Pentru a-şi plăti taxele în ţară, românii din Diaspora vor fi monitorizaţi online | Informaţia Zilei

Pentru a-şi plăti taxele în ţară, românii din Diaspora vor fi monitorizaţi online

Scris de Vasile Nechita, 09 septembrie 2019 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Proiectul a generat nemulţumiri în rândul celor aflaţi la muncă în străinătate

Românii stabiliţi în străinătate vor trebui să fie identificaţi de ambasadele şi consulatele României, pentru a fi înregistraţi de Fisc în Spaţiul Privat Virtual, de unde ANAF le va putea urmări “rezidenţa fiscală” şi îi va putea anunţa dacă au de plătit taxe în ţară, potrivit unui proiect de ordin al Ministerului Finanţelor.

Este “necesară identificarea în străinătate, la misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale României, a persoanelor fizice în scopul înregistrării acestora ca utilizatori ai serviciului «Spaţiul privat virtual» (SPV)”. Ministerul Finanţelor a susţinut că această măsură este necesară pentru că mulţi cetăţeni români domiciliază sau lucrează în afara graniţelor ţării, iar statul este interesat ca toţi contribuabilii săi să îşi îndeplinească obligaţiile fiscale, indiferent de locul unde trăiesc sau muncesc aceştia.

Îmbunătăţirea transparenţei şi reducerea birocraţiei

Mai mult, într-un comunicat de presă, Ministerul Finanţelor Publice a precizat că a decis “extinderea exploatării potenţialului Spaţiului Privat Virtual ca instrument de relaţionare directă cu fiecare contribuabil la bugetul de stat” cu scopul eficientizării “comunicării, îmbunătăţirea transparenţei şi reducerea birocraţiei ANAF”.

Astfel, în SPV urmează să fie incluse următoarele: chestionarele întocmite de persoanele fizice la sosirea şi/sau plecarea în/din România; notificările privind rezidenţa persoanelor fizice; declaraţiile de înregistrare fiscală; cererile pentru eliberarea Certificatului de rezidenţă fiscală; certificatele de rezidenţă fiscală; cererile de restituire; cererile de atribuire a numărului de ordine din Registrul de evidenţă a aparatelor de marcat electronice fiscale instalate în judeţ sau municipiul Bucureşti sau a numărului unic de identificare din aplicaţia informatică a Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală şi a certificatului de atribuire a numărului unic de identificare a aparatelor de marcat electronice fiscale; evidenţa creanţelor fiscale. Prin utilizarea SPV-ului persoanele fizice vor putea să verifice corectitudinea “prelucrării Declaraţiei unice privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice, pe care au depus-o pe suport de hârtie”, potrivit comunicatului.

“În ceea ce priveşte implementarea acestora în SPV, s-a prevăzut o normă tranzitorie potrivit căreia aceasta se aplică în termen de 3 luni de la data publicării prezentului ordin în Monitorul Oficial al României, Partea I. În ceea ce priveşte implementarea termenului de 3 luni, s-a apreciat necesar atât pentru crearea conexiunilor la sistemele informatice între Agenţia Naţională de Administrare Fiscală şi oficiile consulare sau ambasadele României, cât şi pentru adaptarea sistemelor informatice”, se mai arată în proiect.

Conform noului proiect, care deja a generat nemulţumiri în rândul românilor aflaţi la muncă în străinătate, persoanele plecate din România pentru o perioadă mai mare de 183 de zile vor fi notificate de autorităţile relevante dacă sunt rezidente sau nerezidente în România, dacă au o obligaţie fiscală integrală în România sau aceasta va fi impusă numai pentru veniturile obţinute din România.

Abonează-te acum Online!
  1. Dac Bulibas a spus: 10 septembrie 2019, ora 10:00

    Inca o porcarie romanesca !!!. Daca nu vreti sa va înregistrati ca utilizatori ai serviciului «Spaţiul privat virtual» atunci nu va identificati in strainatate !. Nu va poare nimeni obliga/impune sa folositi acest serviciu de urmarire ce poate aduce atingere vietii private !. Aveti dreptul la libera alegere garantata de Drepturile omului !. Ministrul Finantelor Eugen Teodorovici este un mare PROST iar actiunile lui sunt proaste izvorate din capul prost si de podoaba pe care-l are ! ( exemplu si impozitarea bacsisurilor, etc, etc. ). Poate vor trebui sa plateasca si o taxa utilizatorii acestui serviciu. Acest proiect este sortit din start esecului !!!.

Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.

  • Goldis Admitere

  • Dacă vrei ca reclama ta să apară aici, sună la 0261.767.303 sau 0724.103.517