Image 1
Image 2

Pe urmele dacilor în Marea Britanie

Brownwen Riley
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Brownwen Riley
Brownwen Riley

Institutul Cultural Român din Londra a găzduit, în prima zi a lunii iulie, un dialog despre amprentele civilizaţiei romane în Marea Britanie. Evenimentul a fost prilejuit de lansarea cărţii “Journey to Britannia – from the Heart of Rome to Hadrian’s Wall, AD 130”, semnată de scriitoarea şi cercetătoarea britanică Bronwen Riley, o veche prietenă a României şi autoarea volumului “Transylvania” (Frances Lincoln, 2008).

În debutul serii au susţinut intervenţii Richard Milbank – editorul şi autoarea, care a mulţumit publicului pentru prezenţa în număr mare. Evenimentul a continuat, mai apoi, cu o conversaţie pe marginea cărţii între autoare şi interlocutorul său – Tim Richardson, critic de peisagistică, printre temele abordate de cei doi fiind şi câteva trimiteri la istoria spaţiului românesc, şi anume la prezenţa dacilor pe teritoriul Britaniei, descoperirile arheologice demonstrând faptul că legiunile recrutate în Dacia au contribuit la construcţia zidului lui Hadrian. Lansarea, organizată în colaborare cu editura britanică Head of Zeus, s-a bucurat de un real succes, entuziasmul celor prezenţi manifestându-se prin numărul mare de autografe oferite de autoare.

“Journey to Britannia – from the Heart of Rome to Hadrian’s Wall, AD 130” este o evocare a unei călătorii de la Roma până la zidul lui Hadrian. Până în 125 AD, Britannia era demult sub influenţa Imperiului Roman, fiind puse bazele celor mai importante oraşe, iar construcţia zidului comisionat de împăratul Hadrian pe frontiera scoţiană a imperiului era aproape de final. Autoarea dedică un capitol fiecărei etape a acestei călătorii epice, descriind locurile vizitate, precum şi oamenii şi obiectele văzute. Cartea dezvăluie colţul britanic al civilizaţiei romane într-un mod impresionant şi cu o precizie nemaiîntâlnită. Printre temele abordate în carte, autoarea vorbeşte despre prezenţa dacilor în Marea Britanie, susţinând că Dacia şi Britannia sunt provincii similare în mai multe privinţe, cu precădere prin faptul că ambele erau locuri conflictuale, la periferia imperiului, aflate sub ameninţarea forţelor barbare.

Bronwen Riley este captivată de România de mai bine de zece ani. A locuit o vreme alături de ţăranii transilvăneni din îndepărtatele sate ale Apusenilor, studiind tradiţii şi obiceiuri locale. Entuziasmată de lumea lor patriarhală, a organizat vizite culturale în această zonă, pentru a o face cunoscută, şi a publicat volumul “Transylvania” împreună cu fotograful Dan Dinescu. Este absolventă de studii clasice la Universitatea Oxford şi s-a specializat în arta post-bizantină din România la prestigiosul Institut Courtauld din Londra. A colaborat cu o serie de reviste şi ziare britanice, iar în momentul de faţă este editor al ghidurilor publicate de English Heritage, organizaţia naţională engleză pentru patrimoniu.

Tim Richardson este un istoric şi critic independent care activează în domeniul grădinăritului şi peisagisticii. Tim colaborează cu diverse ziare şi reviste, printre careThe Daily Telegraph, Financial Times şi Country Life, şi este autorul a nouă cărţi pe teme de grădinărit şi peisagistică. De asemenea, este membru în consiliul de administraţie al Garden History Society şi membru al comisiei consultative a National Trust.

Lansarea cărţii publicate de editura Head of Zeus este o continuare a proiectelor de colaborare a ICR Londra cu diferite edituri britanice, în vederea promovării unor scrieri cu tematică românească, precum şi a unor autori români sau de origine română. În egală măsură, evenimentul a marcat interesul pentru o perspectivă britanică asupra unei perioade fascinante din istorie – influenţa Imperiului Roman în Marea Britanie.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with