Image 1
Image 2

Patru ani am scăpat de campaniile electorale

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Campania electorală s-a terminat. Cine a avut ceva de spus, a spus. Fie la puținele întâlniri față-n față cu alegătorii, fie în emisiunile de la televizor, fie în ziare. Desigur, nu trebuie uitat mediul online. Figurile candidaților, frumoase, zâmbitoare, încruntate, retușate sau neretușate, au invadat site-urile mai mult sau mai puțin obscure. Am întâlnit chipuri însoțite de slogane pe cărți în format PDF, alături de texte biblice și îndemnuri de a-ți îmbunătăți performanțele sexuale.

Ce să facem, universul internetului este vast, practic fără sfârșit, și un mic îndemn la vot nu înseamnă mai nimic pe lângă ofertele comerciale de o complexitate covârșitoare.
Dacă a fost sau nu eficientă campania electorală se va vedea după votul de duminică. În ce măsură s-au lăsat alegătorii convinși să voteze un anumit partid, anumiți candidați, se va vedea, de asemenea, după numărarea buletinelor de vot. Sondaje au fost puține și neconcludente.

Scandaluri, în mod neașteptat, au fost puține și nesemnificative. Spre deosebire de alte campanii, nu s-a observat să fi intervenit nici instituțiile de forță, DNA și SRI. Mass media nu a demarat anchete partizane ca altădată.

Bătăi, conflicte deschise între echipele de campanie și susținători nu s-au înregistrat. Am fi tentați să afirmăm că a fost o campanie liniștită, civilizată. Dar cei direct implicați, candidați și echipe de susținători, ne-ar putea contrazice. Au fost și atacuri nepermis de dure, mai ales în mediul online. Din cauza supraaglomerării de știri, mesaje, comentarii, atacurile s-au disipat, au fost anihilate de suprapunerea de știri calde peste alte știri deja răcite, depășite.

Un alt element de noutate a fost neimplicarea bisericilor. Restricțiile impuse de guvern, i-au lăsat pe preoți fără enoriași. Cui să le recomande, mai mult sau mai puțin subtil, cu cine să voteze?
Celor câteva zeci de persoane răsfirate prin sfintele lăcașuri, cu măștile pe fețe? Să nu uităm vechile spectacole în centrele orașelor, pe stadioane, în cartiere. Artiștii au șomat. Nu le-a picat un ban în plus câștigat cinstit ca în timpul altor campanii electorale.

Nu se poate spune că firmele specializate au realizat video-clipuri spectaculoase. Partidele s-au zgârcit și aici. Doar partidele mai mici și-au comandat clipuri publicitare, parcă venite din vremurile de glorie de altădată. Efectul electoral se va vedea duminică. Campania electorală ce tocmai se termină este ca războiul de 30 de ani, care, în realitate, s-a purtat cu intermitențe.

Întâmplarea face ca să treacă 30 de ani de la căderea regimului comunist și instalarea democrației.

Alegeri libere, democrație participativă, pluralism politic. Mai mult de atât nu se poate. S-ar putea umbla puțin la forme, dar fondul este sănătos, comparabil cu democrațiile tradiționale.
Putem sta față-n față cu americanii care tocmai și-au ales președintele, dar au apărut suspiciuni de fraudare a alegerilor. Desigur, trebuie ținut seama de temperamentul candidatului care a pierdut. În peisajul politic românesc nu avem un personaj ca Donald Trump.

Ar fi fost Corneliu Vadim Tudor, dar Domnul l-a luat la el înainte de a ajunge președintele României. Fără personalități explozive, furtunoase, campaniile electorale sunt relativ liniștite, chiar plictisitoare.

Niciun politician, candidat sau susținător al unui partid, nu a spart ecranele televizoarelor.
Nu au apărut nici măcar figuri de impetuozitatea unui Traian Băsescu, Adrian Năstase, Victor Ponta, Mihai Răzvan Ungureanu, Mircea Geoană, subtili ca Liviu Dragnea, Viorel Hrebenciuc, Valeriu Stoica.

Partidele și candidații campaniei electorale care s-a terminat au jucat la categoria mijlocie mică, la pană și cocoș. Arbitrii, să zicem casele de sondare și mass media, au lăsat jucătorii să se bată după propriile reguli, fără să-i sancționeze. Mass media a lăsat jocul să continue chiar și când unii jucători erau în ofsaid clar.

Patru ani am scăpat de campaniile electorale. Dar ce alegeri vor fi în 2024: în mai algeri europarlamentare, urmate de alegeri locale, de alegerile parlamentare și de cele prezidențiale.

Deci patru rânduri de alegeri într-un singur an.

Până atunci, pace, prietenie și pandemie.

Fiecare face ce poate

Trecând ca din avion peste știrile oficializate de agențiile de știri ajungi la concluzia că toată lumea vorbește ca să se afle în treabă și nimeni nu ascultă. Să începem de la nota cea mai optimistă.