din nastere, dar ambii cu comportament de bronzat.

  2. va asteptam si la CAREI la fabrica de mic mobilier a lui covacila unde se lucreaza cu angajati la negru adica pensionari adusi de la caminul de batrani unde a fost schimbat directorul pop ghita ca nu a lasat sa se profite de batrani asa cum face servila doctorita bart.
    micul mobliier trece granita fara forme legale la urziceni cu romica verisorul si se factureaza la scolile din oras scaune cu pret umflat!
    UNDE ESTE pamantul de DOMENIUL STATULUI de la Carei domnilor???? cele 900 de hectare unde au plecat domnule primar covaci?

Lasă un răspuns

Connect with

EXCLUSIV: Grigore Bota alias ”Brancardierul morții” sau “Ucigașul de boschetari“ va fi pus în libertate

Criminalul în serie ar fi ucis 11 bărbați

EXCLUSIV: Grigore Bota alias ”Brancardierul morții” sau “Ucigașul de boschetari“ va fi pus în libertate

Grigore Bota (65 ani) este maramureșeanul considerat cel mai prolific criminal în serie din România postdecembristă, dar și din istoria Maramureșului. Cunoscut ca și ”Brancardierul morții” sau “Ucigașul de boschetari”, Bota ar fi ucis 11 bărbați în perioada aprilie – august 2000. A aruncat cadavrele lor fie în zona Gării CFR din Baia Mare, fie pe malurile râului Săsar.