Audienţe în direct, cu Ioan Aniţaş, invitat: Marius Cionca. Titlul emisiunii: Vânătoarea între pasiune şi necesitate (reluare)01.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Kereskenyi Gabor,Adrian Albu, Gabriel Leş. Titlul emisiunii: Este afectat bugetul primăriei de revoluţia fiscală.(reluare) Iată omul cu Gabriel Ghişan,invitat: Călin Durla. 03.50 Mesager educaţiona, cu Vasile Nechita, invitat: Vlaicu Popescu. Titlul emisiuni: Învăţământul dual la Colegiul Tehnic Unio- Traian-Vuia. 04.45 Natura ne cheamă, cu Ioana Zaharia. 05.40 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, invitat: Nicolae Popan. Titlul emisiunii: Carnea de struţ. 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul: Ilyes Ilona. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul: Prinzinger Zsoka. 08.00 Audienţe în direct, cu Ioan Aniţaş, invitat: Marius Cionca. Titlul emisiunii: Vânătoarea între pasiune şi necesitate (reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul: Ilyes Ilona. 09.40 Educaţie ecologică, cu Cristina Bursuc,invitat: Mark Nagy Janos. Titlul emisiunii:Noutăţi în custodia ariei protejate de pe râul Tur. 10.15 La psiholog, Ioana Vladimirescu,invitat: Adriana Laszlo.Titlul emisiuni: Obiceiurile fericirii. 10.50 Religie, cu Eva Laczko , invitat: Florin Fodoruţ. Titlul emisiunii: De la Înviere Mântuitorul până la Înălţarea la cer. 11.40 Teleshopping 12.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Kereskenyi Gabor,Adrian Albu, Gabriel Leş. Titlul emisiunii: Este afectat bugetul primăriei de revoluţia fiscală.(reluare) 13.00 Ştiri 13.30 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu,invitat: Romeo Poiană. Titlul emisiuni: Romeo Poiană – rapor la 6685 de zile. 14.30 Teleshopping 14.45 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş. Titlul emisiunii:Monitorizarea lucrărilor agricole prin satelit. 15.40 Iată omul cu Gabriel Ghişan,invitat: Călin Durla. 16.45 Panoramic sportiv, cu Constantin Damian, invitat: Dacian Nastai. Titlul emisiunii: Primăvara sportivă cu Dacian Nastai. 17.35 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu, invitat: Universal Band. 18.30 Audienţe în direct 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar 21.30 Iată omul cu Gabriel Ghişan,invitat- Sebi Borlaştean. 22.30 Ne cheamă natura 23.30 Ştiri

Patronii consideră că nu pot finaliza contractele de muncă în termenul legal

Scris de Vasile Nechita, 11 decembrie 2017 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Şi Dan Burulea a spus că termenul (20 noiembrie-20 decembrie) este „strâns”

Luni, 11 decembrie 2017, la sala de protocol a Palatului Administrativ a avut loc şedinţa Comisiei de Dialog Social.

Au participat: Darius Filip, prefect, Alfater Tamas, subprefect, Dan Burulea, Ioan Secan, Ioan Drăgan, lideri sindicali, Ioan Flore, reprezentantul ITM, Dan Ciprian Costea, preşedintele filialei Satu Mare a Patronatului Naţional Român, Daniela Culic, directoarea Camerei de Comerţ, Industrie şi Agricultură, Ioan Şipoş, directorul Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice, Călin Durla, inspector şcolar general, alţi reprezentanţi de instituţii, jurnalişti.

Ordinea de zi

Pe ordinea de zi a şedinţei au figurat două teme: 1). Aspecte legate cu privire la modalitatea punerii în aplicare şi stadiul aplicării dispoziţiilor art. VII din OUG nr. 82/2017. A prezentat Dan Burulea, preşedintele filialei Satu Mare a CNSLR – Frăţia. 2). Obligativitatea negocierii salariale conform noilor prevederi legale – campanie naţională. A prezentat Ioan Flore de la Inspectoratul Teritorial de Muncă Satu Mare. La acestea s-a mai adăugat un punct intitulat Diverse.

Transferul contribuţiilor la angajaţi

La punctul 1 al ordinei de zi, Dan Burulea a spus că, în contextul transferului plăţii contribuţiilor de la angajator la angajaţi, sindicaliştii sunt îngrijoraţi de întocmirea contractelor angajaţilor şi stabilirea cuantumului salariului net. El s-a mai referit la negocierea contractelor colective şi a actelor adiţionale, la faptul că „joi, nicio instituţie nu demarase negocieri pentru aplicarea ordonanţei de Guvern. Totuşi, joi a apărut o ordonanţă care reglementează majorarea salariilor, astfel încât considerăm că lucrurile s-au rezolvat”.
Dan Burulea a mai spus că termenul (20 noiembrie-20 decembrie) este „strâns” şi nu se vor putea încheia contracte în acest interval.

Campania ITM

La punctul 2 al ordinei de zi, Ioan Flore s-a referit la campania de informare şi conştientizare cu privire la modificarea salariului brut în contextul transferului contribuţiilor sociale obligatorii de la angajator la angajat, la registrul general de evidenţă a salariaţilor (REVISAL) şi la transformarea muncii nedeclarate în muncă declarată (perioada de desfăşurare 4 decembrie 2017 – 31 ianuarie 2018).
Modificarea salariului de bază brut lunar, produsă ca urmare a transferării contribuţiilor sociale de la angajator la salariat, se va realiza prin încheierea unui act adiţional la contractul individual de muncă, sau, în cazul existenţei unui contract colectiv de muncă sau a unui act adiţional la acesta, se poate realiza şi prin decizie, modificările urmând a fi completate pe baza acestor acte şi în REVISAL. În controalele sale, reprezentanţii ITM vor pune accent pe prevenţie.

Patronii promit că nu vor scădea salariul minim

În final, au luat cuvântul şi alţi participanţi. Astfel, Dan Ciprian Costea a spus că oamenii de afaceri se adaptează la aceste reglementări, dar s-a creat o “bulversare fiscală”. În opinia sa, ar fi nevoie de mai multă predictibilitate şi termene de aplicare mai lungi. El a promis că patronii vor adapta salariile şi “nu vor scădea salariul minim”.
La rândul său, Ioan Secan a anticipat o “harababură” cu controalele. Salariaţii nu ştiu ce să negocieze şi sunt foarte multe contracte cu salariul minim.
Prefectul Darius Filip a opinat că noile acte normative reprezintă “o simplificare fiscală”, la care Dan Ciprian Costea a venit cu replica: “avem un grad de colectare de 30%, în timp ce alte ţări au 40%, dar noi tot modificăm”.
Daniela Culic a anticipat că se va bloca sistemul, deoarece doar primii şase angajatori au 12.500 de contracte de muncă. Ea s-a referit şi la riscul de anulare a contractelor de finanţare.
La punctul diverse, Dan Ciprian Costea a propus ca, în prejma sărbătoririi a 100 de ani de la Marea Unire, la şedinţe să se intoneze Imnul de stat.

Abonează-te acum Online!
Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.