Image 1
Image 2

Patriarhul Daniel îi îndeamnă pe preoţi să-şi facă pagini de socializare

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Patriarhul Daniel
Patriarhul Daniel

Preoţii sunt nevoiţi să îşi facă pagini de Facebook şi alte rețele de socializare pentru a răspândi mai uşor cuvântul credinţei, potrivit unui îndemn al Patriarhului Daniel.

“Biserica noastră are datoria de a înţelege modul de funcţionare al societăţii informaţionale şi de a intra în reţelele de socializare pentru întâlnirea cu omul de astăzi”, se arată într-un îndemn al Patriarhului Daniel, citat de Ştirile Pro TV.

Potrivit acestuia, reţelele de socializare pot contribui la o mai bună cunoaştere reciprocă a diferitelor tradiţii şi la consolidarea comunităţilor de credinţă. “Totuşi, (utilizarea media digitală) poate aduce şi noi provocări sau pericole în privinţa păstrării valorilor”, avertizează el.

Patriarhul Daniel nu are încă un cont personal de Twitter sau Facebook. Ca orice personalitate, înalt prea sfinţitul Daniel are el însuşi mai multe pagini fictive. Una din acestea a adunat aproape 2.300 de like-uri. Administratorul e prieten cu Constantin Brâncuşi, Florin Salam şi Mihai Eminescu, iar tot ce apare în timeline n-are legăturî cu cele sfinte.

Papa Paul al II-lea a fost primul înalt prelat care a văzut eficienţa reţelelor sociale, iar exemplul e dus mai departe de Papa Francisc.

12 comentarii

  1. Domnule, Cristi!
    V-am mai dat un răspuns, dar cei de la redacţie nu mi l-au postat.
    La sfinţenie nu suntem chemaţi numai noi preoţii, ci toţi oamenii binecredincioşi care fac voia lui Dumnezeu. Pe de altă parte, nu toţi care devin sfinţi au acelaşi grad de sfinţenie, căci Mântuitorul zice: ,,În Casa Tatălui Meu sunt multe locaşuri”. Omeni, ca părintele Arsenie Boca se nasc foarte rar. Părintele Arsenie Boca a avut un dar aparte, căci prin el Dumnezeu a făcut multe minuni, în mod direct. În mod indirect se fac multe minuni prin Sfintele slujbe ale Bisericii, mai greu, chiar şi cu preoţi care nu au aceeaşi vrednicie ca părintele. Preotul este un organ al Domnului nostru Iisus Hristos, iar vrednicia sau ticăloşia lui o va judeca Iisus, după moartea preotului şi la a doua Sa venire. Majoritatea sfinţilor nu au fost cunoscuţi în timpul vieţii, ci după moarte. Cei care au devenit sfinţi, n-au spus nimănui căci sunt sfinţi. Dacă un preot ar spune că este sfânt, automat ar cădea în păcatul mândriei şi ar pierde totul. Chiar şi Sfântul Apostol Pavel a spus: ,,Vrednic de crezare şi de toată primirea este cuvântul că Iisus Hristos a venit în lume pe cei păcătoşi, dintre care cel dintâi sunt eu” [1 TIMOTEI 1,15]. Cum pot să spun eu ca preot căci sunt sfânt. Prin HIROTONIE, preoţii sunt sfinţiţi pentru a putea continua lucrarea Domnului nostru Iisus Hristos pe pământ, dar nu sfinţi. Dacă prin hirotonie ar deveni sfinţi, ei nu ar mai fi judecaţi. Dacă însă sunt buni slujitori, Hristos face minuni prin ei, dar de păcatele personale nu vor fi absolviţi, nici la Judecata Particulară, nici la Judecata Universală. Părintele Arsenie Boca este sfânt, chiar dacă încă Biserica Ortodoxă Română nu l-a canonizat, pentr faptul că el a fost şi un mărturisitor al Domnului Iisus Hristos în vreme de prigoană. DOAMNE AJUTĂ TUTUROR!

  2. STIMATE DOMNULE CRISTI! În primul rând îţi apreciez numele, ca urmaş al Domnului Iisus Hristos, căci de la El vă provine numele. Răspunsul la întrebarea dumneavoastră este următorul: Sfinţii provin din toate păturile sociale, nu numai dintre preoţi. Părintele Arsenie Boca a făcut multe minuni în timpul vieţii, dar nu s-a autoproclamat sfânt. Tocmai datorită acestui fapt, Biserica Ortodoxă Română întârzie cu canonizarea lui, pentru a lăsa să se producă cât mai multe minuni, deoarece, sunt foarte mulţi care, încă, vorbesc foarte urât la adresa părintelui. În ceea ce priveşte minunile, vă dau exemplu biblic de un sfânt foarte mare, care, cât a trăit nu a făcut nici-o minune. Acesta este Sfântul Ioan Botezătorul, despre care, Însuşi Mâtuitorul zice: ,,Adevăr vă grăiesc, nu este om născut din femeie mai mare ca Ioan Botezătorul” [MATEI 11,11]. Ca să faci minunile pe care, în timpul vieţii le-a făcut părintele Arsenie Boca, trebuie să ai o trăire duhovnicească foarte înaltă şi o mărturisire ca şi el. Nu trebuie uitate ororile comunismului prin care a trecut, mărturisindu-L pe Hristos cu fapta, apoi cu cuvântul. Pe de altă parte, minunea cea mai mare pe care Dumnezeu o face prin orice preot, este cea de la Sfânta Liturghie, când, în mod tainic, pâinea şi vinul se preface în Trupul şi Sângele Domnului nostru Iisus Hristos. Ce minune mai mare mai trebuie să facă Dumnezeu prin preot, decât aceea de a-ţi dezlega păcatele prin Sfânta Taină a Spovedaniei? Când numărul de minuni este din abundenţă, înseamnă că oamenii acelui popor au mari probleme cu credinţa! Mântuitorul a făcut multe minuni, dar minunea care a impresionat cel mai tare mulţimile de iudei, a fost învierea lui Lazăr din Betania, care a avut loc sâmbăta, înainte de intrarea Lui în Ierusalim. Duminca, când a intrat în Ierusalim, oamenii L-au întâmpinat cu osanale, iar acei oameni, câteva zile mai târziu au strigat în curtea lui Pilat: ,,Răstigneşte-L!, Răstigneşte-L!”. Dacă, împotriva lui Iisus, Care a făcut atâtea minuni, au strigat astfel, cine suntem noi ca să fim lăudaţi de popor? Un lucru trebuie reţinut: nu batjocoriţi Taina Preoţiei! Aşa păcătoşi şi ticăloşi cum suntem noi preoţii, Dumnezeu lucrează prin noi. Pe mine ca preot, cu cât mă veţi lăuda mai mult, cu atât mă va judeca Iisus Hristos după moarte, aşa că prefer să mă huliţi, să mă ocărâţi, că toate acestea vor fi spre folosul meu. Dar pe ceilalţi fraţi preoţi ai mei, nu-i judecaţi. Nu uitaţi cuvintele lui Iisus: ,,Nu judeca ca să nu fi judecat. Cu ce judeci pe aproapele tău, cu aceea vei fi judecat şi tu.” Vă doresc o seară bună şi nu ezitaţi să mai puneţi întrebări. DOAMNE AJUTĂ TUTUROR şi PACE, BUCURIE ŞI BINECUVÂNTARE şi la cei credincioşi, dar mai ales celor ce ne blamează.

  3. Intrebare; De ce nici unul dintre domniile voastre nu poate sa devina un sfant dar in perioada cand sunteti inca in viata sa faceti tot felul de minuni, asa cum spuneti ca face Arsenie Boca dupa ce a murit urmand a fi canonizat ca sfantul ardealului. Faceti ce-a facut si el poate mai rasare vreun sfant. Poate si domniile voastre ca sa pareti cel putin niste sfinti va lasati majoritatea acele barbi care va fac sa pareti totusi alceva fata de ce ar trebui sa fiti. In urma cu mai multi ani preotii erau un exemplu pentru enoriasi si prin infatisarea lor. Acum v-ati schimbat majoritatea; din pacate in rau, ca dovada ati pierdut mult din crebilitate. Pacat, poate va schimbati. Astept raspuns domn parinte.

  4. Orice preot este obligat să folosească chitanţierul. Când plăteşti contribuţia , ţi se eliberează chitanţă. Când faci donaţie la biserică, la fel şi pe banii care se strâng din perş în fiecare duminică şi sărbătoare. Chiar şi pe serviciile religioase oficiate contra cost, adică cere o sumă de bani pentru ele, ai dreptul să ceri chitanţă, iar dacă nu-ţi eleiberează, nu-i achita taxa. Nu este considerată taxă atunci când cineva în urma oficierii unui serviciu religios îl recompensează pe preot cu o sumă de bani sau cu alte daruri, fără ca acesta să le pretindă de la credincios. Dacă mai aveţi nelămuriri, întrebaţi-mă.

Lasă un răspuns

Connect with