Patru morţi şi 9 răniţi într-un atac la un spital de neuropsihiatrie | Informaţia Zilei

Un al cincilea pacient a murit în urma atacului de la Spitalul Săpoca

Scris de Vasile Andreica, 19 august 2019 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »
Ministra Sorina Pintea

Ministra Sorina Pintea

UPDATE: Directorul Spitalului de la Săpoca şi-a înaintat demisia din funcţie, după prezentarea raportului anchetei efectuate de Ministerul Sănătăţii la unitatea medicală, a anunţat, luni, ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea. Ministrul a informat, totodată, că un al cincilea pacient a murit în urma atacului de la Spitalul Săpoca.

„Din păcate, vorbim despre cinci decese, pentru că unul dintre pacienţii aflaţi la Spitalul Floreasca, pacient de 88 de ani, tarat, un pacient cu multiple comorbidităţi, a decedat în cursul nopţii trecute”, a mai declarat Pintea.

Un pacient a făcut ravagii cu un stativ de perfuzie într-o secţie a spitalului din Săpoca

Un pacient de la Spitalul de Neuropsihiatrie şi Măsuri pentru Siguranţă din Săpoca, judeţul Buzău, a omorât 4 pacienţi şi a rănit grav alţi 9 după ce a intrat în două saloane cu un stativ de perfuzie şi i-a lovit pe oameni în cap. Loviturile au fost atât de puternice încât le-ar fi zdrobit capetele.

Iniţial 10 răniţi au ajuns la Spitalul Judeţean Buzău, trei dintre ei fiind în comă. În cazul unei femei, medicii au efectuat manevre de resuscitare, dar nu a putut fi salvată. 9 dintre victime au peste 60 de ani.

IPJ Buzău a anunţat, duminică dimineaţă, că incidentul a avut loc în jurul orei 3, agresorul fiind imobilizat de un echipaj aflat întâmplător în zonă. Bărbatul a fost prins când încerca să fugă din spital.

Unul dintre răniţii în atacul de la Spitalul de Neuropsihiatrie Săpoca, aflat în comă, a fost transferat cu elicopterul SMURD la Spitalul Floreasca din Bucureşti. Cel de-al doilea rănit aflat în comă urmează să fie transferat şi el în cel mai scurt timp posibil.

Directorul Spitalului de Neuropsihiatrie Săpoca, Viorica Mihălaşcu, a precizat că atacul a avut loc în mai puţin de un minut. Procurorii au început, duminică, urmărirea penală pentru omor calificat. Suspectul nu a fost încă audiat, el fiind sedat şi supravegheat de poliţişti. După audiere, procurorii ar putea propune internarea sa nevoluntară pentru a se stabili dacă a avut discernământ.

Bărbatul se internase pentru sevraj etilic

Bărbatul de 38 de ani, internat voluntar pentru sevraj etilic (apărut în cazul alcoolicilor care încearcă să se lase de băut), nu era în evidenţele Poliţiei cu trecut infracţional, a declarat adjunctul comandantului IPJ Buzău, Valentin Miriţă.

”Pacientul violent este în custodia Poliţiei, nu prezintă pericol pentru ceilalţi pacienţi. Este prezent personalul de supraveghere, iar noi suntem prezenţi cu forţe sporite. Ancheta este în desfăşurare. Ancheta este sub coordonarea procurorului criminalist de la Parchetul de pe Tribunalul Buzău. Pacientul nu este cunoscut în evidentele Poliţiei cu un trecut infracţional”, a declarat adjunctul comandantului IPJ Buzău, Valentin Miriţă.

Ministrul Sănătăţii conduce ancheta

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a anunţat că, la dispoziţia premierului Viorica Dăncilă, a pornit pentru a coordona ancheta internă după ce patru persoane au murit şi mai multe au fost rănite grav de un pacient, care i-a atacat cu un stativ de perfuzii.

“~n urma informării în permanenţă a premierului, la dispoziţia acesteia, am pornit de urgenţă la spitalul Săpoca din Buzău, pentru a coordona personal ancheta internă privind întâmplările din noaptea trecută şi pentru a asigura tot suportul necesar organelor de urmărire penală. Este un caz tragic care impune rigoare în analiză şi măsuri urgente. Am spus de fiecare dată că siguranţa şi sănătatea pacienţilor sunt menirea întregului sistem medical, iar orice eroare de procedură trebuie corectată prompt pentru a preveni astfel de drame”, a scris ministrul Sănătăţii pe Facebook.

Sorina Pintea a mai precizat că este alături de familiile victimelor: “Suntem alături de familiile îndurerate şi le transmitem toată compasiunea noastră, precum şi asigurarea faptului că toţi cei ce se vor dovedi vinovaţi vor plăti”.

Reacţia Sanitas: Personal insuficient

Sindicaliştii de la Spitalul de Neuropsihiatrie şi Măsuri pentru Siguranţă Săpoca, judeţul Buzău, spun că personalul este insuficient şi este “inadmisibil” ca, în weekend, o asistentă, un instructor şi o infirmieră să rămână să supravegheze 70 de pacienţi cu probleme psihice şi în cod penal. Sindicaliştii afirmă că au avut numeroase discuţii pe această temă cu reprezentanţii conducerii şi au trimis memorii către Ministerul Sănătăţii, fără a se lua măsuri. “A trebuit să moară oameni pentru a fi crezuţi”, au transmis sindicaliştii. Potrivit acestora, sporul de periculozitate de 75% pe care l-au avut angajaţii s-a diminuat la 50%, pe motiv ”că nu sunt bani”.

Managerul unităţii medicale, Viorica Mihălaşcu, a declarat, într-o intervenţie telefonică la Antena 3, că, la momentul incidentului, în secţie erau şase asistente medicale, trei infirmiere şi doi muncitori supraveghere pacienţi psihici periculoşi.

Abonează-te acum Online!
Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.

  • Dacă vrei ca reclama ta să apară aici, sună la 0261.767.303 sau 0724.103.517