Program ITV: 00.00 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină, invitaţi Zazula Bela, Radu Roca, Romeo Pop, titlul emisiunii: Zi neagră pentru cetăţenii municipiului Satu Mare (reluare) 01.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi Gabriel Leş, Claudiu Ţinca, Ciprian Costea, titlul emisiunii: Tarife duble pentru parcare (reluare) 02.30 Concert In Memoriam Tavi Bud 03.36 Sport, meci de fotbal, FC Olimpia-Dacia Brăila 05.17 Educaţie ecologică, cu Cristina Bursuc, invitat Elisabeta Bekessy, titlul emisiunii: Concursul Viaţă pentru Mediu la final 05.43 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, titlul emisiunii: Florile, între pasiune şi afacere 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea Prinzinger Zsoka 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea Nicolate Balea 08.00 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină, invitaţi Zazula Bela, Radu Roca, Romeo Pop, titlul emisiunii: Zi neagră pentru cetăţenii municipiului Satu Mare (reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea Prinzinger Zsoka 09.30 Iată omul, cu Gabriel Ghişan, invitat Mariana Dragoş 10.27 Religie, cu Mihaela Ghiţă, invitat Laurenţiu Costin, titlul emisiunii: Rostul postului în respectarea poruncilor dumnezeieşti 11.28 Teleshopping 11.35 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi Gabriel Leş, Claudiu Ţinca, Ciprian Costea, titlul emisiunii: Tarife duble pentru parcare (reluare) 13.00 Ştiri 13.36 Sănătate, cu Mihaela Ghiţă, invitat Marcel Nichita, titlul emisiunii: Ritualuri pentru îngrijirea tenului iarna 14.13 Teleshopping 14.30 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu, titlul emisiunii: Adrian Albu raport la 4.860 de zile 15.36 Panoramic sportiv, cu Ionuţ Blăjean, invitaţi Cristian Popa, Răzvan Nintaş, titlul emisiunii: Doi antrenori de fotbal în judeţ cu licenţa A 16.35 Mesager educaţional, cu Vasile Nechita, titlul emisiunii: Un proiect în parteneriat cu alte 4 ţări 17.30 Şedinţă de Consiliu 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Mihai Sălceanu 21.30 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, invitat Ferencz Levente, titlul emisiunii: Cerbii lopătari din Supur, atracţie pentru turişti 22.30 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu 23.30 Ştiri

Pe două fronturi

Scris de Dumitru Păcuraru, 07 noiembrie 2017 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Protestele de stradă încep de la o cotă foarte înaltă. S-a acumulat destulă energie pentru o explozie de proporții. Dezbaterea pe marginea proiectului de legi ale Justiției nu s-a soldat cu armonizarea opiniilor. Taberele au rămas pe aceleași poziții. Nimeni nu s-a lăsat convins. Cei care erau de părere că nu trebuie să se schimbe nimic ies în stradă sau aprobă protestele, în vreme ce partea care dorește o schimbare susține că parlamentul trebuie să-l voteze urgent.

Chiar dacă nicio parte nici alta nu cunosc conținutul proiectului avansat de ministrul Toader fiecare tabără își apără cu toată forța opiniile preconcepute.

Se va merge până în pânzele albe. Opoziția cunoaște  vulnerabilitatea coaliției PSD-ALDE și lovește acolo. Evident, punctul slab al coaliției de guvernare este Justiția.

Momentul ales pentru dezbaterea parlamentară este, de asemenea, prost. În goana lui după bani guvernul s-a lansat într-o nouă aventură, a modificării codului fiscal. A pus gaz pe foc. După ce a majorat salariile s-a trezit cu vistieria goală. Soluția cea mai la îndemână< impozite mai mari.

La prima vedere PSD luptă pe două fronturi. ALDE are propriile războaie. Se merge atât de departe încât se vorbește despre o „revoluție fiscală”. Prost pregătită, legea salarizării, nu rezolvă problemele. La pensii este în continuare o harababură. Unii au pensii uriașe, alții sub nivelul subzistenței. Aici ar fi trebuit să declanșeze  PSD o revoluție, dar nu a avut curajul.

Modul în care se raportează guvernul la diferitele grupuri socio-profesionale, după cum prioritizează problemele, pare că nu știe cu adevărat ce vrea. Face încercări, experimentează, întine coarda, iar când simte că societatea se opune dă în spate.

În câteva luni a propus diverse soluții la care a renunțat sub presiunea opiniei publice. Pe cât de populare sunt creșterile de salarii, pe atât de nepopulare sunt măsurile fiscale. Pe unele doar le-a propus, pe altele le-a pus în practică. Rezultatele sunt discutabile.

Legile justiției sunt cu totul altceva. PSD s-a mai ars o dată cu Ordonanța 13. Ecoul scandalului încă nu s-a stins. Din cenușa OUG 13 poate oricând sări o scânteie. Pachetul de legi ale justiției reprezintă un butoi de pulbere aruncat pe cenunșa încă aprinsă a acelei ordonanțe care a scos în stradă sute de mii de oameni. Dacă se mai pune puțină dramă de la incendiul de la Colectiv, avem un tablou sumbru, un adevărat sinistru care amenință coaliția PSD-ALDE.

În aceste circumstanțe vine proiectul gândit de Tudorel Toader și asumat de guvern, de PSD și de ALDE. Testul suprem al majorității parlamentare și, pe cale de consecință, a guvernului Tudose se va da în următoarea perioadă.

Faptul că guvernul a renunțat brusc la „revoluția fiscală” trădează frica PSD de a forța nota. Actuala coaliție de guvernare nu are curajul să ia măsuri radicale. Merge pe pipăite. După o formulă vulgară, merge la plesneală. Dacă ține, ține. Dacă nu, dă înapoi.

Siguranța din campania electorală și din primele luni de guvernare a dispărut. În mod cu totul bizar, aceeași nesiguranță se observă și la opoziție. PNL nu prezintă nicio alternativă. Să zicem că nu este bun proiectul legilor justiției. Cu ce vine PNL? Revoluția fiscală este o prostie care va distruge o mulțime de firme. Ce propuneri are PNL? Nu mai vorbim de restul partidelor, care par cu totul înafara realității.

Dar să nu ne imaginăm că PSD s-a speriat atât de rău de protestele de stradă de duminică și va încerca să dea dovadă de mai multă atenție, de mai multă rațiune. Va continua să facă greșeli și gafe, pentru că simte că nu are cine să i se opună. Se sperie doar de stradă.

Abonează-te acum Online!
Baby Trend