Image 1
Image 2

PC, veriga slabă a coaliției de guvernare

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

    Partidul lui Voiculescu ar putea închide un cerc deschis acum zece ani. După victoria în alegerile prezidențiale din 2004, PC intrat în parlament în buzunarul PSD, a făcut un pas istoric spre noul președinte făcând posibilă formarea guvernului Alianței DA, condus de Călin Popescu Tăriceanu. Manevra avea să fie numită mai târziu “soluția imorală“.

Buturuga mică a aruncat PSD-ul într-o lungă opoziție. Și-a revenit abia în 2012, dar nu pentru multă vreme. Un alt aliat, de data aceasta PNL, avea să-l abandoneze. Trecut prin mâinile a trei lideri perdanți, Adrian Năstase, Mircea Geoană și Victor Ponta, PSD pare să se afle din nou la mâna partidului lui Dan Voiculescu. Că mai este sau nu PC-ul partidul lui Voiculescu rămâne de văzut. În orice caz, președintele Daniel Constantin pare să fi intrat în disgrația Antenelor. El este acuzat că în calitate de ministru al agriculturii s-a implicat în dosarul lui Dan Voiculescu, ajutându-l pe acesta să ajungă în pușcărie. Aici este vorba despre libertatea părintelui fondator, deci nu este o simplă joacă. Daniel Constantin mai este acuzat de ginerle lui Voiculescu că ar fi prieten cu Victor Ponta. Așadar, familia Voiculescu nu are nici cu Ponta o bună relație.
Un politician versat ca Mircea Geoană ar putea specula această situație. Dat afară din partid, împreună cu Marian Vanghelie, intenționează să-și formeze un partid. Încep prin a racola parlamentari, dar o lovitură adevărată ar fi preluarea conducerii PC de către Mircea Geoană. Acest lucru ar fi calea cea mai scurtă spre căderea guvernului Ponta.
Pentru prima oară de la înființarea Partidului Conservator se conturează două tabere. Nu se știe ce influență au cei doi lideri, ministrul Daniel Constantin și primarul Piedone asupra parlamentarilor conservatori. Nu este clar câți dintre aceștia sunt dispuși să treacă de partea lui Mircea Geoană. Cert este că PC se profilează ca veriga cea mai slabă a actualei coaliții de guvernare. Nu este o noutate. Partidul lui Voiculescu, deși mic,  a jucat un rol determinant la formarea majorităților. Nu se poate concepe că își va abandona acest rol mai ales că i se ivește această oportunitate.
Ce i-ar putea determina pe parlamentarii PC să rămână alături de guvernul Ponta? Ce avantaje în plus ar avea dacă ar trece în tabăra PNL, prin intermediul lui Mircea Geoană? Odată clarificate aceste aspecte, vom avea și răspunsul la întrebarea dacă guvernul Ponta rămâne în picioare până în 2016.
Ion Iliescu și Adrian Năstase i-au atras atenția lui Victor Ponta că a greșit prin excluderile din partid ale presupușilor adversari ai săi. Politicieni abili, cu o experiență de demolatori în spate, cei doi foști lideri privesc ceva mai departe decât mai tânărul Ponta. Nu este lipsit de importanță faptul că Mircea Geoană vorbește despre noul PSD. Cu alte cuvinte, mizează pe dorința unor social democrați de modernizare a partidului, eventual după modelul PNL.
Pe de altă parte PNL ca să demonstreze că este pregătit să intre la guvernare, consideră că ar da un prost exemplu dacă nu ar introduce în sesiunea următoare o moțiune de cenzură. Adversarii lui Ponta, atât cei din interiorul PSD cât și de la celelalte partide, vor profita de demersul PNL și vor pune noi condiții pentru a rămâne alături de Victor Ponta.

Dacă partidele mici ar fi mari şi partidele mari ar fi mici

Să începem cu consecinţele reformei fiscale Ciolacu-Boloş: dacă se dă greş cu setul de măsuri propuse, PSD şi PNL se pot pregăti să facă saltul înapoi de la categoria super-greilor, de partide mari, la categoria cocoş, de partide mici. După primele măsuri prezentate “reaşezarea poverii fiscale pe criterii echitabile” pare să fie doar un slogan.

Sigla Informatia Zilei

Intrăm în altă logică

Asculta acest articol Marcel Ciolacu a intrat mai greu în pielea liderului politic al celui mai mare partid din România.