Patriarhul Daniel: Nimic nu poate înlocui rugăciunea

Scris de Mihaela Ghiţă, 17 ianuarie 2022 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Anul 2022 a fost proclamat de către Patriarhia Română ca „Anul omagial al rugăciunii în viaţa Bisericii şi a creşţinului” şi „Anul comemorativ al Sfinţilor isihaşti Simeon Noul Teolog, Grigorie Palama şi Paisie de la Neamţ”.

Prima Sfântă Liturghie din 2022 s-a încheiat la Patriarhie cu momentul solemn de proclamare a tematicilor comemorativă şi omagială pentru noul an.

Actul de proclamare a fost citit de episcopul vicar patriarhal Varlaam Ploieşteanul, Secretarul Sfântului Sinod. Documentul atestă că Sinodul a aprobat atât această proclamare cât şi un program-cadru pentru activităţile teologic-educaţionale, culturale şi mediatice din Patriarhia Română. Patriarhul Daniel a detaliat motivele alegerii acestor tematici şi importanţa lor.„Rugăciunea este temelia vieţii şi creşterii spirituale a omului, este mântuitoare şi sfinţitoare deoarece ne umple de prezenţa iubirii lui Dumnezeu cel Atotmilostiv”, a subliniat Patriarhul Daniel

Părintele Patriarh a explicat că rugăciunea, ca prezenţă şi lucrare a Sfântului Duh în omul evlavios aduce mângâiere, pace şi bucurie. Ea ne uneşte cu Preasfânta Treime, Izvorul bucuriei şi al vieţii veşnice, dar şi cu Biserica lui Hristos din toate timpurile şi din toate locurile.

„Fără rugăciune nu este Biserică şi nici viaţă creştină. Când pierdem bucuria şi pacea sufletului, este semnul sigur că nu ne mai rugăm cum trebuie şi cât trebuie. Creştinul ortodox trebuie să se roage cât mai mult fiindcă rugăciunea aduce multă iubire sfântă în inimă, ne uneşte cu Dumnezeu cel Milostiv, ne ajută să vedem în fiecare om un frate şi în fiecare frumuseţe a creaţiei un dar de la Dumnezeu. Rugăciunea ne ajută să înfruntăm greutăţile vieţii şi să pregustăm încă din lumea aceasta lumina şi bucuria învierii şi a vieţii veşnice.
Nimic nu poate înlocui rugăciunea şi nicio activitate nu este mai de preţ decât rugăciunea, fiindcă ea ne dăruieşte inspiraţie şi putere pentru a rosti cuvântul frumos şi pentru a săvârşi fapta bună. În contextul restricţiilor cauzate de situaţia pandemică mondială din ultimii doi ani, s-a constatat şi mai mult necesitatea accentuării practicii rugăciunii în viaţa Bisericii şi a credincioşilor. Rugăciunea este izvor de bucurie şi de putere spirituală, izvor de pace şi de iubire faţă de Dumnezeu şi de semenii noştri. Este, aşa cum au spus sfinţii rugători, ‹respiraţia spirituală a sufletului›”.

Dacă îl chemăm pe Domnul Iisus Hristos stăruitor în rugăciune, zicând: ‹Doamne, mântuieşte-ne! Doamne, scapă-ne!›, atunci El prin harul Său vine la noi în suflet, ne luminează şi ne întăreşte. Toate faptele bune ale creştinului şi toate gândurile curate sunt roadele rugăciunii sale şi ale celor ce se roagă pentru el: preoţi, părinţi, prieteni evlavioşi şi oameni buni.

Pornind de la îndemnul Sfântului Apostol Pavel ‹Rugaţi-vă neîncetat!›, sub călăuzirea Sfântului Duh şi prin practica duhovnicească a Sfinţilor Părinţi, rugăciunea ‹Doamne Iisuse Hristoase Fiul lui Dumnezeu miluieşte-mă pe mine păcătosul!› denumită atât ‹Rugăciunea minţii›, cât şi ‹Rugăciunea inimii› a devenit calea cea mai bună pentru luminarea sufletului şi sfinţirea vieţii creţtinului”. În partea a doua a cuvântului său, Patriarhul a argumentat faptul că „în contextul împlinirii a o mie de ani de la trecerea la Domnul a Sfântului Simeon Noul Teolog (1022) şi a trei sute de ani de la naşterea Sfântului Paisie de la Neamţ (1722), Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a proclamat anul 2022 drept „Anul comemorativ al Sfinţilor isihaşti Simeon Noul Teolog, Grigorie Palama şi Paisie de la Neamţ.

Abonează-te acum Online!
 1. Babacu a spus: 20 ianuarie 2022, ora 14:08

  Mai @Dac Bulibas, daca vin rusii tie o sa-ti ia si ceasul si paltonul! Stii cum opreau rusii oamenii pe strada cind au intrat in Romania dupa 23 august 1944: davai ceas, davai palton! O sa-ti manince toata mierea si o sa-ti ia porcul din batatura! Va trebui sa vorbesti cu Viktor Orban sa te salveze, el e prieten bun cu ei.

 2. Dac Bulibas a spus: 20 ianuarie 2022, ora 12:09

  Doar in bunul Dumnezeu mai putem avea speranta ca sa ne trimita aici pe Rusi care sa faca ordine in tara asta esuata !. Cu UE am ajuns mai rau decat cum eram inainte !!!.UE a facut din tara asta bogata, una esuata !.

 3. Babacu a spus: 19 ianuarie 2022, ora 11:50

  Putini stiu ca Maica Tereza (ca am vorbit despre ea) s-a nascut in Macedonia dar a avut origine vlaha si a apartinut minoritatii aromane. Aromanii traiesc in multe tari din Balcani: Macedonia, Bulgaria, Serbia, Bosnia Hertegovina, Croatia, Albania si bineinteles Romania.
  A fost un adevarat model pentru comunitatea crestina din toata lumea dar cel mai mult a trait in India, unde a si murit in 1997.

 4. Babacu a spus: 18 ianuarie 2022, ora 19:03

  Patriarhul Daniel ar trebui sa invete de la Maica Tereza (1910-997) laureata al Premiului Nobel pentru Pace (1979) care toata viata ei a trait in modestie si simplitate. Cind a fost in Romania (1990) a refuzat sa se cazeze intr-un hotel luxos care i-a fost pus la dispozitie de catre autoritatile romane si a ales sa doarma intr-un dormitor de calugarite.

 5. straina a spus: 18 ianuarie 2022, ora 17:36

  Nu, dar faptele si umilinta fac parte Prefericitule, si asta vâ lipseste

Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.

Tastează numerele care apar! Exemplu: 7 5 unu şapte = 7517