Program ITV: 00.00 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină, invitat Oszkar Szabo. Titlul emisiunii: Vor reuşi taximetriştii sătmăreni să marojeze tarifele? (reluare) 01.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi Tiberiu Gunthner, Claudiu Ţinca, Dumitru Pop. Titlul emisiunii: De ce amână PSD învestirea guvernului Dăncilă? (reluare) 02.30 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu. Titlul emisiunii: Lorand Turos raport la 4.410 zile 03.33 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu 04.40 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, invitat Emil Palincaş. Titlul emisiunii: Legumicultorii din Halmeu folosesc seminţe din străinătate 05.28 Restauratorii de muzeu 05.55 Sănătate, cu Mihaela Ghiţă, invitat Agnes Diaconu. Titlul emisiunii: Tratamentul fără interferon accesibil pacienţilor cu hepatita C 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea Prinzinger Zsoka 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul Willy 08.00 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină, invitat Oszkar Szabo. Titlul emisiunii: Vor reuşi taximetriştii sătmăreni să marojeze tarifele? (reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea Prinzinger Zsoka 09.45 Educaţie ecologică, cu Cristina Bursuc, invitat Elisabeta Bekessy. Titlul emisiunii: Acţiuni dedicate Zilei Europene a Parcurilor şi Zilei Mondiale a Mediului 10.25 Religie, cu Mihaela Ghiţă, invitat Florin Fodoruţ. Titlul emisiunii: Susţin căsătoria dintre un bărbat şi o femeie 11.20 Teleshopping 11.35 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi Tiberiu Gunthner, Claudiu Ţinca, Dumitru Pop. Titlul emisiunii: De ce amână PSD învestirea guvernului Dăncilă? (reluare) 13.00 Ştiri 13.45 Mesager educaţional, cu Vasile Nechita, invitat Adina Ciutan. Titlul emisiunii: De ce nu au îndemânări de redactare absolvenţii de liceu? 14.28 Teleshopping 14.45 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu 15.45 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu. Titlul emisiunii: Lorand Turos raport la 4.410 zile 16.50 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, invitat Ferencz Levente. Titlul emisiunii: Cerbii lopătari din Supur, o atracţie pentru turişti 17.55 Panoramic sportiv, cu Ionuţ Blăjean, invitat Cristian Popa. Titlul emisiunii: Unirea Tăşnad a început pregătirile cu un nou antrenor 18.30 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină, invitat Vasile Fănăţan. Titlul emisiunii: Satu Mare, un oraş poluat? (reluare) 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar 21.30 Sănătate, cu Mihaela Ghiţă, invitat Iulian Pfau Sălăgeanu. Titlul emisiunii: Tinerii şi locul de muncă 22.30 La psiholog, cu Ioana Vladimirescu. Titlul emisiunii: Cu fericirea la psiholog 23.30 Ştiri

Patriotismul de o zi

Scris de Dumitru Păcuraru, 27 noiembrie 2015 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Toate naţiunile îşi sărbătoresc zilele naţionale cu cât mai mult fast, ca un semn de recunoştinţă faţă de cei care au făcut cu putinţă cel mai important eveniment din istoria naţiunii respective. Ziua naţională este un fel de act de naştere al naţiunii. României moderne i-a fost dat să aibă trei zile naţionale, 10 mai, 23 august şi 1 decembrie.

Lăsând pentru altă dată semnificaţia datei de 10 mai, trecând rapid peste 23 august, ajungem la 1 decembrie. Semnificaţia şi importanţa acestei date este dincolo de orice îndoială. Contează însă ce am făcut înainte de această dată şi ce vom face între 1 decembrie şi 30 noiembrie din anul următor. Alte ţări, cum este Ungaria, sunt mai norocoase. Au mai multe zile în care  au prilejul să sărbătorească evenimente importante din propria istorie. La noi şi a doua sărbătoare, 24 ianuarie, este legată tot de unire. Mai vine şi 25 octombrie, dată care este sărbătorită doar în judeţul Satu Mare, pentru că la Carei a fost eliberată ultima parte a teritoriului ţării în 1944.

Tocmai pentru că avem atât de puţine sărbători cu profunde semnificaţii istorice, ar fi necesar extinderea noţiunii de patriotism pe o mai lungă perioadă a anului. Ideea de patriotism s-a redus la depunerea unor coroane de flori, la spectacole şi parade de o zi. Atât ţine “unirea”. Apoi viaţa îşi urmează cursul normal, adică urmează certurile, scandalurile, jaful, ura.

România de astăzi nu are un autentic cult al eroilor şi străbunilor. Există doar o mână de oameni, majoritatea în vârstă, care se încăpăţânează să se numească “patrioţi” în vreme alţii îi consideră nişte caraghioşi. Aşa cum nu există un cult al strămoşilor, nu există nicio preocupare majoră de reconsiderare a personalităţilor istorice care au jucat un rol primordial în devenirea modernă a patriei.

Aşa se întâmplă şi nu există niciun remediu. Nu în această perioadă istorică frământată. Nu cu această clasă politică dominată de elemente corupte şi, mai ales, slab pregătită din punct de vedere intelectual.

Omul de rând, simplul cetăţean are un simţământ patriotic autentic, instinctiv, dar este de datoria autorităţilor momentului să cultive şi să întreţină viu sentimentul că aparţii unei patrii. Ele au obligaţia de a întreţine cultul istoriei prin acte de cultură, prin sprijinirea culturii scrise, prin îngrijirea monumentelor istorice, a caselor memoriale, a muzeelor. De la preşedintele ţării la ultimul primar din această ţară, au datoria de a fi sprijinitorii artelor şi culturii pentru că numai prin artă şi cultură trăieşte şi se perpetuează spiritul unui popor.

Sunt bune şi coroanele şi florile depuse în faţa unor monumente de piatră sau marmură rece, dar este prea puţin.  Ce s-ar face, de pildă, autorităţile din Satu Mare dacă nu ar  exista statuia lui Vasile Lucaciu? Pun în balanţă ce a făcut Vasile Lucaciu pentru Satu Mare şi România şi ce au făcut sau nu au făcut ei pentru Vasile Lucaciu? Românii ar trebui să înveţe de la maghiari cum se sărbătoresc şi se cinstesc personalităţile istorice care au avut un rol determinant în devenirea naţiei. Poate că şi maghiarii fac prea puţin pentru istoria lor, dar, au, totuşi, un cult al strămoşilor mai dezvoltat, şi care se întinde pe o perioadă mai lungă decât o singură zi, ca în cazul românilor.

Abonează-te acum Online!